[Video] Migrant je po lestvi vdrl v stanovanje in zabodel prijatelja svoje bivše

Nova švedska realnost: migrant po lestvi z nožem v tuje stanovanje (Foto: posnetek zaslona, omrežje X)

Kratek videoposnetek prikazuje, kako z nožem oboroženi migrant po lestvi vdre v stanovanje bivšega dekleta in s kamnom razbije steklena balkonska vrata. Navkljub prigovarjanju se ne ustavi, ampak zabode njenega prijatelja. To so posledice masovnih migracij. 

Alžirski migrant je na Švedskem po lestvi vdrl v stanovanje bivšega dekleta in z velikim kuhinjskim nožem zabodel njenega prijatelja. Do tragičnega dogodka je prišlo, potem ko je dekle končalo njuno zvezo zaradi prestajanja hudodelčeve dveletne zaporne kazni. 25. maja se je 26-letni Mohammed Amana pripeljal do stanovanja v mestecu Orrefors v občini Nybro, kjer je začasno bivala njegova bivša partnerica s svojim prijateljem, poroča Remix News

Po lestvi se je povzpel na balkon in uporabil velik kamen, da bi razbil balkonsko okno. Opremljen z ostrim rezilom je vstopil v stanovanje. Prijatelj je dogodek posnel na mobilni telefon, posnetek pa je bil predvajan na švedskem sodišču. Na njem je lahko sodnik videl Amano, kako stoji pred zaklenjenimi vrati kopalnice, kamor se je zateklo njegovo bivše dekle. 

Migrant je vpil: “Wallah, ubil te bom; Prisegam na svojo mater.” Migrant je prav tako prisegel, da bo žensko “odprl” in posilil njeno mater. Ko je njen prijatelj skušal napadalca zaustaviti, ga je slednji zabodel z nožem, napadeni pa je utrpel hude rane na vratu in roki. Amana je bil zatem aretiran. Med policijskim zaslišanjem je dejal, da je slišal glasove, ki so ga pozivali, da naj vstopi v stanovanje. Obenem je še rekel, da se drugih podrobnosti ne spominja. Hkrati je zanikal, da bi zabodel prijatelja. Amana je sicer prvič prispel na Švedsko leta 2015, kjer je zaprosil za azil.

Navkljub izvršbi o deportaciji je še leta ostajal na prostosti in zagrešil številna hudodelstva!
Bil je že vpleten tudi v druge kriminalne dejavnosti in bil predmet neizvršene odredbe o deportaciji, pred tem pa večkrat obsojen zaradi hudih kaznivih dejanj: napadov, nasilja, tatvin in kaznivih dejanj, povezanih z drogami. Sodišče mu je leta 2018 odredilo, da mora državo zapustiti. A kljub temu je ostal na prostosti in v petletnem obdobju zagrešil številna kazniva dejanja. Okrožno sodišče v Kalmarju ga je avgusta obsodilo zaradi hudega napada, vloma ter hudih groženj. Grozi mu tudi izgon z 10-letno prepovedjo vrnitve na Švedsko, ko bo izpuščen.

Domen Mezeg