Turški parlament podprl članstvo Švedske v Natu

Datum:

Turški parlament je včeraj z 187 glasovi za in 55 proti podprl pristopni protokol Švedske k Severnoatlantskemu zavezništvu. Protokol bo moral sedaj ratificirati še predsednik države Recep Tayyip Erdogan. Po nekaterih ocenah bo to storil v tem tednu. Švedska tako potrebuje le še zeleno luč Madžarske. 

                   

“Danes smo korak bližje temu, da postanemo polnopravna članica Nata,” je zapisal švedski premier Ulf Kristersson v objavi na omrežju X.

Razvoj dogodkov je pozdravil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je izrazil pričakovanje, da bo svoje soglasje kmalu dodala tudi Madžarska.

Turčija je zadrževala podpis protokola zaradi več zahtev do Švedske, med drugim je vztrajala pri izročitvi članov Kurdske delavske stranke (PKK). Švedi so kot odgovor zaostrili protiteroristično zakonodajo in druge varnostne ukrepe, poroča STA. Pogajanja so nato tekla na ravni TurčijZDA. V tem razmerju je hotel Erdogan doseči, da ZDA Turčiji vendarle prodajo bojna letala F-16.

Prodajo teh letal je zadržal kongres zaradi nasprotovanja kršenju človekovih pravic v Turčiji in tudi zaradi slabih odnosov Turčije z Grčijo. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je sicer med obiskom dejal, da bi nasprotovanja v kongresu odpravila turška podpora švedski kandidaturi za zvezo Nato.

Švedska je za vstop v zavezništvo zaprosila že leta 2022 skupaj s Finsko. Odločitvi, da se državi odpovesta politiki nevtralnosti, je botrovala ruska invazija na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva junija istega leta v Madridu, poroča STA.

Finska je imela lažjo pot do zavezništva, saj je bila sprejeta med zaveznike že aprila lansko leto.

Madžarski premier Victor Orbán (Vir: AFP)

Švedska čaka le še na Madžarsko
Članice zveze Nato morajo soglasno potrditi vstop nove članice v zavezništvo. V trenutku, ko je videti, da bo Erdogan skoraj zagotovo podpisal protokol, zavezništvo čaka le še na Madžarsko. Madžarski predsednik vlade Viktor Orbán je zato povabil švedskega kolega na pogovore v Budimpešto, a se ta na vabilo še ni odzval. Oglasil se je le švedski zunanji minister Tobias Billström, ki je v odzivu na vabilo dejal, da Madžarska med vrhom Nata v Madridu za razliko od Turčije ni predstavila nobenih zadržkov, zato se mu v tem trenutku pogajanja ne zdijo potrebna.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...