fbpx

V izvorni državi omikrona zabeležili 81-odstotni porast okužb v enem tednu

Za cepljenje proti covid-19 v JAR ni potrebno stopiti iz avtomobila (foto: EPA)

V Južnoafriški republiki naj bi po zadnjih podatkih v zadnjih 24 urah zabeležili 600 hospitalizacij. V zadnjem tednu so zabeležili 23.884 novih primerov, kar pomeni 81-odstotno povečanje glede na teden prej in rekord zadnjih petih mesecev. Vseeno je po zadnjih raziskavah zaradi omikrona v primerjavi z delto za tretjino manj hospitaliziranih. Dobra novica naj bi bilo tudi dejstvo, da je po začetni eksploziji novih okužb z omikoronom novi sev v JAR po enem mesecu začel jenjati v provincah, kjer je bil najprej odkrit.

Izsledki nove študije o učinkih omikrona v JAR kažejo, da novi mutantski sev sars-cov-2 povzroča blažjo obliko bolezni od delte. V preteklem mesecu je bilo v JAR analiziranih 78 tisoč primerov okužbe z omikronom, po ocenah pa je možnost hospitalizacije za petino manjša od delte in za 29 odstotkov nižja od wuhanske različice.

V realnosti je bilo po trditvah Daily Mail zabeleženo za tretjino manj hospitalizacij v primerjavi z delto. Pri delti je bilo na tisoč potrjenih okužb potrebna 101 hospitalizacija, v primeru omikrona pa je na tisoč okužb hospitaliziranih samo 38 ljudi.

70 odstotkov prebolelih
Študija je tako tudi dokončno potrdila trditve južnoafriških znanstvenikov, da čeprav gre za veliko bolj kužno različico, je ta manj nevarna za zdravje. Po mnenju južnoafriškega zdravstvenega raziskovalnega sveta naj bi bil razlog za prebolevanje omikrona z blagimi simptomi visoka imunost med prebivalstvom.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (Foto: epa)

Okoli 70 odstotkov prebivalcev JAR naj bi že v preteklih dveh letih prebolelo covid-19, polno cepljenega – z dvema odmerkoma, ki po trditvah zahodnih predstavnikov stroke ne zadostujejo v primeru okužbe z omikronom – pa je samo 24 odstotkov prebivalcev.

Predstavnike Svetovne zdravstvene organizacije medtem skrbi, da so omikron do sedaj zaznali že v 77 državah. Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je izpostavil, da se omikron širi s prej še ne videno hitrostjo, zaradi česar vzbuja skrb dejstvo, da ljudje omikrona ne doživljajo tako resno kot prejšnje bolj nevarne seve covida-19, samo zato, ker je manj nevaren. “Četudi omikron ne povzroča hude bolezni, bi lahko že samo veliko število novih primerov ponovno preplavilo nepripravljene zdravstvene sisteme.”

Pomembno vzdrževati osnovne ukrepe
Predstavniki WHO so ravno tako priznali, da cepiva sama po sebi še ne bodo pomenila konec covid krize za države po svetu. Kakor je izpostavil izvršni direktor WHO programa za nujno zdravljenje Mike Ryan, “gre za izjemno kužen virus. Težko ga je ustaviti, a s preprostimi ukrepi se ga lahko upočasni”. Ryan je kot učinkovite ukrepe naštel nošenje mask, zagotavljanje dobre prezračenosti prostorov in umivanje rok.

Izvršni direktor za nujne programe WHO Michael Ryan (foto: EPA)

Po do sedaj razpoložljivih informacijah je zaradi omikrona umrl samo en človek na svetu. Gre za pacienta iz Velike Britanije, starega med 18 in 85 leti, ni pa znano, s koliko odmerki cepiva je bil cepljen. Javnost je izvedela le, da je bilo med desetimi okuženimi z omikronom v Veliki Britaniji večina cepljena z vsaj dvema odmerkoma.

Ivan Šokić