[Video] So Rusi po lastni krivdi ostali brez še ene ladje v Črnem morju?

Patrljulna ladja Pavel Derzhavin. Vir: X.

Ruske sile so okrepile bojno delovanje na vzhodu Ukrajine. Število napadov se je sicer zmanjševalo vse od začetka avgusta, ko je Ukrajinska vojska zabeležila približno 60 napadov na dan, pa vse do septembra, ko je število padlo na zgolj 25 napadov. Podatke je zbral varnostni analitik Konrad Muzyka iz Rochan Consulting. V medijih pa so se pojavile vesti o uničenju patrolne ladje Pavel Derzhavin, ki naj bi naletela na rusko morsko mino. Svoj konec naj bi pričakala v bližini krimskega pristanišča Sevastopol v Črnem morju. 

Vest o uničenju patruljne ladje je potrdil uradni govornik ukrajinske mornarice Dimitro Pletenčuk za Radio Liberty. “Ste prvi, ki vam to danes uradno potrjujem, da je bila poškodovana. Ne morem vam dati nobenih informacij o okoliščinah tega dogodka, recimo temu tako, a to je dejstvo,” je povedal. Po pričevanju prebivalcev Krima naj bi prišlo do eksplozije včeraj okrog 10:00, ko se je daleč naokrog razširil grom eksplozije.

Kot že rečeno pa so se intenzivirali boji na vzhodu Ukrajine. “Drseče povprečje (sedemdnevno), ki prikazuje ruske kopenske napade, se je začelo dvigovati prvič v dveh mesecih. Prezgodaj je govoriti, ali gre za začetek novega trenda, ki se kaže v povečanem tempu ruskih kopenskih napadov pred jesenjo in zimo. Kratek dvig livda se je zgodil že v začetku in koncu julija. Naslednjih nekaj tednov bo dalo odgovor,” je zapisal Muzyka.

Večina teh napadov naj bi bilo povezanih z ruskimi namerami po zavzetju ukrajinskih utrjenih pozicij v Avdiivki v regiji Doneck. Situacijo v regiji je ob zadnjih fotografijah iz območja komentiral Volodimir Zelenski: “Avdiivka. Držimo se. Ukrajinski pogum in enotnost bosta odločila, kako se bo ta vojna končala. To si moramo vsi zapomniti.” Poskusi zavzetja so bila do sedaj neuspešni.

Oblegana Avdiivka. Sliko je na svojem X profilu objavil Volodimir Zelenski.

Ukrajinska poročila o visokih žrtvah na ruski strani
Po drugi strani iz ukrajinske strani prihajajo poročila, da je njihova vojska včeraj ubila 990 pripadnikov ruske vojske. Po njihovih ocenah naj bi do sedaj padlo skoraj 285 tisoč ruskih vojakov. Natančno število umrlih in ranjenih na ruski strani ni javno dostopno. Oblasti v Moskvi sicer objavljajo število padlih v boju, a so uradni podatki veliko prenizki in ne ustrezajo razmeram na bojišču.

Zračni napadi se nadaljujejo
Ukrajinska stran medtem poroča o nadaljevanju zračnih napadov z iranskimi brezpilotnimi letalniki Šahed-136/131, poroča Jutarnji list. “Rusi so brezpilotna letala izstreljevali iz severne in južne smeri: iz regije Belgorod v Rusiji in rta Chauda na začasno okupiranem Krimu,” so navedli. Zabeležili so 33 tovrstnih napadov. S protiletalsko obrambo so jih uspeli uničiti 28. “Sovražni brezpilotni letalniki so leteli v različnih smereh, zato je zračna obramba delovala v vsaj šestih ukrajinskih regijah,” je vojska zapisala na Telegramu.

Tarča napadov sta bila ponovno črnomorsko pristanišče v Odesi in pristanišča na Donavi, poroča STA. Eden od brezpilotnih letalnikov naj bi ponovno padel na romunsko ozemlje. Romunsko ministrstvo za obrambo navaja, da je brezpilotni letalnik strmoglavil blizu vasi Plauru. Na območju so odkrili tudi krater, ki bi ga lahko povzročila eksplozija letalnika. Gre že za 4. tovrsten incident.

Vir: X.

Ukrajinska vojska je v sklopu protiofenzive tudi sama izvajala napade z brezpilotnimi letalniki. Razbitine sestreljenega “drona” v ruski regiji Belgorod so padle na stanovanjske hiše. Pri tem so umrli trije ljudje, dve osebi naj bi bili hudo ranjeni, je na socialnem omrežju Telegram sporočil guverner regije Vječeslav Gladkov.

Ž. K.