[Video] Lokalne oblasti so nasprotovale pokopu Wagnerjevih plačancev na mestnem pokopališču

Foto: Twitter

Po ocenah ameriških uradnikov je ruska skupina plačancev Wagner od začetka obsežne vojne v Ukrajini izgubila več kot 30.000 borcev. Na stotine teh moških je bilo pokopanih na pokopališču v vasici Bakinskaja nedaleč od uradne kapele skupine Wagner. Minuli konec tedna pa je poskus ustanovitelja plačanske skupine Jevgenija Prigožina, da bi na tem pokopališču organiziral pogrebno slovesnost, naletel na odpor lokalnih uradnikov, ki so se sklicevali na javno mnenje vaških prebivalce in turističnega ugleda mesta. Prigožin ni sprejel zavrnitve, je  javno zaostril spor in zagrozil s pregonom vaških oblasti, Wagnerjevi plačanci pa so grozili z nasiljem. Lokalne oblasti so bile prisiljene popustiti.

Ustanovitelj skupine Wagner Jevgenij Prigožin in njegovi podrejeni so v nedeljo organizirali pogreb plačancev v vasi Bakinskaja v ruskem Krasnodarskem okraju kljub nasprotovanju lokalnih oblasti. Po navedbah profila Nexta na Twitterju, ki je poleg drugih tudi objavil videoposnetek dogodka, se je pogreba udeležilo na stotine ljudi. Tuji mediji poročajo, da so lokalne oblasti plačancem nazadnje le dovolile, da tam izvedejo slovesnost, na pogrebu pa je prisotne nagovoril tudi sam Prigožin, ki je med drugim arogantno pripomnil, da “jim je le uspelo prisiliti te bednike, ki so se skrivali v svojih pisarnah, da so jim dovolili pokop”, piše Meduza.io.

V soboto je Prigožin dejal, da so oblasti v ruskem mestu Gorjačij Ključ skupini Wagner Group prepovedale pokop svojih plačancev na vaškem pokopališču. Toda kljub temu je vztrajal, da bo pogreb vseeno potekal naslednje jutro, kot je bilo načrtovano. Župan mesta Sergej Belopolskij je medtem na Telegramu zapisal, da sicer spoštuje umrle borce, da pa se s pokopom v svojem mestu ne strinja tako zaradi lokalnega prebivalstva kot ugleda mesta. Po vsem tem se je na družbenih omrežjih pojavil posnetek, kjer plačanci grozijo lokalnim oblastem, češ da “bodo prišli obračunat z njimi, ker s to nepotrebno administracijo delajo več škode kot ukrajinska vojska in nacisti s to nepotrebno administracijo”.

Po poročanju tujih medijev je le nekaj minut za objavo Belopolskija, Prigožinova PR služba objavila telefonski pogovor med predstavnikom skupine Wagner in Belopolskijevim, v katerem sta govorila o premajhnem številu prostih grobov za pokopane. Belopolskij je Wagner skupino obrnil na ostale pristojne osebe, hkrati pa jim je obljubil vso pomoč pri rešitvi.

Prigožinova tiskovna služba je objavila tudi pisno izjavo Prigožina predsedniku državne dume Vjačeslavu Volodinu, v kateri se pritožuje nad poskusi lokalnih oblasti, da bi mu preprečili pokop Wagnerjevih borcev v omenjenem mestu. Dokument pa naj bi navajal člen ruskega kazenskega zakonika, ki kriminalizira “zanikanje zakonite pravice do pokopa prostovoljcev”, ki so umrli v vojni v Ukrajini, piše Meduza.io. Prigožin naj bi zahteval, da se Belopolskega preganja zaradi “diskreditacije” prostovoljcev in zlorabe pooblastil.

Ana Horvat