fbpx

Rusiji grozi novi “Černobil”: V Irkutsku razglašene izredne razmere zaradi propadle tovarne kemikalij, kjer se nahajajo ogromne količine živega srebra in nafte, ki bi lahko prišla v stik s podtalnico

Slika je simbolična (Foto: Facebook)

V ruskem Irkutsku so vodilni politiki v paniki zaradi zapuščene tovarne, ki je bila v lasti propadle družbe Usoliekhimprom. Na tem območju se nahajajo velike količine živega srebra, odpadne nafte, klora in drugih kemikalij, nekatere pa se v zabojnikih nahajajo celo pod pritiskom. V primeru izlitja ali eksplozije pa bi kemikalije po rekah lahko pritekle vse do Arktičnega morja in megakatastrofa bi lahko imela globalne razsežnosti. Vrednost sanacije se ocenjuje na 30 milijonov evrov, v Irkutsku pa so razglašene izredne razmere. Družba je bila v lasti zloglasnega oligarha, težkega 750 milijonov dolarjev, ki se zdaj ukvarja s telekomunikacijami.

Leta 2017 je bankrotirala ruska kemijska družba Usoliekhimprom, a dogodek ni vzbudil veliko pozornosti. A februarja letos je guverner Irkutska Sergej Levčenko zaradi zapuščene tovarne te družbe, kjer so proizvajali klor in druge kemikalije, razglasil izredne razmere, ta mesec pa o situaciji poroča vse več svetovnih medijev. Kot opozarja predsednica ekološke organizacije Rosprirodnadzor Svetlana Radionova, regiji zdaj preti megakatastrofa na ravni Černobila: “Ta velika tovarna z zelo nevarnimi kemičnimi sredstvi je zdaj v ruševinah. Nedavno sem to tovarno obiskala in se prepričala na lastne oči. Tam je veliko odpadkov, ki vsebujejo živo srebro, v tovarni pa se nahajajo zabojniki z nevarnimi kemikalijami, od katerih so nekatere pod pritiskom. Nihče ne ve točno, kaj vse se tam nahaja.”

Na območju tovarne se nahaja 100.000 kubičnih metrov odpadne nafte
Za zadevo se, kot omenjeno, ne zanimajo le posamezni ekološki aktivisti, pač pa je situacija na noge dvignila visoke politike, ki so pred pretečo megakatastrofo v paniki. Guverner, ki je razglasil izredno stanje, ocenjuje, da bo sanacija področja stala 1,9 milijarde rubljev oziroma skoraj 30 milijonov evrov. Kot navaja Express, se na kraju nahaja tudi 100.000 kubičnih metrov odpadne nafte. Lastniki družbe namreč takšnih snovi niso obdelali, kot bi jih morali v skladu z zakonom, pač pa so z njimi polnili globoke jaške.

Foto: posnetek zaslona

Megakatastrofa bi v primeru izlitja ali pa eksplozije kemikalij imela globalne razsežnosti
Prav zaradi velike količine odpadne nafte in drugih kemikalij, ki se nahajajo na tem območju, bi ta katastrofa lahko dobila globalne razsežnosti. Če bi prišlo do puščanja iz rezervoarjev ali pa celo do eksplozije, bi iz jaškov lahko odpadna nafta in tudi druge kemikalije prodrle v podtalnico. Onesnažili bi lahko 1.779 kilometrov dolgo reko Angaro, ki povezuje Bajkalsko jezero z reko Jenisej, ki se izliva v Arktično morje. Po vsej verjetnosti bi to uničilo mesto Irkutsk, ob takšni količini kemikalij pa je težko predvideti posledice za celotno regijo, a nedvomno bi bile katastrofalne. Reki Angara in Jenisej sta namreč za Sibirijo življenjskega pomena.

Foto: posnetek zaslona

Lastnik Usoliekhimproma je bil zloglasni rusko-armenski oligarh
Pri poročanju o situaciji pa ruski mediji ves čas govorijo o odgovornih le kot o lastnikih, izogibajo pa se imenom in priimkom. Kot še navaja Express, gre za 48-letnega Alberta Avdoljana, ki je rusko-armenski poslovnež. Ta je leta 1999 kupil 15-odstotni delež v Usoliekhimpromu in zdi se, da je njegov lastniški delež ostal enak vse do bankrota. Poudariti velja, da je bil ob vstopu v podjetje Avdoljan star le 29 let, leta 2009 pa je ustanovil družbo Expatel, ki je eden glavnih igralcev na področju omrežja 4G v Rusiji. Gre torej za tipičnega oligarha z velikim vplivom, ki je le za poroko svojega sina s hčerko še enega ruskega oligarha Eldara Osmanova zapravil 10 milijonov dolarjev. Na slavju v Beverly Hillsu je bila tudi Lady Gaga, premoženje Avdoljana pa Forbes ocenjuje na 750 milijonov dolarjev.

Rok Krajnc