fbpx

Ukrajinski obveščevalec: Moldaviji smo pripravljeni pomagati pregnati ruske okupatorje

Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ukrajina naj bi bila pripravljena pomagati Moldaviji iz ozemlja Transnistrije pregnati ruske okupacijske sile. V Moldaviji je namreč nameščenih kakih 1500 do 1700 vojakov Ruske federacije, ki vzdržujejo t. i. Pridnestrsko republiko, ki je ni priznala še nobena neodvisna država.

Vsaj tako je po po poročanju Ukrajinske Pravde napovedal vodja glavnega direktorata za obveščevalne dejavnosti ukrajinskega ministrstva za obrambo Kirilo Budanov: “Podpiram željo Moldavije, da se znebi okupacijskih sil s svojega teritorija. Mi, kot država in kot specialna služba, bomo naredili vse, da pomagamo bratski državi se znebiti vsiljivcev iz njihovega teritorija.”

Besede ukrajinskega obveščevalca so se nanašale na izjavo Vitalija Ignatieva, zunanjega ministra nepriznane “Pridnestrske Republike”, teritorija, ki si želi dokončno odcepiti od Moldavije in se nato priključiti Ruski federaciji.

Vojna v Ukrajini zaostrila razmere
Ruska Federacija ima na ozemlju Transnistrije nastanjeno t. i. Operativno skupino OGRV, ki so jo pred začetkom vojne vzdrževali preko ozemlja Ukrajine. Ker oskrbovanje po tej poti že od leta 2014 več ni mogoče, so ruske vojaške formacije skušale prestopiti meje nepriznane republike na ozemlje Moldavije, kar pa jim je slednja preprečila.

Slika je simbolična. (Vir: EPA)

Izvor težav
“Pridnestrska republika” je nastala leta 1992, po razpadu Sovjetske zveze, ko se je hotela celotna regija, umeščena med reko Dnester in ukrajinsko mejo, odcepiti. Med separatisti, ki so imeli podporo Rusije in Moldavijo se je marca 92 vnela vojna, ki se je zaključila julija istega leta. Območje od tistega časa naprej deluje kot de-facto samostojna država s svojim parlamentom, oboroženimi silami, pošto, policijo …  Na tem območju so od leta 92 nastanjene tudi ruske vojaške enote, ki so v tedanjih spopadih posredovale na strani separatistov. Danes Moldavija smatra te enote kot nelegitimne in zahteva njihov umik in menjavo z mednarodnimi silami. Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (ki ga ne gre zamešati z Evropskim svetom), je leta 2022 razglasila celotno regijo kot nedeljiv del moldavskega ozemlja, ki je trenutno pod rusko okupacijo.

Andrej Žitnik