Uroš Urbanija: Enoumje in čistke niso rešitev za RTV Slovenija

Datum:

Z mag. Urošem Urbanijo smo se pogovarjali o stanju na Radioteleviziji (RTV) Slovenija, o izvajanju kadrovskega cunamija novega vodstva in o tem, kako je RTV prevzela stranka Levica. Izognila se nisva niti početju vlade in preiskovalne komisije, ki jo vodi Mojca Pašek Šetinc.

                   

Na Televiziji Slovenija je po izvolitvi nove uprave prišlo do pravega kadrovskega cunamija. Državljani smo lahko samo nemočno spremljali proces t. i. depolitizacije in osvoboditve RTV Slovenija, kot je to pred tem napovedal premier Robert Golob. V bistvu pa je šlo za veliko čistko, niti ne več po sistemu »An ban, pet podgan …«. Se strinjate?
Žal je prav ta otroška izštevanka postala moto delovanja nove uprave RTV. Še huje pa je, da je ta izštevanka tudi edini program, ki ga ima Zvezdan Martič kot predsednik nove uprave. In če se spomnimo na otroške čase, tudi pri izločanju s pomočjo te izštevanke pogosto ni šlo samo za naključni vrstni red, ampak se je dalo mimogrede kaj pogoljufati. In to dela tudi nova uprava. Iz »igre« izločajo vse, ki niso dovolj glasno kričali zoper prejšnje vodstvo RTV skupaj z glavno koordinatorko stranke Levica pred stavbo RTV.

Na površje so priplavali, če temu tako rečemo, levičarski politični aktivisti, ki so stali na protestih, z njimi vred je vpila in ploskala tudi zdajšnja ministrica za kulturo Asta Vrečko (Levica). Vse poznate, so prišli v ospredje najbolj marljivi in delavni?
Marsikdo misli, da ima čistka, ki jo izvajajo na RTV, neko ideološko ozadje. To je mogoče samo delna resnica, morda celo najmanj pomembna. Tudi v. d. odgovorne urednice Polona Fijavž, ki je poskušala svoje brutalne eksekucije nad sodelavci javno opravičevati, se je vedno znova zapletla. Najprej je v aktivističnem stilu stranke Levica trdila, da ljudje, ki prihajajo s stranskarskih televizij, ne morejo zasedati vodilnih položajev v informativnem programu. Toda zakaj je potem odžagala izjemno voditeljico Valentino Plaskan ali Nejca Krevsa? Ob sta namreč prihajala z Radia Slovenija, točneje iz oddaje Radio Ga Ga, kjer sta sodelovala s pokojnim Sašom Hribarjem. Prve žrtve Polone Fijavž so torej kadri Saša Hribarja. Razen če je Polona Fijavž s strankarsko aktivnostjo mislila nastop Valentine Plaskan kot bolničarke v partizanskem filmu. Samo to je res ozkogledo, saj igralci pač igrajo različne vloge, danes negativne, jutri pozitivne.

V nadaljevanju je Polona Fijavž trdila, da imajo odstavljeni kadri premalo izkušenj. Ampak – oprostite – očitati Vidi Petrovčič, ki je vse življenje delala na RTV, da ima premalo izkušenj, je več kot bizarno. Skratka – vse utemeljitve Polone Fijavž se izkažejo za bizarne laži, ker je čistko izvajala podobno, kot so se v devetdesetih izvajale čistke v Ruandi. S to razliko, da mi živimo znotraj EU in hvala Bogu ni prišlo še do fizičnega nasilja. Je pa pomenljivo, da so pod vodstvom Zvezdana Martiča že tri ljudi peljali na urgenco očitno zaradi psihičnega maltretiranja. In laž je, kar trdijo aktivisti na RTV, da se je to dogajalo tudi prej. Vse do prihoda Zvezdana Martiča na položaj predsednika uprave se v času mojega mandata to ni zgodilo niti enkrat.

Lahko rečemo, da je RTV Slovenija prevzela Levica?
Točno tako. RTV je v celoti prevzela stranka Levica in na vsa vodilna mesta nastavila svoje aktiviste. Da bo jasno – ne gre za novinarje, ampak preprosto aktiviste, kot so se (ne)posrečeno v svojem združenju tudi sami poimenovali.

