fbpx

Preprečili teroristični napad na Bruselj. Počiti bi moralo na silvestrovo.

Foto: epa

Belgijska policija je odkrila načrte za teroristične napade na znamenitosti v Bruslju na silvestrovo. Policija je teroristične načrte odkrila med hišnimi preiskavami v Bruslju, flamski regiji Brabant in blizu mesta Liege. Za dva aretirana med racijami je zaradi suma terorizma odredila pripor.

Med racijami, ki so jih belgijski preiskovalci izvedli v nedeljo in ponedeljek, so aretirali skupaj šest ljudi, a so štiri že izpustili na prostost. Za dva pa so odredili pripor. Eden izmed njiju naj bi bil obtožen, da je v terorističnih dejavnostih deloval kot vodja, da je iskal nove borce za izvedbo terorističnih dejanj in da je sodeloval pri grožnji napada, je sporočilo belgijsko tožilstvo.

Med preiskavami so zasegli propagandni material skrajne Islamske države in vojaška oblačila. Niso pa našli orožja ali eksploziva, prav tako ni dokazov o povezavah z novembrskimi smrtonosnimi napadi v Parizu.

Načrtovali tudi napad na policijo
Časniki belgijske medijske družbe Mediahuis so danes poročali tudi o obstoju konkretnih groženj proti generalnemu komisariatu policije v Bruslju. Ta stoji blizu zgodovinskega bruseljskega trga Grand Place, ki je ena izmed glavnih turističnih atrakcij v belgijski prestolnici. V četrtek, ko se bo izteklo letošnje leto, na njem pričakujejo množico ljudi. V bruseljski policiji naj bi zaradi groženj povečali pripravljenost.

V Bruslju so po napadih v Parizu 13. novembra skoraj teden dni vladali izredni varnostni ukrepi. Organizator pariških napadov je namreč živel v bruseljski četrti Molenbeek, povezave z njo pa naj bi imeli tudi drugi napadalci.

V Belgiji sicer velja stopnja visoke pripravljenosti po napadih, ki so se zgodili 13. septembra v Parizu. Za nekatere takratne napadalce namreč sumijo, da so imeli svojo bazo v Belgiji, poroča BBC.

N. K., STA