fbpx

Starši na Danskem grozijo z bojkotom v primeru odprtja vrtcev in šol!

Foto: epa

Moj otrok ne bo laboratorijski podgana!”, pravijo starši otrok glede namere danske vlade, da v sredo odpre vrtce in šole. Kot pravijo je glede covid-19 preveč neznank, da bi bilo varno svoje otroke izpostaviti nevarnosti okužbe. Mnogi starši so že zagrozili, da bodo bojkotirali vladni načrt.

Danska predsednica vlade Mette Frederiksen pravi, da so bila prizadevanja njene vlade za boj proti covid-19 tako uspešna, da se bo država morda soočila s širšim razrahljanjem ukrepov, kot je bilo prvotno načrtovano. Frederiksenova je v pogovoru z novinarji v Kopenhagnu v torek dejala, da bo njena administracija socialnih demokratov nemudoma začela pogovore v parlamentu, da se odloči, koliko danskega gospodarstva je mogoče odpreti.

“Uspeli smo priti skozi prvo polovico,” je dejala. “Vendar je zelo, zelo pomembno, da ne nadaljujemo prehitro.” Danska bo tako v sredo svoje najmlajše državljane poslala v vrtce in šole, kar pa je že sprožilo veliko polemike.

Starši se odločitvi vlade upirajo
Dojenčki se bodo vrnili v dnevno varstvo, vrtci bodo odprli svoja vrata, osnovne šole pa bodo nadaljevale pouk v razredu za otroke do 13. leta. Vlada pravi, da je to poteza, ki sledi znakom, da so se na Danskem zgodnje omejitve v povezavi s Covid-19 izplačale, saj se bo staršem omogočilo, da se osredotočijo na svoja delovna mesta in na poganjanje gospodarstva. Toda ta namera je požela veliko kritik. Facebook skupina staršev je hitro dobila več kot 40 tisoč podpornikov z rubriko: “Moj otrok ne bo laboratorijski podgana!”. Pravijo, da je glede covid-19 preveč neznank, da bi bilo varno svoje otroke izpostaviti nevarnosti okužbe. Mnogi starši so že zagrozili, da bodo bojkotirali vladni načrt.

Foto: epa

Podjetja z namero vlade zadovoljna
Danska se je odločila za drugačen pristop do Avstrije, ki je v torek postala prva država Evropske unije, ki je odpravila nekaj omejevalnih ukrepov s tem, ko je odprla nekaj trgovin, šole pa pustila zaprte. Podjetja na drugi strani pozdravljajo pristop Frederiksenove. Lars Sandahl Sorensen, direktor Konfederacije danske industrije, je torek napoved premierke označil kot “dobro novico v težkem času.” 

Mette Frederiksen (Foto: epa)

Toda različni modeli soočanja z epidemijo po državah kažejo, kako malo je soglasja o tem, kako najbolje obvladati trenutno krizo. Danska tako kot druge države tehta tveganje za zdravje pred katastrofalno gospodarsko škodo na račun dolgotrajne zapore. Vlada Frederiksenove ocenjuje, da bi se počasna vrnitev v normalno stanje znižala BDP za 6 odstotkov. “Pretirano poenostavljeno je, da se zdravje in gospodarstvo obravnava kot nasprotujoča si interesa,” je sicer zatrdila premierka, katere priljubljenost je v zadnjih tednih močno narasla.

Pričeli bodo opravljati tudi druge zdravstvene storitve
Prehitro rahljanje bi lahko povzročilo hitrejše širjenje covid-19, kar bi lahko dokončno prizadelo gospodarstvo, je dejala. Ne le, da se bodo majhni otroci vrnili k nekoliko bolj normalnemu življenju, tudi bolnišnice in zdravniki bodo pričeli ponujati tudi druge storitve poleg zdravljenja v povezavi z okužbo covid-19, da se zagotovi, da širjenje virusa ne bo vodilo v širšo zdravstveno krizo, poroča Bloomberg. Frederiksenova je jasno povedala, da bi kakršni koli znaki ponovnega povečanja števila okužb sprožili takojšnjo vrnitev k najstrožjim omejitvam.

Medtem bo danska meja ostala zaprta, še naprej bodo tako veljale omejitve potovanj, zaprti pa bodo ostali tudi bari, kavarne in restavracije. Ker prepoved zbiranja za skupine, večje od 10, še naprej veljajo, to pomeni, da se bo število prisotnih v učilnicah drastično zmanjšalo v primerjavi s prej. Danska ima do sedaj že preko 6.500 potrjenih primerov okužb, pri čemer beležijo že 299 smrtnih primerov povezanih z virusom.

Hana Murn