fbpx

WikiLeaks razkriva nova zaupna elektronska sporočila vodje Hillaryjine kampanje

Foto: epa.

Mednarodna neprofitna medijska organizacija WikiLeaks je razkrila nov sveženj korespondenčnih internetnih sporočil, ki so jih hekerji zasegli na spletni pošti Johna Podeste, vodje kampanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton. V svoji zadnji objavi WikiLeaks razkriva vsebino kar 1100 Podestovih elektronskih sporočil, od začetka ameriške predsedniške tekme pa jih je objavil že več kot 50 tisoč. Torkov sveženj sporočil razkriva predvsem reakcijo Hillaryjine ekipe na njen zadnji “strežniški škandal”, ki ga preiskuje tudi FBI.

Internetno sporočilo iz oktobra leta 2008 razkriva, kako je spletni brskalnik Google pomagal predsedniku Baracku Obami ustvariti zaupne “sobe podatkov”, preko katerih si je ekipa izmenjavala informacije o svojih političnih idejah in drugih legalnih dokumentih. Drugo sporočilo, ki ga je Obami poslal član njegove ekipe, Chris Lu, opisuje postopek, kako lahko v “sobe podatkov” vstopajo posamezni člani kampanje, pa tudi pomembnost ohranjanja tajnosti tovrstnih diskusij.

Internetna korespondenčna seja z naslovom Lanny opisuje razlike med Hillary Clinton in njenim osebjem glede mnenja o Lannyju Davisu, nekdanjem odvetniku in svetovalcu predsednika Billa Clintona. Tako je eden izmed Hillaryjinih svetovalcev 11. maja lani zapisal: “Hrc komaj čaka, da nadaljuje s svojim zastavljenim delom. Ali so z vaše strani še kakšni zadržki ali pa mu lahko prenehate nastavljati pasti, da mu lahko dam nove naloge?”

Huma Abedin, podpredsednica volilne kampanje, v svojem sporočilu potrjuje, da si prav tako želi Davisa, Jennifer Palmieri, vodja odnosov z javnostjo, pa odgovarja, da “smo očitno res obtičali s tem človekom”. Svoje filozofsko razmišljanje dodaja tudi omenjeni John Podesta: “V deželi slepih je enooki človek kralj.”

Davisa so v Hillaryjinem taboru na črno piko sicer vzeli že marca 2015, ko je slednji v eni izmed televizijskih pogovornih oddaj izjavil, da bi moral nekdo “preveriti” osebni strežnik Clintonove.

L. S.