V Veliki Britaniji se je lani podvojilo število primerov strahovitega genitalnega pohabljanja!

Foto: Pixabay

Socialni delavci opozarjajo, da se je v državi število deklet, ki so bile žrtev ali pa so podvržene tveganju genitalnega pohabljanja, v le enem letu več kot podvojilo: število primerov se je od leta 2017, ko so zabeležili 970 primerov, v letu 2018 povišalo na kar 1.960! Tudi pred zakonom imajo muslimani očitno privilegije, še nobena obsodba iz tega naslova namreč ni ugledala luči dneva.

Socialni delavci v Veliki Britaniji beležijo že prek 30 primerov genitalnega pohabljanja tedensko, gre za izredno povečanje teh zločinov, letos so zabeležili že kar 1.960 primerov, kar predstavlja več kot podvojitev v primerjavi z lanskim letom, ko so v celem letu zabeležili 970 primerov. Kot poroča Voice of Europe, se strokovnjaki bojijo, da je število primerov v resnici še mnogo višje, saj gre za skrite, potuhnjene zločine. Anita Lower iz zveze lokalnih oblasti LGA je pojasnila: “Te številke prikazujejo zaskrbljujočo razširjenost primerov ženskega genitalnega pohabljanja, ki uničuje življenja in skupnosti. Ko bi se dekleta morala pripravljati na odraslost, hkrati pa uživati v mladosti, nobena ne bi smela biti podvržena grozotam takšnih zločinov, ki je nedvomno zloraba otrok in kot taka ne more biti opravičena z nobenim razlogom.” Pozvala je še k povečanju financiranja storitev za otroke s strani vlade in k vzpostavitvi nacionalnega centra za preprečevanje genitalnega pohabljanja.

Genitalno pohabljanje pridobiva nezaslišane razsežnosti!
Genitalno pohabljanje je bilo v Veliki Britaniji z zakonom prepovedano že leta 1995, kljub temu pa je v posameznih skupnostih še vedno zelo razširjen poseg. Ocenjuje se, da žrtev posega vsaki dve uri postane novo dekle, skupno pa naj bi jih bilo že 137 tisoč. Medtem ko se Zahod bori za pravice žensk in enakost, se mnogi sprašujejo, kako da niti ena obsodba iz tega naslova še ni ugledala luči dneva? Po svetu je kar 200 milijonov žensk genitalno pohabljenih, in sicer večinoma v muslimanskih državah, v Sudanu na primer kar 99 odstotkov vseh žensk. Kot vse kaže, gre tudi v tem primeru za dajanje prednosti spoštovanju invazivne muslimanske tradicije, zaradi česar se odrekamo varnosti, ki bi jo morale biti deležna vsa dekleta.

V ZDA prepoved genitalnega pohabljanja protiustavna?!
Le prejšnji teden so bile Združene države Amerike šokirane, ko so bile razkrite prakse zdravnika Fakhruddina Atarja in urgentne zdravnice Jumane Nagarwale, ki sta pohabljala ženske po delovnem času na obrobju Detroita. Tudi v ZDA so tovrstno početje prepovedali leta 1996 in tako gotovo užalili nekaj muslimanov, 20. novembra letos pa je okrožni sodnik Bernard A. Friedman prepoved označil kot protiustavno – po njegovem mnenju naj takšna prepoved ne bi sodila v pristojnost zvezne vlade, saj “naj bi šlo za lokalen zločin.”

J. Ž.