fbpx

Prvo okužbo s covidom-19 preživela, druga jo je pokončala

foto: EPA

89-letna Nizozemka je po trditvah Univerzitetnega medicinskega centra v Maastrichtu na Nizozemskem prva bolnica, ki naj bi umrla za okužbo s covidom-19, potem ko je prvo prebolela. Upokojenka se je ravno tako borila z redko obliko raka kostnega mozga, njen imunski sistem pa je bil zaradi kemoterapije kompromitiran.

Čeprav se je po trditvah članka objavljenega v znanstveni reviji Clinical Infectious Diseases 89-letnica borila z redko obliko raka kostnega mozga, pa naj bi bil njen naravni imunski sistem vseeno dovolj močen za boj proti covidu-19.

Pacientko so po pisanju CNN v prvi polovico 2020 sprejeli v bolnišnico zaradi simptomov močnega kašlja in vročine. Test na covid-19 je bil takrat pozitiven. Pet dni zatem so jo odpustili iz bolnišnice, saj so simptomi bolezni izginili, trpela je zgolj zaradi izmučenosti. Dva meseca, zatem je začela s kemoterapijo. Po prvih dveh dnevih kemoterapije je starka ponovno dobila vročino, kašljala je in imela težave z dihanjem.

Tudi drugi test potrdil okužbo s covidom-19

Test na covid-19 je tudi v drugo potrdil prisotnost okužbe z wuhanskim koronavirusom. Ko je bila testirana še dva in nato štiri dni kasneje, v njenih rezultatih testov ni bilo sledu o protitelesih na covid-19. Njeno stanje se je poslabšalo 8. dan od začetka kemoterapije, dva tedna kasneje pa je umrla. Ko so raziskovalci preučili vzorce prve in druge okužbe so odkrili, da gre za dva različna virusa. To naj bi bil pokazatelj, da gre za drugo okužbo in ne zgolj za eno samo okužbo, ki se je skrila in nato ponovno udarila.

To ni prvi primer, ko bi pacient, ki je prebolel covid-19, še enkrat staknil okužbo. A primeri do sedaj so pokazali, da je imunski sistem v drugo bolj pripravljen na boj s koronavirusom. Pri tem je potrebno poudariti, da je bila omenjena 89-letnica stara in je imela raka. Ko se je začela kemoterapija je to še dodatno obremenilo imunski sistem.

Celotno poročilo o imunokompromitirani pacientki si je moč prebrati TUKAJ.

Ivan Šokić