V imenu »osvoboditve« so nezakonito odstranili tudi vas z mesta v. d. direktorja TV Slovenija in Andreja Graha Whatmougha z mesta v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija. Kako je bilo v vašem primeru?
Novela zakona o RTV je jasna – oba sva imela mandat z zakonom zaščiten do imenovanja nove uprave oz. novega direktorja. Ampak zakoni na RTV več ne veljajo, saj je prišlo do miniudara na javni RTV. Mimo zakonov so tik pred iztekom mandata z izmišljenimi razlogi odpustili v. d. generalnega direktorja, nato pa še mene. Njemu so med drugim očitali, da jim ni zagotovil odvetniške družbe Čeferin, četudi jim je nisem jaz zagotovil. Torej – Andrej Grah Whatmough je bil obtožen za stvari, ki jih dokazljivo ni naredil. In naj tukaj omenim še eno skoraj zagotovo kaznivo dejanje predsednika Sveta RTV g. Forbicija: ko je bil Grah Whatmough na dopustu, mu je z detektivom poskušal vročiti razloge za izredno odpoved. Ker ga detektiv med dopustom na domu ni našel, je Forbici začel z javnim blatenjem nekdanjega generalnega direktorja, in to kljub mojim opozorilom, da ljudje običajno med dopustom niso doma. Ampak za g. Forbicija očitno osnovna delovna zakonodaja ne velja.

Podobno je bilo tudi pri meni. Najprej so izumili najbolj bizaren razlog za izredno odpoved – da sem dal pooblastilo nekdanji dolgoletni finančnici, česar mi ni dovolil – pozor – nekdanji v. d. generalnega direktorja. Nato mi g. Forbici sploh ni dovolil zagovora, ker so vsi dobro vedeli, da lažejo, in so se bali dokaznega gradiva. Ampak v ihti, da stranka Levica dobi skoraj popoln nadzor nad RTV, so raje kršili zakon, kot da bi počakali še kakšne mesec in ravnali v skladu z zakonom.

Mesto v. d. urednice informativnega programa do imenovanja novega odgovornega urednika opravlja do nedavnega dopisnica iz Nemčije Polona Fijavž, ki je tudi takoj začela z brutalnim odstavljanjem nekaterih novinarjev, voditeljev in urednikov. Kdo vse je bil odstavljen in kdo je še na njenem seznamu za odstrel?
Ja, Polona Fijavž se je že v preteklosti izkazala kot dobra aktivistka stranke Levica, saj smo iz Nemčije bolj ali manj spremljali le prispevke o delovanju skrajno levičarskih aktivistov. Ko bi bilo pa treba iti v Ukrajino, tega srčnega žara ni bilo nikjer videti. Odstavljeni so bili Luka Svetina, Valentina Plaskan (kot voditeljica in kot urednica), Nejc Krevs, Igor Pirkovič, Vida Petrovčič, Jaka Elikan, Martin Nahtigal, Ksenija Koren. Vsi torej, ki so predstavljali demokratično alternativo in so se bili pripravljeni pogumno zoperstaviti aktivistom stranke Levica.

V Združenju novinarjev in publicistov poudarjajo, da izvajalci čistk na RTV Slovenija do zdaj niti v enem primeru kot razloga za odstranitev ali zamenjavo niso navedli kakovosti. So čistke sploh zakonite?
Nezakonite so toliko, kolikor je nezakonito imenovano obstoječe vodstvo, nezakonito pa je imenovana tudi sama Polona Fijavž, saj ni dobila soglasja uredništva, upravi pa se ni zdelo vredno poiskati soglasja za njeno imenovanje na Svetu RTV, kjer bi sicer zagotovo dobila vseh 16 glasov podpore, če ne še kakšnega več.

