fbpx

Švedska policija: Stanje v državi je nevzdržno, število napadov z eksplozivnimi sredstvi se je povečalo za 550 odstotkov

Foto: iStock

Število napadov z granatami se je na Švedskem v zadnjih treh letih povečalo za kar 550 odstotkov. Problem metanja granat ni omejen samo na velika mesta, temveč so zaradi eksplozij prizadeta tudi podeželska območja.

Po podatkih policije so leta 2014 obravnavali osem primerov napadov z granatami, k sreči pri nobenih od teh ni prišlo do detonacije. Od takrat se je stanje katastrofalno poslabšalo, saj se je v zadnjem letu policija ukvarjala s kar 52 incidenti, povezanimi z granatami, opri čemer je v 27 primerih od teh prišlo do eksplozije.

Sprva so policisti napade povezali s kriminalci, saj so bili ti izvršeni v njihovih avtomobilih ali domovih. Pretekli dve leti pa so storilci po poročanju poznavalca s švedskega nacionalnega policijskega oddelka za svoje cilje začeli izbirati tudi druge ljudi, ki niso na nikakršen način povezani s kriminalom. Ta je za Breitbart izjavil: “Eden izmed zelo skrb vzbujajočih trendov, ki smo jih opazili, je metanje granat v občinske stavbe, policijske postaje in celo v policiste. Poznamo tudi že več primerov, ko so kriminalci napadli napačno hišo, ker so se zmotili pri naslovu in so bili tako ranjeni nedolžni ljudje. Granate smo našli tudi v bližini majhnih otrok, ki bi lahko brez vednosti sprožili eksplozijo, zato se čudim, da število žrtev ni večje.” Z obžalovanjem je še dodal, da se premosorazerno z napadi povečuje tudi število ranjenih.

Foto: iStock

Po mnenju Petra Hejdströma, vodje policijske preiskave v Halmstadu, problem metanja granat ni omejen samo na velika mesta, temveč so zaradi eksplozij prizadeta tudi podeželska območja. Strokovnjak s švedskega ministrstva za nacionalno poslovanje, ki je želel ostati neimenovan, pa je za SVT povedal, da ni mogoče z gotovostjo trditi, da je na Švedskem več granatnih napadov kot v drugih državah po Evropi, vendar so v njihovi državi ti napadi zagotovo drugačni, bolj brutalni. ”Stanje ni sprejemljivo. To je zelo resen problem,” je dodal.

Po poročanju policije velika večina teh granat izvira iz držav nekdanje Jugoslavije. Največkrat obravnavajo modela M75 in M52. Švedska je po mnenju državljanov postala pravo vojno območje, kjer si “lahko kjerkoli ustreljen, krogle letijo vsepovsod”. Ljudje razmišljajo celo o selitvi iz države.

N. Š.