fbpx

Viktor Orban: ”Evropa je uničila Irak, Sirijo in Libijo”

Foto: STA

”Največji problem Evropske unije je, da imamo različne vizije za prihodnost. Migrantska kriza je dober primer tega. Nekatere države menijo, da je Evropa na pragu neizogibnega migrantskega vala, s katerim se morajo soočiti države članice, druge pa menijo, da lahko ta val zaustavimo na mejah,” je na srečanju voditeljev držav Višegrajske skupine povedal madžarski premier Viktor Orban. 

”Evropa je močna, bogata in izkušena,” je v svojem nagovoru dejal Viktor Orban in zagotovil, da je evropska skupnost dovolj močna, da znotraj svojih meja ne spusti nikogar brez ustreznih dokumentov. Poudaril je, da takšna migracija ne sme biti integrirana v naša vsakdanja življenja, pač pa da moramo ta proces upočasniti in ga kontrolirati.

Da je migrantska kriza trenutno največji problem v Evropi, se je strinjal tudi češki premier Bohuslav Sobotka, ki meni, da lahko njen razplet vodi celo v konec Evropske unije. Dodal je, da je veliko večji problem tudi rast populizma in nezadovoljstva med prebivalci EU. Orban je k temu pripomnil, da obstaja tudi kriza legitimnosti, saj politične elite zahodnega sveta svojih politik ne morejo podpreti z ekonomskim uspehom, zato jih ljudje ne podpirajo več.

Evropa je uničila Sirijo, Libijo in Irak
Orban zagovarja dejstvo, da so zahodne demokracije v krizi, saj obstaja velik prepad med pogledom naroda in pogledom elite. Spomnil je tudi na neuspeh evropskih držav pri poskusu izvoza demokracije v druge države. ”Intervenirali smo v Iraku, Siriji in v Libiji, sedaj pa te države ne obstajajo več. Uničili smo jih. Zato je mnogo ljudi izgubilo upanje,” je dejal Orban.

Slovaški premier Robert Fico in poljska predsednica vlade Beata Szydło sta poudarila, da bi morala Evropska unija poslušati prav vse države članice. Poljska je na tem srečanju prevzela tudi enoletno vodenje Višegrajske skupine, še poroča hrvaški Index.

M. G.