Zaradi nove in izredno nevarne droge v 10 dneh kar 12 mrtvih

Foto: iStock

Proizvedena v nelegalnih laboratorijih se prodaja kot stvar sivo-zelene barve, njena glavna sestavina pa je fentanil. Že ena tableta ima smrtonosne učinke.

Nova sintetična droga, ki je razglašena za 20- do 100-krat močnejšo od heroina, je v Ameriki povzročila že smrt desetih oseb v samo dvanajstih dneh. Proizvedena v nelegalnih laboratorijih se prodaja kot stvar sivo-zelene barve, njena glavna sestavina pa je fentanil, ki se sicer uporablja za blažitev bolečin in anestezijo.

Kot poroča Večernji list, že ena sama tableta povzroči odpoved jeter, ledvic in možganov. Najhujše pri tem pa je, da uživalcem ne morejo pomagati niti zdravniki.

Hitro se širi po ZDA
Po poročanju ameriške agencije za boj proti drogam je epidemija uporabe fentalina zabeležena v okolici mesta Sacramento v Kaliforniji. Uporaba te droge je prav tako že zajela druga mesta v ZDA. Dve tretjini od 420 zabeleženih smrti zaradi prevelikega odmerka drog so potrdili v New Hampshiru.

Nezakonita prodaja fentanila se predstavlja kot heroin in s tem dodatno ogroža življenja odvisnikov.

M. P.

 • alojz

  Naravna selekcija?

 • soc

  Stvar sivo-zelene barve? Najbolj blesteč opis kake droge doslej.

  • saj več od tega niti ne vedo.

   • soc

    Bojim se, da bi lahko bila kaka gosenica… Ali poseben močnik… Ograja…

  • fmg9

   Se strinjam, da je tole nekoliko ponesrečeno. Vendar, se ve za učinkovino: fentanil.
   Kar je novo je to, da so ga pričeli v zadnjem času proizvajati v bolj naprednih ilegalnih laboratorijih in da se je razširil v US. Ker je precej močnejši, kot ostali opioidi in opiati, ga uporabniki preveč dozirajo in se hitro overdozirajo… :|

 • ney

  Evo Amerika se brez vojne sama v sebi ruši s kemijo…
  (Islamisti prodajajo kemijsko orožje…???)

 • Anton

  prihajamo v točko preloma, kjer se bomo morali odkrito vprašati in dogovoriti kaj je za družbo bolj “etično” legalizirati prostitucijo, droge, ali dopuščati nepreglednost kot dosedaj ŽAL.

  • Veritas

   Vsakemu izobraženemu človeku iz ekonomije je jasno, da je prohibicija zgolj sredstvo za višanje cene prohibitivnega sredstva… in da je skupna škoda prohibicije bistveno večja kot legalizacija in skrb za negativne eksternalije… glede teh je potrebno ustrezno postaviti le trg in cena odpravljanja posledic negativnih eksternalij pade… večkratna korist na vse strani… da ne omenjam psihološkega efekta razbremenjenosti v smislu demonizacije in podobno.

   • Okra tatoo

    Daj no. Se pravi po tvoje je treba kriminal kar dopustit in ga ne preganjat. Zdravilstvo Da. Privatna proizvodnja, strogi Ne. Nakup na recept. Način prodaje v lekarnah. Nadzor prodaje policija. V vseh drugih primerih bodo zlorabe.

    • Veritas

     Poduči se. Resno.

     Primer kokain: statistike in raziskave jasno kažejo, da je največ negativnih učinkov na družbo (torej smrt) pri preprodaji in proizvodnji. Torej sploh ne pri uživanju!!!!

     Razlog je dobiček. Ta izvira iz cene, katere višina je povezana s prohibicijo.

     Torej – legalizacija kokaina. In sprejetje ustrezne zakonske ureditve glede proizvodnje in prodaje. Kršitelje strogo kaznovati.

