fbpx

Španija razkrila, kdaj bo izdala potne liste za cepljenje

Prazne plaže v Valenciji v Španiji (foto: EPA)

Španci in Španija bodo maja lahko izdali potne liste za cepljenje proti korona virusu. “Digitalni potni list za cepljenje proti covidu-19 bi lahko začeli uporabljati 19. maja, ko se v Madridu začne mednarodna turistična razstava FITUR,” je za televizijo Antena 3 dejal španski minister za turizem Reyes Maroto.

Evropska unija bo osnutek zakonodaje o digitalnih zdravstvenih potnih listih objavila čez nekaj dni, natančneje 17. marca. Uradniki EU so potne liste oblikovali kot sredstvo, ki cepljenim ljudem pomaga, da se po pandemiji prosto gibljejo med državami. Spričevala dokazujejo, da lahko njihovi imetniki varno potujejo, saj so imuni na nevarno bolezen.

Turistične države, kot so Grčija, Španija, Ciper, Portugalska in Malta, so med prvimi lansirale idejo o takšnih certifikatih in celo uvedle svoje. Njihovemu zgledu so sledile srednjeevropske države ter nekatere skandinavske in baltske države.

Potni list za cepljenje cepljenemu daje posebne pravice in privilegije. Prihranili bodo obvezne teste PCR in karanteno za tiste, ki bodo prispeli v Španijo, in bodo odpravili popolno prepoved potovanja iz nekaterih držav. Kazen 6000 evrov bo za tiste, ki v Španijo prispejo brez PCR testa. Izraelci so za svoje državljane ki so se cepili celo organiziral veliki koncert kot spodbudo za odgovornost za svoje zdravje, ter kot primer svojim sodržavljanom.

Prej je Maroto komentiral, da želi Španija biti pionirka pri uvajanju potnih listov za cepljenje. “Doseganje imunitete je ključni trenutek za krepitev zaupanja med potovanji,” je dejal minister. Po njenem mnenju je potrdilo o cepljenju lahko “izhodišče” za ponovni začetek potovanja poleti. Letalski prevozniki od EU zahtevajo potne liste za cepljenje,brez tega ne bo možen vstop na letalo.

Foto: epa

Balearski otoki, ki vključujejo priljubljene počitniške destinacije na Mallorci in Ibizi, so že napovedali, da želijo kot prvi pozdraviti tuje turiste s potnimi listi za cepljenje. S pomočjo potrdil španske oblasti skušajo obnoviti konkurenčnost turizma, ki je med pandemijo utrpel ogromno škodo. Prihodki v tem sektorju so se zmanjšali za 75 odstotkov, saj je bilo tujih turistov za 20 milijonov manj kot leto prej.

Soočeni s pandemijo, ki je ubila več kot 900.000 ljudi v Evropi in staro celino pahnila v globoko gospodarsko recesijo, so se voditelji EU dogovorili, da bodo delali na izdaji digitalnih potrdil o cepivih za ponovni zagon turistične industrije, ki jo je pandemija močno prizadela, opozarja Reuters.

Sicer to en bo šlo sočasno , vendar mora nekdo začeti. Začeli bodo tisti ki najbolj potrebujejo oživitev turizma, oziroma vrniti se v normalno delovanje in preživetje. Škoda, ki je narejena, je huda, ne sme se zgoditi da katastrofične razmere popolnoma uničijo celotno gospodarsko vejo in spremljevalne dejavnosti. Popolno sesutje gospodarske veje pomeni tudi sesutje ali hude anomalije v ekonomiji prenekatere države, posebej tistih, ki imajo znaten odstotek v nacionalni ekonomiji. Sredozemske države zagotovo sodijo mednje.

Oživitev je res legitimna potreba, vendar brez upoštevanja pandemije, ne pride v poštev. Upajmo, da je to jasno vsem.

Vane T. Costa/Demokracija