Nekdanji v. d. direktorja TV Slovenija (Foto: Polona Avanzo)

Brutalnost se je nekoliko ustavila, potem ko je voditeljica Valentina Plaskan zaradi brutalnih pritiskov in mobinga doživela kolaps in so jo odpeljali v UKC Ljubljana. Fijavževa pa ni obžalovala pritiskov, pač pa, da je to prišlo v javnost. Se vam zdi to človeško?
Če vse skupaj prestavimo v leto 1945. Ko so se začeli pokoli nad nedolžnim prebivalstvom, verjetno nihče ni pričakoval takšnega obsega čistk. In Polona Fijavž je seveda v tej luči šla absolutno predaleč. Sploh ob krilaticah o depolitizaciji, strokovnosti itd. Potem pa ne ve povedati niti enega strokovnega argumenta, zakaj je npr. Valentina Plaskan morala zapustiti mesto voditeljice. To je v javnosti zbudilo ogorčenje, prepričan sem, da se je marsikdo čutil tudi zlorabljenega, ko je na referendumu glasoval za t. i. depolitizacijo.

Podporniki zdajšnje ekipe na TV Slovenija za Valentino Plaskan navajajo, da je delala na Planetu TV, kar je dovolj velik razlog za njen odhod. Na TV Slovenija je prišla v vašem času. Kako je bilo in kako ocenjujete delo Plaskanove?
To je bila samo ena od njenih služb. Kot sem že omenil, je bila na RTV že pred mojim prihodom, in sicer je delala tako na TVS kot na radiu. Če se ne motim, jo je na TVS prvič sprejela prav moja predhodnica Natalija Gorščak. In ko smo pri kadrovanju – danes se lepo vidi, da je bilo naše vodstvo tisto, ki je iskalo mlade, perspektivne kadre. V nasprotju s sedanjim vodstvom se nismo spraševali, ali je nekdo z leve ali z desne strani ali kakršen koli, ampak, ali je profesionalen in ali je pripravljen delati. Na RTV jih je med novinarji namreč veliko, ki najraje ne bi nič delali. Bolje, da javnost ne vidi poročil o delu posameznih novinarjev, ker bi bil bes še toliko večji.

Sestavili smo torej ekipo, ki je verjetno svetovnonazorsko zelo raznolika. Imela pa je eno skupno točko: premakniti to televizijo z mrtve točke, narediti to televizijo za prostor soočenja različnih pogledov in idej. Da TVS torej odslikava pestrost različnih idej, ki se pojavljajo znotraj slovenske družbe. Mislim, da nam je to vsaj do določene mere tudi uspelo.

Čistke na TV Slovenija so se začele po odstopu urednice Jadranke Rebernik. Je bila to napaka ali je bila Rebernikova v to prisiljena, imate kaj informacij o tem?
To boste pa morali vprašati kar nekdanjo odgovorno urednico Jadranko Rebernik.

Ostaniva še pri Fijavževi. Vodstvo v vašem času naj bi bilo zavrnilo plačilo stroškov njene selitve iz Berlina v Ljubljano v vrednosti 12 tisoč evrov, kar je bil tudi eden od razlogov za njeno maščevanje, kot pravijo poznavalci. Je res zahtevala povrnitev tolikšnih stroškov? Poznavalci še navajajo, da dopisniki na RTV Slovenija menijo, da imajo lahko enake stroške kot veleposlaniki države. Kako je s tem, kakšne so bile tu zahteve?
To je res. In to je eden od tistih računov, ki je pričakal Zvezdana Martiča, ko je vkorakal, ali kot sam pravi – vdrl v pisarno generalnega direktorja. Nekateri res mislijo, da je denarnica davkoplačevalcev neomejena. Ni pa to še najhujša stvar. RTV Slovenija je v času ruske agresije na Ukrajino mirno dopuščala, da dopisništvo v Moskvi subvencionira Putinov režim. Sam sem sicer konec junija prekinil pogodbo z ruskim zunanjim ministrstvom, vendar se bojim, da je aktualna uprava z Zvezdanom Martičem šla »po kolenih do Putina«, da se pogodba obnovi.