     Cena bo nemudoma padla ob pojavu novih prodajnih kanalov, ki bodo seveda povsem zakoniti. Kriminalne združbe bodo opustile biznis, saj ne bo dobička. Zraven se naredi kampanija osveščanja in antidemonizacije kokaina. Zraven se poskrbi za odvisnike…

     Stroški za družbo se enormno zmanjšajo…

     Policija hahahahh zopet monopolističen pristop. Znano je, da ravno pod patronatom policije se pogosto dogajajo prijateljske zveze s prekupčevalci z drogo in belim blagom… lahko jih izsiljujejo in tako poskrbijo za svoj finančni interes…

     Očitno si ne predstavljaš kako v praksi poteka ta biznis…

     • Okra tatoo

      Ti se moraš najprej poučiti, zakaj je droga škodljiva. In zakaj je vsako konzumiranje droge škodljivo, bolj kot karkoli drugega, vključno s posledicami na tebi. Prvo zato, ker se drogerašu kratko malo hebe za svet okoli njega, drugo ker ali postane agresiven in neobvladljiv ali popolnoma pasiven za vse. Vmesnih je zelo malo pri dolgem uživanju, prav tako malo vsaj približno zdravih, predvsem v glavo. To pa predvsem zato, ker gre tukaj za zmanjśano ali povećano delovanje različnih možganskih centrov. Skratka, će bi uživala te stvari večja množica ljudi, cel narod, bi propadla celotna družbeno socialna zgradba države. Folk bi se usmeril popolnoma v druge stvari. Nobeden ne bi več počel stvari, za katere je potreben fokus, ker ne bi bil sposoben. Prav rad bi te videl v živo. Ker si bil verjetno v mladosti na poti, da v lajfu nekaj dosežeš v družbi in me zanima, do kje si s svojo percepcojo dejansko prišel. Da dokažem svoje trditve mi ni treba prav daleč. Dovolj je, da se spomnim samo primera Štuk v Mariboru in tistih nejaj predoziranih revežev. Bolj množičen primer pa je razpad rajnke Juge in skupinsko klanje. Še bolj brutalni pa v Afriki, kjer se ti projekti že kar javno izvajajo. Zato, dragi moj, mi nismo Amsterdam in ne smemo biti, prvo zaradi sebe, potem pa predvsem zaradi takih kot si ti.

     • Veritas

      Spet streljaš mimo… ne razumeš pointa. Normalno, da je droga škodljiva, ja kaj pa drugega… a misliš da se tudi ukrajinke z veseljem prostituirajo?!?!?!?!

      Point je v prisotnosti pojava zaradi povrpaševanja. Torej obstoja ni mogoče zanikati iz tega pa izhajajo določene posledice. Z ignoriranjem obstoja in kriminalizacijo zgolj povečuješ družbene stroške.

      Skratka že videno… celo nelvičarji imajo težave s funkcionalno nepismenostjo. Neverjetno kako je Slovencem ta izobraževalni in medijski monopol spral možgane….

     • Okra tatoo

      Ne razumem te. Se pravi, ti hočeš drogo in zato se mora podreti ves sistem. Kot majhen otrok. In če ti ne ustreżem, cepetaš. Dve po riti, pa boš dal mir.

     • Veritas

      Seveda ne razumeš, ker si funkcionalno nepismena oseba. Ko zmanjka argumentov potem sledi podtikanje neizrečenega in seveda “sladka”likvidacija.

      Nikjer nisem napisal, da hočem drogo. To je sproduciral tvoj funkcionalno nepismeni um. Droga je prisotna zaradi povpraševanja in nima smisla sleplenje, da bo prohibicija karkoli rešila. Samo poslabša. Američani so rabili dobro lekcijo iz prohibicije alkohola, da so doumeli vsaj nekaj lekcij. Ne zahtevam nikakršnega podretja sistema, saj tega ni – zato pa je na področju drog kriminal.

      Nimaš razčiščenih osnovnih pojmov. Ravno taki ljudje kot ti so idealni za t.i. rešitve na prvo žogo – prepoved drog, ker so škodljive in kao stvar rešena. Ja seveda… in svizec zavije čokolado….

     • zemlazrak

      sanjaj ti, da bo cena padla ja…če ima država prste vmes?! cena bo ostala enaka in počasi rastla, kot vse dobrine..povej mi, zakaj bi cena padla? da bi se prikrajšali za dobiček ali da bi postala bolj dostopna??. Črni trg pa bo ponujal za manj denarja = huda konkurenca in boj med legalno in ilegalno mafijo…Misliš, da bi opustili? Pa saj jih Država ne more vse poloviti…mah sanjaj..novi kanali starih ne bi osušili!

      No, sicer zagovarjam legalizacijo rastlinskih zadev, ne pa tudi trde sintetike, ampak mislim, da nimaš prav.

     • Veritas

      Očitno ne poznate osnov ekonomije oziroma kako se rešuje probleme negaitvnih eksternalij.

