fbpx

[Video] “Moško brezdomstvo”, tabu tema, ki nikogar ne zanima

Brezdomec v Chichagu v času koronakrize (foto: EPA)

Brezdomstvo med moško populacijo je občutljiva tema, je tabu tema. Čeprav v ZDA, tako kot marsikje drugod po svetu, moški predstavljajo večino brezdomcev, je to ponavadi tema, ki se je ne želi nihče niti pritakniti.

Po podatkih iz 2017 je v ZDA več kot pol milijona brezdomcev. Izmed teh samski moški predstavljajo večino, okoli 62 odstotkov. Pogosto za njih zmanjka kakršnakoli oblika sočutja, naklonjenosti ali pomoči. V svetu prevladuje občutek, da so si že sami krivi, da so se znašli v brezizhodnem položaju, da marginalizirani in izobčeni životarijo, dokler jih ne pobere. Prevladuje občutek, da so si to zaslužili.

Raziskave so pokazale, da je 84 odstotkov brezdomcev v ZDA starih med 25 in 54 let. Čeprav so brezdomci, jih je kar 41 odstotkov zaposlenih, v primerjavi z 27 odstotki brezdomk.

Kar je mogoče najbolj žalostno, kar 40 odstotkov vseh brezdomcev predstavljajo vojni veterani. Ljudje, ki so služili svoji domovini, so bili po strahotah, ki so jih preživeli v vojnah, ki so jih bili daleč od doma, zavrženi in pozabljeni. Ostali so jim samo grozljivi spomini.

Velik delež veteranov
Po trditvah Nacionalne koalicije za veterane brezdomce naj bi v ZDA vsako noč bilo na cesti vsaj 271 tisoč vojnih veteranov, ki so postali brezdomci. Razlog, zakaj toliko veteranov konča na ulici brez vsega, naj bi se skrival v dejstvu, da je veliko večja verjetnost, da izkusijo hude poškodbe glave ali pa trpijo zaradi posttravmatske stresne motnje, zaradi česar je skoraj nemogoče najti delo po zaključenem služenju v vojski. Pogosto zaradi kroničnih bolečin zapadejo tudi v odvisnost od drog.

Brezdomec v New Yorku (foto: EPA)

V razpravi o revščini je pogosto zaslediti poudarke, kako je od socialne pomoči v obliki kuponov za hrano odvisnih več žensk kot moških, izpostavlja Youtuber Dr Shaym, ob tem pa se prezre dejstvo, da moški do teh pravic sploh niso upravičeni, navkljub temu, da se sami nahajajo v enakih okoliščinah.

“Preprosto rečeno: moškim niti niso namenjeni niti jim ni dovoljeno, da bi bili od njih odvisni. Od njih se pričakuje, da bodo poskrbeli zase in za druge. In ko tega ne morejo ali nočejo, se pojavi domneva v kulturi, da so zaradi tega manj moški in potemtakem nevredni pomoči,” so stanje brezdomcev opisali pri Alicia Patterson Foundation. “S tem, ko potrebujejo pomoč, so se moški odrekli pravici do pomoči,” so strnili pogled na vprašanje brezdomcev.”

Ivan Šokić