To so štirje scenariji, ki bi lahko doleteli Rusijo v prihodnosti

Datum:

Med potekom ruske protiofenzive se je oglasil nekdanji oligarh, danes demokratični disident, Mihail Hodorkovski. Ob špekulacijah, kakšna bi morala biti prihodnost Ruske federacije, je zapisal 4 različne razplete dogodkov, pri čemer sam stoji za scenarijem, ki predpostavlja federalizacijo države. Podobna usoda je po drugi svetovni vojni doletela tudi Nemčijo. 

“Vojna v Ukrajini je nedvoumno zlo. Takoj jo je treba ustaviti in Ukrajino vrniti v meje iz leta 1991. Kako pa bo Rusija videti po vojni? Vidim štiri scenarije,” je zapisal na socialnem omrežju Twitter oz. X, po nedavnem preimenovanju. Njegovo zadnje odmevno oglašanje je bilo med vojaškim uporom vodje paravojaške skupine plačancev Wagner, ki se je skazil v enem dnevu. Hodorkovski je upor podpiral iz pragmatičnih razlogov.

Prvi scenarij, ki ga opiše, je še posebej priljubljen v Ukrajini in v Vzhodni Evropi. Mnogi so prepričani, da bi razpad Rusije zmanjšal nevarnost, ki jo ta država predstavlja svojim sosedam. A, kot trdi Hodorkovski, “bi bila to velikanska napaka”. Pojasni, da so meje med ruskimi regijami pogosto arbitrarne. Razpad države bi odprl pandorino skrinjico nasilja, podobnega, kot smo mu bili priča v Jugoslaviji, a tokrat z dodanim jedrskim orožjem. Na ozemlju Rusije bi nastale oborožene vojaške skupine, podobne skupini Wagner ali čečenskim “Kadirovcem”, ki bi se med seboj spopadale za oblast. Hodorkovski po tem scenariju predvideva, da bi “zelo hitro videli vzpon novega Žirinovskega, katerega cilj je bil, preden se je spremenil v Putinovega dvornega norčka, obnoviti rusko državo znotraj sovjetskih meja. To bi bila izrazito militaristična država s sanjami o maščevanju za nacionalno ponižanje, za kar bi krivili Ukrajino in Zahod. In za razliko od zdaj ljudje ne bi bežali pred mobilizacijo, ampak se postavljali v vrsto za vojsko.” 

Drugi scenarij, ki ga navede Hodorkovski, naj bi bil bolj priljubljen v pogovorih v zakulisju. To je ohranitev “statusa quo”, po katerem bi Putin ostal na oblasti. Nekateri so prepričani, da bi lahko ta, kljub očitnim zločinom, ki mu jih očita zahodna skupnost, ostal na oblasti, a le če bi se ruska vojska povsem umaknila iz Ukrajine. Kot pojasnjuje nekdanji oligarh, bi Putin prej ali slej Rusijo popeljal nazaj v vojno, saj ne bi imel druge možnosti. “Če se vojna konča in Putin ostane na oblasti, se bo soočil z enakimi gospodarskimi težavami, kot jih ima Rusija v tem trenutku, vendar brez vojne, ki bi jo lahko uporabil kot priročen izgovor. Imel bi tudi opravka z desettisoči oboroženih, izurjenih nacionalistov, ki niso pripravljeni na civilno življenje in niso zadovoljni s pomanjkanjem denarja in priložnosti. Kako bi ravnal z njimi? Imel bi izbiro: čarobno desetkrat izboljšati življenja Rusov, se vrniti v vojno ali izgubiti svojo moč in življenje. Kaj mislite, katerega bo izbral? Če bo Putin ostal na oblasti, bo vojno v Ukrajini zamenjala nova vojna.”

Nekdanji najbogatejši posameznik v Rusiji, danes politični disident Mihail Hodorkovski. (Vir: AFP)

Hodorkovski: Temu scenariju dajejo prednost ZDA!
Tretjemu scenariju naj bi dajale prednost Združene države. Ta je, da bi Rusija ostala v trenutni obliki, a brez Putina, ki bi ga zamenjal nek drug, zahodu bolj naklonjen politik. “Oprostite, toda to je zelo naiven način razmišljanja in ne bi deloval. Prvič, ‘dobri fantje’ prevzamejo oblast samo na poštenih volitvah in kdo bi jih organiziral? In tudi če bi ‘dober fant’ postal predsednik, bi moral obdržati državo skupaj in prepričati ruske regije, da še naprej plačujejo 60 % svojih davkov Moskvi. Kako je to možno,” opozarja Hodorkovski in dodaja, da mu vsak ameriški politik, ki mu zastavi to vprašanje, ponudi isti odgovor. Ta je, da bi novi predsednik ravnal isto kot prejšnji in skušal zbrati prebivalstvo proti namišljenemu zunanjemu sovražniku. Ta pa bi bil nekje na zahodu in ne vzhodu.

Scenarij, ki reši problem nevarne Rusije
Hodorkovski na koncu zapisa izpostavi zadnji scenarij, ki bi hkrati razrešil problem nove ruske agresije v prihodnosti, onemogočil razvoj nove avtokracije in izboljšal kvaliteto življenja v državi. Rusija bi morala zamenjati sedanji predsedniški model s parlamentarno republiko in federalizacijo države. Povečana moč parlamenta bi rešila številne težave, s katerimi se sooča Rusija.

“Parlament rešuje številne ruske težave: v nasprotju s predsednikom nima kulta osebnosti in izvoljeni voditelji veliko težje obdržijo oblast, ko se njihov čas izteče. Bolj je odporna na vstaje, ker so njene odločitve reprezentativne in legitimne. In je stabilen – tudi če vladna koalicija razpade, sistem z novo koalicijo sam deluje. Federalizacija bi onemogočila imperializem – če se več odločitev sprejema na regionalni ravni, potem so brez imperialističnih ambicij, saj regije nimajo ambicij zunaj državnih meja. Uvedba takega sistema ne bo lahka. Za razliko od avtokracije se ne more zgoditi po naključju. Potrebno bo veliko trdega dela. Toda od vseh možnosti je ta edina, ki bi ustrezala vsem vpletenim stranem. Federalizirana parlamentarna ruska republika ne bo več grožnja svojim sosedam in onemogoča možnost, da bi se pred vrati Evrope pojavile številne majhne, ​​militarizirane, s Kitajsko povezane jedrske države. Doma bosta parlamentarna demokracija in federalizem obvarovala Rusijo pred vrnitvijo k avtokraciji – in dala Rusom možnost, da izboljšajo svoja življenja,” zapiše ob koncu. 

Ž.K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...