      Trenutna višina cene je posledica ravno prohibicije. Saj imam v zgodovini lepo število identičnih primerov. Najlepši primer je prohibicija alkohola – ko so jo ukinil in postavili ustrezen pravni okvir se je zgodilo kaj?!?!? Ja padla je cena in mafija je izstopila iz tega biznisa in vso mafijsko nasilje povezano z alkoholom se je prenehalo… danes alkohol prodaja kdo???? Vsak ga lahko, le zakonske pogoje mora izpolniti. Torej država ne lovi nikogar, ki prodaja alkohol (trg sam poskrbi za ustrezno razmerje med ceno in kvaliteto) in tako ne bi tudi tistih, ki bi prodajali kokain.

      Le miselni prekok je potreben, da v kokain smatraš kot dobrino/produkt tako kot vse ostalo. Isto kot alkohol.

      Črni trg je vedno posledica prohibicije v kakšrnikoli obliki ali onemogočanja konkurence oziroma umetno postavljanje ovir z namenom izkrivljanja trga. Simple as that.

     • zemlazrak

      ampak na Nizozemskem so imeli ulični črni trg z mehkimi drogami KLJUB temu, da so bile legalizirane. Ne vem točno, najbrž si moral biti polnoleten? Evo, takoj spet prilika. MIsliš, da tega tukaj ne bi bilo? Sem slišal (za moje pojme) grozne zgodbe, kako že petošolci ekperimentirajo, kajenje raznih praškov na alufolijo. ..mislim daj no – jaz v 6. razredu nisem vedel kaj je trava – pa dobro, ne sodim vseh po sebi…ampak.

      Torej prohibicija za tiste pod 18 let bo ustvarila črni trg za mladoletne … in kaj zdaj? legalizirati od 3-99 let, kot družabne igre?:)) je to res rešitev?

      meni ta miselni preskok ni potreben, itak je danes ta product-based economy že prestopil meje okusa. Vso plastično SRANJE, ki se ga proizvede na svetu, na Kitajskem, itd…kdo to sploh potrebuje? NE potrebuje, ampak si želi, ker so ga v to prepričali oglaševalski zmaji, ki letajo visoko pod oblaki… ampak to so umetne, nasilno sproducirane želje. To so v nulo pogruntali že v 50-ih, od takrat pa ta marketing šit samo cveti. JA, vse je lahko produkt oz. t.i. “dobrina”.. če ti misliš, da rabiš moj drek, ti ga lepo zapakiram in ugodno prodam! to je “čar” danes ja…

      ENostavno ne verjamem, da bi se cene drog drastično spremenile. ok, v holandiji je trava malček cenejša kot tukaj..ajd.. mogoče za 25% MAX… ne bi pa zadeve kar postale skoraj zastonj – to nima smisla, z vidika nekoga, ki od tega pobiral % davka.

      PRimer alkohola – država kasira mastne trošarine na ta račun… primer Finska?? Finci se ga vedno zapijejo do totalne KOME…sekajo žganjaro kot jaz breskov sok.. ..- pa majo legalno, ampak pasje drago.

      Seveda je vse skupaj bizarno – še pred nekaj leti, mogoče 15? ne vem na pamet, sta se cena konoplje in ZLATA srečali! pred tem je bil gram trave vreden več kot gram zlata…sedaj jo je zlato sicer prehitelo..ampak vseeno..
      KDO to določa, te cene? TRG? ne verjamem v “prosti trg”, ki bi kar čudežno reguliral stvari. mogoče v primeru anarhije – ogromno neodvisnih posameznikov, vsak na dovoljšnjem nivoju odprtosti, da je to možno. Glede na našo bližno in daljno zgodovino in sedanjost pa verjamem samo v MANIPULACIJE tavelkih (države, mafije itd.).

      Znano je tudi, da je američka CIA na veliko dilala…tu se potem stvari zakomplicirajo… in vnesejo veliko prepeltenih nelinearnosti v te osnovne zakone in premise…ko država več ni le država, ampak hkrati mafija. Ko eni druge potrebujejo, da opravičujejo višino svoje cene. War against drugs tudi stane, OGROMNO, kar pa seveda paše mariskateremu enforcement officerju – saj dobijo opremo, plače, itd…košček davkoplačevalske pogače.

      ČE hkrati še tupatam dilaš, si zmagal. Prodaš, skasiraš, zasežeš, prodaš skasiraš. Ne verjamem, da se vedno skuri vse te količine zaseženih drog. … predober biznis je to.

      mah ok…zaj sem že vse skup v mineštro zmešal…ampak tako zmešano tudi vidim situacijo.

