fbpx

Pol milijona afganistanskih migrantov pripravljenih, da vdre v Evropo preko grško-turške meje

Slika je simbolična (vir: twitter)

Okoli pol milijona afganistanskih migrantov čaka na priložnost, da se vtihotapijo v Evropo, poroča grški časopis Kathimerini. Grški levičarji krivijo tihotapce, a vseeno ne nameravajo uvesti ostrejšega nadzora na nezavarovanih predelih grško-turške meje.

Po trditvah časopisa naj bi pred kratkim iz Irana in Iraka v Turčijo vstopilo okoli 500 tisoč afganistanskih migrantov, ki nameravajo priti v Evropo. Zaskrbljujoče informacije iz Turčije pravijo, da se migranti zbirajo na območju Andrianoupolisa, kjer naj bi po poročanju Voice of Europe prečkali turško-grško kopensko mejo v regiji Evros.

Grška vlada je o dogajanju in o pomanjkanju nadzora s turške strani na meji z Grčijo že obvestila EU in Turčijo. Obenem grška skrajno leva vlada zavrača sprejemanje kakršnihkoli ukrepov, s katerimi bi lahko zajezili novi naval ilegalnih migrantov. Raje krivijo albanske, makedonske in bolgarske tihotapce, kot pa da bi sami zavarovali svojo mejo.

Dejstvo, da Turčija izkorišča migrantsko krizo za izvajanje pritiska na EU za uveljavitev lastnih interesov, in nepripravljenost grške vlade, da zaščiti evropsko mejo, bi zaradi tega lahko privedla do nove migrantske krize.

Ivan Šokić