Zelo dobro poznate tudi novega predsednika uprave RTV Slovenija Zvezdana Martiča. Iz doslej znanega z njim v preteklosti niste imeli najboljših izkušenj. Kaj se je dogajalo in ali je Martič za to delovno mesto po vašem mnenju sploh dovolj izkušen in primeren?
Problemi Zvezdana Martiča so subjektivni in objektivni. Če začnemo pri objektivnih: nikoli v življenju ni bil direktor kakšnega podjetja, kaj šele velikega podjetja z 2000 zaposlenimi. Da so ga lahko imenovali, so kreativno razložili razpisne pogoje, da je dovolj, če v podjetju z 2000 zaposlenimi vodiš kakšno enoto (torej si nadrejen nekaj zaposlenim). To, da nima nobenih izkušenj in niti talenta za vodenje tako velike hiše, mi sporočajo dnevno številni nekdanji sodelavci, ko se čudijo njegovim bizarnim odločitvam. Če sem malo ironičen: vsak normalen direktor bi ob prihodu vprašal tajnico, v najslabšem primeru receptorja, ali mu lahko odklene pisarno, on pa je meni nič, tebi nič naročil poklicne vlomilce (smeh).

Naslednji šok zanj je bil, ko je na mizi dobil približno 300 nepodpisanih računov in drugih dokumentov. Ja, zadnji teden jaz nisem podpisal nobene stvari, če ni bilo res nujno. Vsak normalen direktor bi bil kvečjemu hvaležen, da dan pred odhodom nisem podpisal npr. računa za 100.000 evrov. Zvezdanu Martiču, ki tega pač ni navajen, pa je odločanje o tem predstavljalo nepopisno muko, ki jo razlaga vsakomur, ki ima čas, da ga posluša. Seveda pa – če bi jaz to podpisal, bi me verjetno vsi napadali, kakšne račune sem podpisoval tik pred odhodom.

Martič je na nedavni novinarski konferenci navedel veliko podatkov o finančnem stanju na RTVS, kaj naj bi vse prevzel, Grah Whatmough pa je to označil za netočnosti, neresnice in laži. Kritični do Martičevih izjav ste bili tudi vi. Kaj je tisto, kar v njegovih izjavah ni točno in kaj nas pri tem najbolj lahko skrbi?
Bilo je veliko netočnosti ali laži, nekaj sem jih omenil že zgoraj. Med finančnimi neresnicami pa je tudi ta, da smo že več mesecev najemali kredite. Da se tako laže, je precej nerazumljivo, ker matematika je načeloma natančna veda. V nadaljevanju je lagal, da ni nikogar odpustil. Dobro, jaz osebno sem dobil izredno odpoved, kar se ni zgodilo še nobenemu direktorju TVS v zadnjih 30 letih, ne vem pa, kako je bilo v prejšnjem režimu. Ampak Martič se preprosto zlaže, da ni nikogar odpustil …

Iz nekaterih izjav nove ekipe na RTV Slovenija je mogoče sklepati, da si želijo večjega dviga RTV-prispevka …
To, mislim, ne drži. Martič preprosto ne želi pritisniti na vlado in je pozvati k višjemu prispevku, kar bi bilo najbolj logično. Kot bi se bal, da bi s tem vladi oz. ministrici Asti Vrečko škodoval, ker javnost tega ne bi najbolj z navdušenjem sprejela.

Nekdanji v. d. direktorja TV Slovenija (Foto: Polona Avanzo)

Po nekaterih podatkih je samo v informativnem programu TV Slovenija več kot 130 novinarjev. Televizijsko delo je sicer drugačno od dela npr. v časniku, vsekakor pa je to število res visoko. Ste poznali vse novinarje in kako ocenjujete njihovo delo? Si jih res 130 zasluži mesečno plačo?
Tisti novinarji, ki jih poznate prek zaslonov, si zagotovo zaslužijo plačo. Sam sem večkrat dejal, da če bi vsi novinarji toliko delali, kot dela ekipa Tarče z Eriko Žnidaršič, bi bila TVS zagotovo najbolj gledana televizija pri nas. Ali pa recimo iz drugega uredništva ekipa oddaje Kaj dogaja. Tako da si nekateri absolutno zaslužijo plačo, morda bi si zaslužili še več; drugače pa je s tistimi, ki pridejo v službo »za 5 minut«, v preostalem času pa vodijo takšne in drugačne prireditve za – vlado!

