fbpx

Sabotaža?! Severni tok pušča, plin pa uhaja v Baltsko morje

Puščanje Severnega toka. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Danske oborožene sile so objavile fotografije, na katerih je mogoče videti, da na treh mestih pušča plin iz dveh plinovodov Severni tok v Baltskem morju. Na videoposnetkih vidimo mehurje, ki se razprostirajo po vodni gladini na obsežnem območju. 

Najmanjši krog z mehurji ima premer 200 metrov, največji pa kilometer. Na kraj dogodka je danska vojska poslala fregato Absalon, katere zasnova omogoča tesnjenje trupa, kar preprečuje prodiranje plina v notranjost, poroča Polska Agencja Prasowa.

Spremlja jo ladja z napravami za spremljanje kontaminacije Gunnar Thorson. Akcijo podpira tudi helikopter. V ponedeljek je puščanje plina zaznal vojaški lovec F-16, ki pripada danskim oboroženim silam. Švedski seizmologi pa so v ponedeljek zaznali dve močni eksploziji.

Do podvodnih eksplozij je prišlo na območjih, kje je bilo pozneje ugotovljeno puščanje plina. Prva eksplozija se je zgodila v noči z nedelje na ponedeljek ob 2.03, druga eksplozija pa v ponedeljek zvečer ob 19.04.

Do puščanja je prišlo na enem mestu Severnega toka 2 JV od otoka Bornholm in na dveh krajih Severnega toka 1 severovzhodno od Bornholma. Beli dom (ZDA) je v zvezi z dogodkom Evropi že ponudil podporo, pomagal pa bo tudi pri iskanju alternativnih virov zemeljskega plina.

Domen Mezeg