V Grosupljem v spomin na OI in 30-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo zasadili drevored japonskih češenj

Datum:

V spomin na olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu 2020 ter na 30-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo so v Grosupljem ob Adamičevi cesti 28. oktobra 2021 zasadili drevored  80 japonskih češenj “sakura”. Pri slavnostnem sajenju so bili prisotni: župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, predsednik uprave Toyote Adria Kensuke Tsuchiya, direktor Toyote Slovenija Gregor Mauko, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, olimpionik Miroslav Cerar in Nj. eksc. g. Hiromichi Matsushima, veleposlanik Japonske v Sloveniji.

Sajenje japonskih češenj “sakura” se je odvilo v okviru projekta Veleposlaništva Japonske v Sloveniji “Sakura Cherry Tree Project”, katerega namen je, da se v času od aprila 2021 do marca 2023 v več slovenskih občinah posadijo japonske češnje. Te bodo nato zacvetele in odnose med državama še dodatno utrdile.

Češnje bodo imele močno simboliko dobrega sodelovanja in prijateljstva med državama, Slovenijo in Japonsko, konec koncev pa tudi med Evropsko unijo, ki ji Slovenija prav zdaj predseduje, in Japonsko, deželo vzhajajočega sonca. Češnje bodo ponazarjale prijateljstvo in medsebojno spoštovanje narodov sveta ter mir v svetu.

Ni naključje, da so v Grosupljem zasadili prve češnje
V Grosupljem so veseli in ponosni, da so se prve češnje zasadile prav v njihovi občini. Poleg tega, da je Občina Grosuplje globalna občina, odprta navzven, daje velik pomen sodelovanju in povezovanju, iz občine Grosuplje prihaja tudi olimpionik Miroslav Cerar, ki je prav ta dan praznoval tudi svoj 82. rojstni dan. “Tako ni naključje, da so v okviru projekta prve japonske češnje v Sloveniji zasadili prav na ta dan, prav v Grosupljem, v domačem kraju Mira Cerarja,” poudarjajo na občini.

Foto: Občina Grosuplje

Na slovesnosti je predsednik uprave Toyote Adria Kensuke Tsuchiya poudaril, da je razlogov, da so se odločili za zasaditev 80 japonskih češenj prav v Grosupljem, več. Toyota kot globalni partner olimpijskega in paraolimpijskega gibanja dobro sodeluje z Olimpijskim komitejem Slovenije, prav iz Grosupljega pa prihaja tudi njihov velik prijatelj in ambasador Miro Cerar. Kot drugi razlog je izpostavil skupno prizadevanje Občine Grosuplje in Toyote za varovanje okolja. Vizija Občine Grosuplje namreč predstavlja Grosuplje Goes Green, Toyota pa si prizadeva za karbonsko nevtralno družbo. Želja Toyote pa je po besedah Tsuchiya prispevek k družbeni blaginji in verjamejo, da bodo ravno te češnje prebivalcem Grosupljega prinesle lepe trenutke. Veselje, da bodo ob njih uživali in se imeli lepo. “Sacura češnje so naša strast. Podarjamo vam jih iz srca, naj vam bo lepo zaradi njih,” je zatrdil.

Foto: Občina Grosuplje

Bogdan Gabrovec, ki zaseda mesto predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije, je v svojem govoru spomnil, da je prav ta dan tudi svetovni dan juda. 139 mineva od rojstva Japonca  Jigora Kana, ustanovitelj juda. Na ta dan obeležujemo tudi 69 let juda v Sloveniji. Glede športa, ki je posebej zaznamoval tudi njegovo življenjsko pot, je dejal. “Prihaja iz plemenite, prijateljske in menim, da lahko rečem tudi bratske države”.

Foto: Občina Grosuplje

Grosupeljski župan dr. Peter Verlič je poudaril, da si je Občina Grosuplje pred šestimi, sedmimi leti začrtala strategijo, da se bo razvijala kot gostoljubna, gospodarna in globalna občina. “Da se ta vizija uresničuje, je danes tukaj na tem mestu potrjeno. Občina Grosuplje želi biti odprta navznoter, želi biti odprta navzven, želi biti globalna, usmerjena v mednarodni prostor. In ta dogodek danes je simboličen začetek tega našega odprtega sodelovanja,” je dejal in dodal, da ga veseli, da je do projekta zasaditve japonskih češenj prišlo in da so ga skupaj z Veleposlaništvom Japonske in podjetjem Toyota uresničili.

Foto: Občina Grosuplje

Ker je Cerar na ta dan praznoval tudi rojstni dan, mu je župan  iskreno čestital. “Med nami imamo človeka, zaradi katerega je občina Grosuplje tudi olimpijska občina. Si veliko srce, predvsem za mlade športnike, ki si jim vzornik, si zagovornik fair playa. Si tudi človek, ki predstavlja vse to, kar te češnje pomenijo japonski kulturi in kar bodo pomenile tudi nam,” je poudaril in mu zaželel obilo zdravja in uspeha. Tudi na Toyoti so Cerarju pripravili presenečenje in mu podaljšali sodelovanje, Cerar je namreč ambasador znamke Toyota. Predsednik uprave Toyote Adria in direktor Toyote Slovenija Gregor Mauko sta mu izročila simboličen ključ.

