Trump napovedal boj proti transspolni norosti in obljubil vrnitev domoljubne vzgoje v šole

Foto: zajem zaslona

Nekdanji predsednik Donald Trump je soboto zaznamoval z vrnitvijo na zborovanje, kakršno poznamo iz prejšnjih predsedniških kampanjah. Tisočim zbranim na ulicah mest Južne Karoline je govoril o prihajajočem prazniku, dnevu osvoboditve, ki se praznuje 4. julija. “Nikjer drugje ne bi raje začel uvoda v praznovanje 4. julija kot tukaj, na Main St. s tisoči pridnih domoljubov Južne Karoline, ki verjamejo v Boga, družino in domovino,” je dejal Trump navdušeni množici, ki ga je pričakala  kljub neznosni vročini. Čeprav naj bi Trump govoril šele ob 13. uri, so se ljudje zbirali na prizorišču že zjutraj pred 6. uro.

Nekdanji predsednik Donald Trump je nagovoril množico v Južni Karolini. To je bil njegov drugi shod od napovedi predsedniške kandidature in prvi po incidentu oziroma neutemeljeni obtožnici oziroma poskusu Bidnove administracije, da bi posegla v njegovo kandidaturo. Trumpa imajo ljudje radi, saj je človek ljudstva in patriot, ravno zaradi tega pa nasprotnikom predstavlja veliko grožnjo. V soboto je razpravljal o vsem, od trenutne Bidnove administracije do anketnih statistik GOP, do prihodnosti naroda v primeru izvolitve.

Nekdanji predsednik Donald Trump je med sobotnim govorom na predvolilnem shodu v Pickensu nekaj besed namenil boju proti ministrstvu za pravosodje (DOJ) in obljubil, da bo sprožil preiskave proti zveznim tožilcem in glavnemu političnemu nasprotniku Joeju Bidnu. Nekdanjemu predsedniku so se pridružili kongresnica Marjorie Taylor Greene, guverner Južne Karoline Henry McMaster in več drugih izvoljenih uradnikov. “Pod Joejem Bidnom nas je doletela katastrofalna inflacija in naša ustava je raztrgana na koščke,” je Trump povedal množici.

Trump napovedal boj proti transspolni norosti in obljubil vrnitev domoljubne vzgoje v šole
Dejal je, da bo izgnal milijone nedokumentiranih priseljencev in podpisal ukaz za odpravo zakona, ki otrokom nedokumentiranih priseljencev dovoljuje, da postanejo državljani ZDA, če so rojeni v državi. Povedal je tudi, da bo zmanjšal financiranje šol, ki vključujejo kritično rasno teorijo ali učenja LGBTQ+. Takoj bom podpisal nov izvršni ukaz o zmanjšanju zveznega financiranja za vse šole, ki spodbujajo #CRT in transspolno norost,” je dejal Trump, ki je obljubil, da bo v šole vrnil tudi domoljubno vzgojo.

V uvodu svojega govora je Trump povzel pravne prekrške, ki mu jih pripisujejo. Grozi mu skoraj 40 kaznivih dejanj zaradi domnevne zlorabe tajnih dokumentov. Množico je seznanil s tem, da ima pravico dostopa do dokumentov skladno z zakonom o predsedniških evidencah. “Imamo zloglasnega tožilca Jacka Smitha,” je dejal Trump. “Imel je veliko izgubljenih tožb in uničil je veliko življenj. Postavili so ga za glavnega. Kaj pa medtem Bidnovi zapisi? Obtožba nekdanjega predsednika po vohunskem aktu iz leta 1970 je ena najbolj nezaslišanih pravnih teorij, ki so bile predložene ameriškemu sodišču,” je bil kritičen, poročajo ameriški mediji.

Komentarji nekdanjega predsednika so povezani z zvezno obtožbo prejšnjega meseca, ki izhaja iz domnevne odstranitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše in njihove preselitve v Mar-a-Lago, njegovo letoviško rezidenco na Floridi, ko je po januarju 2021 zapustil predsedniški položaj. Zvezne obtožbe, za katere je trdil, da so neutemeljene, so bile poskus prizadevanja Bidnove administracije, da bi posegla v njegovo kandidaturo leta 2024.

Ocenjujejo, da je bilo na shodu okrog 70 tisoč ljudi, ki so že noč prej kampirali na mestu shoda, da bi si zagotovili čim bližje mesto nekdanjemu predsedniku. (Foto: Twitter)

“Ponarejali so volitve 2020,” je dejal v soboto. “Ampak ne bomo jim dovolili, da ponarejajo volitve leta 2024.” Po anketi FiveThrityEight Trump vodi v anketah GOP z 51,8 odstotka, sledi mu guverner Floride Ron DeSantis s 23,5 odstotka. Anketa kaže, da je od sredine marca do danes Trump pridobil večjo prednost pred DeSantisom.

Nekdanji predsednik je slavil tudi konservativne zmage vrhovnega sodišča. “Ta teden so ti sodniki odločili, da bodo našo državo premaknili naprej,” je dejal Trump. “Prav tako so verski svobodi dali izjemno potrditev.” Trump se ni ustrašil tarnanja o predsedniku Joeju Bidnu. Trump je omenil Bidnovo ravnanje z zaupnimi dokumenti in naslove sumljivih dejavnosti, v katere je vpleten Bidnov sin Hunter. “Ko se vrnem na položaj, bom imenoval posebnega tožilca, ki bo preiskal vsako podrobnost korupcijske kriminalne družine Biden,” je zatrdil Trump.

Ana Horvat