     • Veritas

      Spet zgrešen fokus… nikoli nobenemu ne bo uspelo izkoreniti pojava drog. Obstajale bodo pa če se vsi na glavo obrnemo, nič ne pomaga. S kombinacijo ukrepov je potrebno maksimalno znižati negativne eksternalije. Bodo pa te vedno. Bistvo pa je, da z prohibicijo in podobnimi neumnosti te narastejo v višave, pa če nam je to všeč ali ne.

      Torej legalizacija najprej, potem zakonodajni okvir glede proizvodnje in prodaje. Potem aktivna permanentna kampanija ozaveščanja. Torej otrokom že v zgodnjem otroštvu vcepiti v glave slabosti droge. Enako kot skandinavci/germani vcepljajo vztrajnost, nepopustljivost, neustrašnost… in za to na žalost zgodovina kaže, da nas zlomijo ravno s temi atributi v športu… in to ravno ob koncu tekem…

      To je edini pravi recept. Vse ostalo je zatiskanje oči pred resnico.

 • dr Janez Sveti

  To! Ne pa dolgoletno umiranje in preživljanje z kriminalom ter prostitucijo. Ena doza in adijo. Družba pa tudi prihrani velike denarje. Sicer so policaji in socialni delavci nezaposeni, zato pa pogrebniki več služijo.
  DR Janez Sveti dealer

 • Veritas

  Zavesten samomor…

 • avtohtoni neandartalec

  Verjetno Breaking bad ni bil zastonj najbolj popularni TV show na svetu,prikazuje urbano kulturo,ki je odraz ustreznega načina razmišljanja o vseh lepotah, ki jih nudi sodobnemu človeku znanstveno napredna civilizacija. Kat pomeni tudi, da lahko sanes vsakdo kuha neke zvarke in preizkuša razne psihoaktivne substance, ki omogočajo vzdržen pogled na vsakdanje življenje, ki postaja vse bolj neumnost.
  Kdo sploh prideluje nevarne droge, včasih so bili to kmetje, ki so po Afganistanskih planjavah molzli mak in južnoameriški indijanci, ki so nabirali listje kokinega šavja, sodobni kemični šamani pa so iz njih proidobili koncetrate snovi, ki imajo učinek na centralno živlčevje in jih je mogoče ponujati strankam neposredno tudi na prostem trgu, ne le medicini. Včasih niso kar tako prišli do raznih zdravil, se je bilo treba najprej zmeniti s šamanom in priklicati par pametnih duhov, ki so ocenili za kakšne vrste blaznost je šlo. Danes to učijo v šolah, droge zna namešati skupaj vsak študent kemije in pridelati vsak kmetijski tehnik, učinke in doziranje pa preučujejo študentje medicine, med sabo.
  Obstaja tudi posebna kategorija narkomanov, ki se danes skrivajo za imeni kot so zeliščarj in vrtičkarji, ti si znajo pomagati kar z rastlinami, bez nekih dodatkov in zapletenih procesov, popolnoma isto kot vinogradniki ali pridelovalci tobaka, kave in zelenega, le da slednje država zakonsko regulira, ker je uporaba njihovih drog celo zaželjena družbena dobrina. Problem s šamani je, da učinki določenih rastlin niso vedno družbeno sprejemljivi in nimajo terapevtskih učinkov na državljana, drugače povedano, od njih nima oblast ničesar,ker ne obračajo denarja in tudi učinki ne stimulirajo socializacije, kar so sicer otroci cvetja eksperimentalno ovrgli.

  Najbolj zaskrbljujoč je odnos avtoritarne države do fenomena spremenjenih stanj zavesti, zakonska regulativa očitno služi prevsem kot sredstvo selektivne kriminalizacije in nadzora uma, ekonomija prepovedanih drog je strogo regulirana in se tolerira, čeprav je v temeljih prepovedana. Če pa toliko mladih rabi nekaj, da se sprosti insi nabere podobne izkušnje kot starši, droge so vendar od nekdaj del Slovenske kulture. Pri nas kroži celo neumen stereotip, da preprodaja manjših količin ni nič posebnega in je pravzaprav vsak narkoman tudi diler, to je pomembno zaradi kriminalizacije in stigmatizacije fenomena odpadnikov, ne ker bi proces naravno tako potekal, lažje se tudi popredalčka posameznike, ki z drogami kot takimi pravzaprav nimajo veze.

