fbpx

V Angliji potekajo racije po vsej državi – policija se boji napada z drugo bombo, ki naj bi jo izdelal samomorilec Salman Abedi

Foto: YouTube.

Na Otoku vse od ponedeljkovega terorističnega napada na Ariane Grande, ko je umrlo 22 ljudi, več kot 100 ljudi pa je bilo ranjenih, vlada obsedeno stanje. Policija je namreč ugotovila, da je samomorilski napadalec doma izdelal dve bombi; prvo je uporabil v Manchestru, druga bomba pa se bojda nahaja v rokah njegovih pomočnikov. Zdaj v osrednji Angliji poteka prava policijska racija, saj so aretirali več deset ljudi, za katere sumijo, da so tako ali drugače povezani z Islamsko državo. Med njimi naj bi bil tudi 16-letni fant, ki naj bi prijateljeval s ponedeljkovim napadalcem. Policisti so aretirali celo njegovega frizerja.

Časnik Daily Mail poroča, da je danes zjutraj število aretiranih v povezavi s ponedeljkovim terorističnim napadom naraslo na število deset. Možje postave so izvedli dve ločeni raciji, v St. Helensu na Merseysideu in na Moss Sideu v Manchestru. Oblasti se namreč bojijo, da se druga bomba, ki jo je doma izdelal Salman Abedi, nahaja v rokah enega izmed njegovih pomočnikov, teh naj bi bilo več, zato se bojijo novega terorističnega napada.

Naj spomnimo. Odgovornost za napad je prevzela teroristična skupina Islamska država, ki je prek družbenih omrežij sporočila, da je “blagoslovila napad”, katerega tarča so bili izključno mladi in otroci. Policija sumi, da je radikaliziran tudi lastnik frizerskega salona The Fade Away v Manchestru, kjer se je napadalec strigel, zato so preiskali tudi te prostore in zasegli več predmetov. Prav tako so policisti vdrli v prostore pizzerije Lorenzo Pizza in se pogovorili z lastnikom, ki naj bi prav tako poznal Salmana Abedija.

Policija sumi, da je Abedi izdelal dve bombi, saj so v njegovih stanovanjih, prebivališče je imel pripravljeno na več naslovih, pridobili dokaze, da je posedoval dovolj eksplozivnega sredstva za izdelavo več kot enega eksplozivnega telesa. Policisti menijo, da je drugo bombo prenesel drugim islamskim ekstremistom, ki prebivajo na področju Manchestra. Drugi scenarij, morda celo verjetnejši, pa predvideva, da je napadalec bombo že dobil narejeno in je pravi izdelovalec že zapustil Otok.

Forenzična preiskava pa razkriva nove šokantne podrobnosti ponedeljkovega napada. Obstajajo dokazi, da je bila bomba daljinsko vodena prek mobilnega telefona. Preiskovalci sklepajo, da je Islamska država takšno daljinsko napravo uporabila za vsak primer, če bi si samomorilski napadalec v zadnjem trenutku premislil in si skušal rešiti življenje.

Libijska protiteroristična enota pa je javnosti sporočila, da je Salman Abedi le nekaj ur pred napadom poklical svojo mamo – znanstvenico – in jo prosil odpuščanja za tisto, kar bo storil. Možje postave so sicer dva človeka že izpustili, medtem ko drugih osem še ostaja v policijskem pridržanju.

T. F.