To so zdravila za zdravljenje covida-19, ki so na voljo tudi v Sloveniji

Datum:

Za preprečevanje oziroma zmanjšanje tveganja za hujši potek bolezni in posledično hospitalizacijo so poleg cepljenja, ki je še vedno najučinkovitejši ukrep, v Sloveniji na voljo tudi nekatera zdravila za zdravljenje covida-19.

Epidemija covida-19 je s pojavom seva omikron dobila nov zagon tudi v Sloveniji. V zadnjem času zaznavamo izrazito povečano število dnevno na novo okuženih, kar bi se v naslednjih dneh lahko odrazilo tudi v številu hospitaliziranih bolnikov in bolnikov na intenzivni terapiji. Pred hujšim potekom in posledično hospitalizacijo so v Sloveniji na voljo zdravila regkirona, ronapreve, xevudy, veklury in lagevrio.

Zdravilo regkirona je namenjeno odraslim bolnikom, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira najmanj v  sedmih dneh od pojava simptomov bolezni covid-19.

Zdravilo ronapreve je namenjeno zdravljenju in preprečevanju bolezni pri bolnikih (starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kg), ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira v sedmih dneh od pojava simptomov bolezni covid-19, za preprečevanje bolezni pa se zdravilo aplicira čim prej po stiku ali pa vsake štiri tedne, v primeru, če posameznik ni izpostavljen okužbi.

Zdravilo xevudy je namenjeno odraslim bolnikom in mladostnikom (starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kg), ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira v petih dneh od pojava simptomov.

Zdravilo veklury je namenjeno zdravljenju bolezni pri odraslih in pri mladostnikih. Uporabi se lahko pri mladostnikih (starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kg) s pljučnico, pri katerih je potrebno dodajanje kisika in pri zdravljenju odraslih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in imajo tveganje za napredovanje v hudo obliko covid-19. Zdravilo se konzumira čim prej, najkasneje sedem dni po pojavu simptomov.

Zdravilo lagevrio se uporablja pri odraslih bolnikih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira čim prej po diagnozi covid-19najkasneje v petih dneh od pojava simptomov.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...

[Video] Klavca, ki se je z nožem lotil dojenčka, je pokončala policistka

Iz Avstralije poročajo o tragičnem napadu na civiliste. Skrajni...