  Zato nekateri postanejo slabi, ker bi bili neumni, lče si ne bi pomagali, v vsakem primeru bi nastradali in trpeli, če ne bi oni, bi pa kdo drug. Diler namreč ne proizvaja substanc ampak jih preprodaja, zato izhajajo običajno iz solidnih, premožnih družin, njihovi manj uspešni prijatelji pa jih delijo na ulici ter del dobička vračajo velikim preprodajalcem, za nove zaloge. Včasih kdo ne razume teh življenjskih ciklusov in poskuša preskočiti določene postaje, sami začnejo mešati svoj proizvod, ki ima seveda neke učinke, ne razumejo pa občutljivega kemičnega ravnovesja aktivnih substanc v telesu posameznega uživalca, ki lahko sproži tudi smrtne reakcije. To je zato, ker so preskočili stopnje preverjanja in primernega plasiranja produkta med potencialne uživalce, isto velja recimo za heroin, če bi ga nekdo poskusil z veliko žlico za juho, bi se takoj zgrudil mrtev, zato obstaja narkomanska svena, da se njihovo zdravilo primerno dozira,kar je nenazadnje ključno tudi za ekonomijo, ki ne more pobrati od uživalcev več denarja kot ga ti lahko imajo.

  Breaking bad, Honest trailer; – https://youtu.be/oDqGAUvWKkU

 • Rožle

  Mularija bo spet rekla, da tole nč ne škoduje….!

 • Pipin

  s temi socialističnimi etatističnimi ukrepi prepovedi dušijo podjetniško inciativo malega in srednjega podjetništva, ki je motor rasti in delovnih mest

 • Franc Novak 1979

  To, da ljudem preprečujejo uživanje takih mamil, ki ubijajo, je pa res kršenje človekovih pravic.

 • Igor Karlić

  Tudi trava ne škodi. Če ležiš na njej in uživaš v pomladi.

 • plamen100

  to sploh ni droga ampak navaden strup za samomor!

 • Ježek Teka Teka

  Enga al pa dva krokodila … pa tole čez, da bl useka, pa to … naravna selekcija …

 • cosmosjasnovidec

  Zakaj pa te droge ne podtaknejo islamistom v sirijo,če je tako smrtonosna?
  Je pa tudi tako,da jo proizvajajo ravno IS skrajneži in prodajajo v ameriko.Torej se bo pojavila tudi tukaj pri nas in v europi zelo priročno bi pa bilo,če bi jo uporabili samo migranti.Celotna europa bi od tega imela ogromno korist pa tudi pogrebni zavodi bi se razvili v nedogled in zaposlili veliko število nezaposlenih domačinov.

 • lauraas

  Zakaj legalizacija, saj pa policija prej ali slej ulovi vsakega dilerja in se prekine dotok droge.

  • zemlazrak

   ne vem, ali sarkazem ali? … policija lovi di-ler-čke, torej tiste z grami … mulčine in rupetine. Tiste s tonami … tisto pa je že višji, ponavadi nedosegljivi nivo..

 • Brutus

  Morda malce kruto – ampak pri uporabi te droge in smrtnosti pri neprevidni uporabi se bo število uživalcev drog hitro zmanjšalo. Ali zaradi smrti, ali zaradi strahu pred uporabo…

  • Ros

   Je že čas. Pa kdo sploh še jemlje prepovedano drogo. Sploh prostovoljno.
   70-eta in 80-eta so že davno minila. Je čas, da se ta strup spravi z oblišja zemlje.
   V Sloveniji bi se to sigurno dalo, a Milan Kučan in klapa preveč služijo s tem.
   Sicer so pa droge rastline ali njeni deli z zravilnim učinkom. Npr. Pegasti Badelj

  • avtohtoni neandartalec

   Poglej si enkrat na Youtube, kaj iz Rusov naredi njihov krokodil. Pri živem telesu razkrajajo, pa si ga vseeno varijo in jemljejo do smrti.

  • Franc Šink

   Bravo Brutus.

 • Opazovalec

  Legalizacija trave pa bo. Tisto z naravno vrednostjo THC-ja valda. Kjer so jo (legalizirali namreč) je bil hiter ter dober upad v uporabi sintetičnih zadev.

 • tanja

  FENTANIL hehe… v slovenscini ima super ime;)

  Ce ne fenta te bacil,
  fenta zdaj te fentanil :)

  • zemlazrak

   res izjemno posrečeno jah!:D

 • zeleni

  sivozelena pa to je grah

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!