Kako pa ocenjujete število več kot 2000 zaposlenih v tem zavodu, ki je eno najvišjih, če ne celo najvišje med državami EU?
Številka je res velika, sama po sebi pa ne pove dovolj, kaj vse obsega. Od vseh regionalnih centrov pa do orkestra in številnih drugih stvari. Tukaj je zagotovo vprašanje, kaj od tega je nujni in sestavni del RTV, kaj od tega pa je nastalo kot takšen ali drugačen kompromis iz preteklosti. Sama TVS ima okrog 900 zaposlenih.

Na Nova24TV je voditelj Boris Tomašič z ekipo v približnem obsegu ekipe oddaje Tarča na TV Slovenija pred kratkim dosegel rekord v televizijski pogovorni oddaji, ki je trajala več kot 72 ur, in se s tem vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov. Vas preseneča, da je rekord dosegla ekipa majhne, zasebne televizije in ne ekipa nacionalne televizije?
Najprej seveda vse čestitke Borisu in ekipi. Na nacionalni televiziji to ne bi bilo mogoče, ker bi že po prvih urah protestirali aktivisti, da se kršijo delovne pravice, nato sindikalisti, po 8 urah bi reagiral Luka Mesec in poslal svoje inšpekcije, nekaj za tem pa še Asta Vrečko svoje (smeh).

Popolnemu kaosu smo priča tudi pri delovanje Vlade RS. Kako ocenjujete vse to, kar se dogaja? Ste optimist, kako se bodo stvari uredile?
Vlada se očitno sesuva sama vase. V demokraciji bi to pomenilo upanje za nove volitve in nov začetek. Žal v Sloveniji nimamo polne demokracije, kar se lepo vidi v primeru RTV, zato je to upanje manjše. Je pa to tragedija za državo. Poglejte, koliko manj zasluži vsak državljan, ker imamo to vlado. Novi davki pa so skoraj dnevno na vidiku. Da ne omenim kolapsa v zdravstvu, kolapsa v prometu … Res pa je 400.000 ljudi to volilo in jim je očitno dobro, da jim aktualna vlada vsak mesec več pobere iz denarnice. Moramo biti pošteni, predsednik vlade Golob je pred volitvami napovedal vse. Tudi to je demokracija.

Nekdanja novinarka in zdajšnja domnevno neodvisna poslanka Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc vas ima posebno rada, kot lahko sklepamo iz njenih sporočil po sejah »njene« preiskovalne komisije za medije, če se pošalimo. Resno pa, kako je s temi vabili na komisijo, ko se razburja, da se sej na zaslišanje ne udeležujete, da vas bodo prihodnjič pripeljali s policijo?
Ja, res me ima rada. Če mi bo uredila še prevoze, tudi ne bo slabo. Sicer pa: dvakrat je sklicala sejo in mi je tik pred zdajci poslala telegram, da soočenja ne bo. Toliko o resnosti njene komisije. Po drugi strani trdi, da mi je štirikrat poslala vabilo na dom. Iskreno: niti enkrat ga nisem prejel in dvomim, da bi Pošta Slovenije kar štirikrat izgubila dopise. Upam, da jo bo kakšen novinar pozval, naj predloži dokumente za vsa štiri vabila, ki jih je poslala na dom. Res pa je poslala dve ali tri vabila na RTV, ko sem bil direktor. Vsa sem sprejel, sprejel sem tudi njene telegrame. In veselim se soočenja z njo 15. novembra. Upam, da se ne bo znova ustrašila in sejo odpovedala.

Biografija

Mag. Uroš Urbanija je študiral novinarstvo in slovenščino na Univerzi v Ljubljani. Svojo poklicno pot je začel kot lektor za slovenski jezik na univerzi La Sapienza v Rimu, nato pa je bil namestnik odgovornega urednika na Slovenski tiskovni agenciji, odgovorni urednik Multimedijskega portala MMC RTVSLO. Sodeloval je tudi pri ustanovitvi Planeta TV in Nove24TV.

Vida Kocjan 

Prispevek je bil prvotno objavljen v Demokraciji.

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...