Tusk nadaljuje pohod čez institucije

Datum:

Poljska različica Golobove “depolitizacije” se nadaljuje. Skupina zakonodajalcev iz poljske vladajoče večine Donalda Tuska je našla način, kako odstaviti predsednika Narodne banke Poljske (NBP) Adama Glapińskega, tako da mu je v četrtek vložila predlog za sojenje pred državnim sodiščem.

Predlog očita Glapińskemu, da je med svojim mandatom deloval v sodelovanju z nekdanjo vlado zakona in pravičnosti (PiS) in kršil neodvisnost centralne banke. Vendar pa bo odločitev poljskega premierja Donalda Tuska verjetno povzročila konflikt z Evropsko centralno banko.

ECB je že ponudila pravno mnenje, ki brani Glapińskega na podlagi tega, da “vsak ukrep, ki vpliva na zmožnost opravljanja nalog guvernerja NBP, lahko, če ni zakonit, vpliva na vašo neodvisnost in posledično na neodvisnost Razširjenega sveta ECB.”

Prizadevanje, da se znebi Glapińskega, prihaja med širšimi prizadevanji Tuskove koalicijske vlade, da bi javne institucije, kot je državna radiotelevizija TVP, očistila (v Sloveniji uporabljamo ironični izraz “depolitizirala”) domnevnega vpliva desničarske stranke Zakon in pravičnost, ki je Poljski vladala od leta 2015 do 2023.

Adam Glapinski (Foto: Wikipedia)

O ključni vsebini predloga je prva poročala TVN24, poljska televizijska postaja v lasti ZDA. Dokument vsebuje osem obtožb proti Glapińskemu, razvrščenih po navideznem vrstnem redu pomembnosti.

Obtožen neracionalnega nakupa obveznic

Prvi dve obtožbi se nanašata na nakup poljskih državnih obveznic in obveznic z državnim jamstvom, ki sta jih med pandemijo Covid izdala državni investicijski sklad PFR in državna razvojna banka BGK s strani NBP.

Z nakupi obveznic je Glapiński “zagotovil posredno financiranje proračunskega primanjkljaja s strani NBP v skupni vrednosti skoraj 144 milijard zlotov (33 milijard evrov),” piše v predlogu in trdi, da so bili nakupi v nasprotju s poljsko ustavo. S tem je povezana obtožba, da je Glapiński izvedel nakupe brez dovoljenja Sveta za monetarno politiko, organa NBP za določanje obrestnih mer.

Očitajo mu znižanje obrestne mere, da bi pomagal prejšnji vladi

Druge obtožbe se nanašajo na intervencije NBP na valutnem trgu decembra 2020 in marca 2022, za katere predlog pravi, da jih je vodil Glapiński, spet brez dovoljenja upravnega odbora NBP. Dokument dodaja, da je bil Glapiński glavna sila za odločitvijo NBP septembra in oktobra lani, da zniža svojo referenčno obrestno mero za skupno eno odstotno točko na 5,75 odstotka, s čimer – kot pravi obtožnica – naj bi želela iti na roko prejšnji vladi v neposrednem času pred nacionalnimi volitvami.

Poteza je bila “neposredno povezana z volilno kampanjo in je privedla do oslabitve poljske valute,” piše v besedilu predloga in trdi, da tudi to krši ustavo.

Druge obtožbe trdijo, da je Glapiński oviral pretok informacij znotraj NBP in zavajal vlado glede finančnega rezultata NBP za leto 2023. Trdi, da je banka navedla, da bo prinesla dobiček, ko naj bi po napovedih, navedenih v četrtek, objavila izgubo v višini 17 milijard złotov, ko aprila objavi letne rezultate.

Donald Tusk (Foto: epa)

Pričakuje se, da bo banka sledila stopinjam drugih centralnih bank Evrosistema in zabeležila veliko izgubo iz poslovanja v lanskem letu, vendar bo njen rezultat morda videti drugačen zaradi njenega upravljanja portfelja, nenazadnje, če bo prevrednotila svoje zlate rezerve višje kot nekatere podobne banke v zahodni Evropi.

Pobuda tudi obtožuje Glapińskega, da si je vsako četrtletje nezakonito podelil bonus in nazadnje, da se je ukvarjal z vsakodnevnim politikantstvom, “hvalil (prejšnjo) vlado Mateusza Morawieckega in svaril pred (aktualno) vlado Donalda Tuska.”

Politizacija osamosvojitve
Postavitev Glapińskega pred državno sodišče – posebno sodišče za sojenje najvišjim javnim osebnostim – je bila ena od Tuskovih obljub v volilni kampanji lani, ko je koalicija štirih strank, ki jo je vodil, dobila oblast od desne vlade Zakona in pravičnosti (PiS).

Tuski Glapińskemu grozil že pred volitvami

Tusk je med kampanjo in po decembrskem prevzemu oblasti večkrat dejal, da je Glapiński ogrozil neodvisnost NBP s tem, ko je pred volitvami pomagal takratni vladajoči vladi PiS.

Tusk se je v preteklosti odlično razumel z ruskim samodržcem Putinom. (Foto: AFP)

Težava za Tuska je stališče Evropske centralne banke, da bo vsak poskus sojenja šefu NBP kršil določbe pogodbe EU o neodvisnosti centralne banke. To opozorilo je nekdanjemu predsedniku Evropskega sveta velika težava pri uresničevanju njegovih načrtov.

Tusk ga obtožuje stvari, ki niso imele negativnega vpliva in so jih počele vse narodne banke po EU

Druga težava je, da kontroverzna znižanja obrestnih mer doslej niso bila nobena ovira za uresničitev mandata centralne banke glede stabilnosti cen: inflacija je februarja padla na 2,8 odstotka, v okviru ciljnega razpona NBP 1,5 do 3,5 odstotka. Pričakuje se, da bo marca padla na 2,5 odstotka, natančno sredino tega razpona.

Tretja težava je, da so bili nakupi državnega premoženja, omenjeni v obtožbah, uradna politika v skoraj vseh večjih zahodnih gospodarstvih med pandemijo, vključno z ECB.

Ignorirali bodo ustavno sodišče

Ustavno sodišče, ki ga Tusk želi prenoviti, ker ga obtožuje, da zaradi prejšnje vlade ni več neodvisno, je januarja v sodbi dejalo, da mora predlog za sojenje Glapińskemu parlament sprejeti s tripetinsko večino. Tuskova koalicija nima te večine, vendar so premier in druge osebnosti blizu vlade namignili, da bodo to sodbo preprosto ignorirali.

Predlog je zdaj namenjen posebnemu parlamentarnemu odboru, ki bo o njem poročal in ga dal na glasovanje na datum, ki ga še ni mogoče določiti. Skladno s predpisi, ki urejajo delo državnega sodišča, bo Glapiński suspendiran, če se bo parlament odločil, da mu mora soditi.

NBP proti političnim napadom na institucijo

NBP se ni nemudoma odzvala na objavo obtožb, razen da je na svojem spletnem mestu vzpostavila poseben razdelek, v katerem so zbrani razlagalci — na primer o finančnem rezultatu NBP — ter novice in mnenjski članki proti “političnim napadom na NBP”.

S sojenjem Glapińskemu obstaja tveganje, da bo država pahnjena še globlje v ustavno krizo, potem ko je Tuskova vlada že večkrat ignorirala sodbe ustavnega sodišča, nazadnje pri nasilnem prevzemu nacionalne televizije in ukinitvi tiskovne agencije.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...