Trump se vrača na Facebook in Instagram

Datum:

Meta, matična družba Facebooka, je v sredo najavila vrnitev nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa na platformo Facebook, saj ga ta več ne smatra kot “grožnjo” uporabnikom. Pred dvema letoma po incidentu na Capitolu je bil Trumpov račun namreč suspendiran zaradi spodbujanja sovražnega govora in nasilja. Točen datum njegove vrnitve še ni znan, je pa Trump zadevo že komentiral.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump se po dveh letih suspenza na omenjenima družbenima omrežjema vrača nazaj. V prihodnjih tednih bo imel Trump neposredno povezavo do svojih več kot 35 milijonov sledilcev na Facebooku in 23 milijonov sledilcev na Instagramu. V izjavi, v kateri je napovedal Trumpovo vrnitev, je predsednik družbe Meta za globalne zadeve Nick Clegg dejal, da podjetje ne verjame več, da Trumpov račun predstavlja enako “resno tveganje za javno varnost“, kot ga je, ko so ga prvotno suspendirali januarja 2021.

Trump je novico takoj delil na TRUTH Social, kjer je zapisal: “FACEBOOK, ki je izgubil milijarde dolarjev vrednosti, odkar je “deformiral” vašega najljubšega predsednika, mene, je pravkar objavil, da ponovno vzpostavlja moj račun. Kaj takega se ne sme nikoli več zgoditi sedanjemu predsedniku ali komur koli drugemu, ki si ne zasluži maščevanja! Hvala Truth social za opravljanje tako neverjetnega dela. Vaša rast je izjemna, prihodnost pa neomejena!!!”

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump (Foto: Facebook)

Suspenz političnih akterjev ni stalna praksa
Clegg se zaveda kritik, ki bodo sledile, vendar ocenjuje, da je tveganje z aktivacijo računa v skladu s protokolom o krizni politiki, ki je vključevala strokovne ocene o trenutnem varnostnem okolju podjetja in pregled rezultatov nedavnih vmesnih volitev leta 2022 in Trumpovega ravnanja med njimi. Clegg je še poudaril, da je bila Metina prvotna odločitev o suspendiranju Trumpa izredna odločitev, sprejeta v izrednih okoliščinah in ne predstavlja običajne prakse. Izvršni direktor je dejal, da verjame, da je za uporabnike Mete pomembno, da na njeni platformi slišijo besede nekdanjega predsednika ZDA in napovedanih predsedniških kandidatov.

“Na splošno ne želimo ovirati odprte, javne in demokratične razprave na Metinih platformah – še posebej v kontekstu volitev v demokratičnih družbah, kot so Združene države,” je dodal Clegg, pišejo tuji mediji. “Javnost bi morala imeti možnost slišati, kaj govorijo njeni politiki – dobro, slabo in grdo – da bi lahko na volitvah sprejeli ozaveščene odločitve,” piše Gizmodo.

Odločitev Mete pozdravljajo mnogi
Vendar Trumpova ponovna uvedba prihaja z nekaterimi opozorili. Meta pravi, da bo uvedla nove, poostrene kazni za vse kršitve standardov skupnosti družbe s strani nekdanjega predsednika. Če bo Trump objavil kršitveno vsebino, bo Meta to vsebino odstranila in izdala novo začasno ustavitev računa med enim mesecem in dvema letoma, odvisno od resnosti objavljene vsebine.  Meta pravi, da lahko omeji distribucijo Trumpovih objav in mu začasno omeji dostop do oglaševalskih orodij. Te objave – na primer povezane z qanon ali napačnimi informacijami o volitvah – bi ostale vidne v Trumpovem viru, ne bi pa bile vidne pri drugih uporabnikih. Meta pravi, da je to “zaščito” postavila deloma kot odgovor na predloge svojega neodvisnega nadzornega odbora, ki je podprl Metino prvotno Trumpovo prepoved, vendar se je obrnil na njeno nejasno “nedoločeno” časovnico. Upravni odbor je na koncu zadevo vrnil Meti, ki se je končno odločila za dveletno prepoved. Ta se je končala 7. Januarja 2023.

Trumpovi podporniki se veselijo njegove vrnitve. (Foto: socialna omrežja)

Metina odločitev je naletela na takojšen odziv številnih skupin za spletno varnost na družbenih omrežjih, čeprav je hkrati prejela pohvale skupin za državljanske svoboščine, kot je ACLU. “To je pravi poziv,” je v izjavi dejal izvršni direktor ACLU Anthony D. Romero. “Predsednik Trump je ena vodilnih političnih osebnosti v državi, četudi to nekaterim ni všeč, in ​​javnost močno zanima, kaj ima za povedati,” je dejal in poudaril, da zdaj ni čas za politično cenzuro.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...

[Ekskluzivno] Brutalne čistke Svobodnjakov: Doktorja kemijskih znanosti vrgli na cesto

Jutri bi se moral Zvone Čadež, odstavljeni direktor URI...

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...