Miroslav Cerar je svojo prvo zlato olimpijsko kolajno osvojil leta 1964 v Tokiu, in sicer na konju z ročaji. Tej je tedaj dodal še bronasto olimpijsko kolajno, ki jo je osvojil na drogu, letos pa ga je pot tja, na prizorišče olimpijskih iger, ponovno ponesla kot vodjo olimpijske reprezentance Slovenije Tokio 2020. V svojem govoru je izrazil veselje in hvaležnost, da je lahko prispeval k zasaditvi japonskih češenj. Pravi, da je vesel, da je meščan Grosupljega. Gostiteljem zadnjih olimpijskih iger pa se je ob tej priložnosti toplo zahvalil za ves trud in jim čestital, da so jih v danih razmerah izpeljali.

Foto: Občina Grosuplje

Miro ostaja velik ljubitelj športa in velik borec za fair play. Je eden izmed ustanoviteljev Olimpijskega komiteja Slovenije, Slovenske olimpijske akademije, ki ji tudi predseduje, še do nedavnega je bil ambasador Slovenije za šport, strpnost in fair play. Verjame, da je šport pomemben gradnik mirnega in boljšega sveta v olimpijskem duhu.

Veleposlanik Japonske v Slovenij Nj. eksc. g. Hiromichi Matsushima se je zahvalil Toyoti, da je pristopila k sodelovanju v projektu “Sakura Cherry Tree Project”, in izpostavil pomen, ki ga ta projekt nosi. Leti 2021 in 2022 sta po njegovih besedah posebni tako za Slovenijo kot Japonsko. Letos so v Tokiu potekale olimpijske in paraolimpijske igre, na katerih je bila zelo uspešna tudi slovenska reprezentanca. Drugo leto pa obeležujemo 30-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Povedal je še, da češnje zelo lepo cvetijo zgodaj spomladi, in prebivalcem Grosupljega, Slovenije zaželel, naj jim bo ob njih lepo, hkrati pa naj jih s svojimi cvetovi vsako leto spominjajo na prijateljstvo z Japonsko.

Foto: Občina Grosuplje

Češnje so tako zasajene, zalite, ob drevoredu pa je spominsko obeležje, ki bo vedno spominjalo na močno simboliko češenj. Ena izmed navdihujočih misli pisatelja Napoleona Hilla, ki jih je z zbranimi na dogodku delila voditeljica Tadeja Anžlovar, pa naj svoje mesto najde tudi tukaj: “Cenite svojo vizijo in svoje sanje, saj so to otroci vaše duše in zemljevid do cilja.” Dogodek je prepletala tudi melodija, ki so jo ustvarjala godala, učenke Glasbene šole Grosuplje Hana Perman, Manca Boh in Klara Maver na violinah ter Urška Hren na violončelu pod mentorstvom Špele Janša.

Japonsko veleposlaništvo želi prispevati k skrbi za zelene mestne površine
Projekt bo nedvomno nosil močno simboliko, veleposlaništvo Japonske pa želi z njim hkrati prispevati k skrbi za zelene mestne površine, k varovanju okolja in slovenskim državljanom omogočiti, da bi lahko vsako pomlad uživali v čudovitih cvetovih češnje “sakura”. Tega se na občini še posebno veselijo, saj imajo s sloganom Grosuplje Goes Green in ostalimi projekti prav tako vedno pred očmi zeleno prihodnost. Zelena pa so tudi prizadevanja znamke Toyota. Projekt so tako z veseljem podprli tudi zaradi svoje iniciative k prispevanju zniževanja ogljičnega odtisa. So namreč edina avtomobilistična znamka, ki zaradi svoje hibridne tehnologije že nekaj let v popolnosti zadostuje EU regulativam s tega področja.

Foto: Občina Grosuplje

Češnje “sakura” veljajo za eno najbolj priljubljenih dreves na Japonskem, predstavljajo pa tudi neuradni simbol japonskega naroda. Vsako leto v času cvetenja, od konca marca do začetka aprila, na Japonskem praznujejo stoletja star praznik Hanami, ko se številni Japonci zbirajo in opazujejo cvetoča drevesa ter uživajo v njihovi lepoti.

Foto: Občina Grosuplje

Japonska je Sloveniji podarila tristo sadik japonskih češenj že leta 1999 in s tem dejanjem na simbolni ravni odprla gospodarsko pot med državama, prvo je 9. oktobra 2000 ob Večni poti pod Rožnikom zasadila japonska princesa Sayako. Čudovitih japonskih češenj so Grosupeljčanke in Grosupeljčani zelo veseli, lepa pa je tudi simbolika, ki jo bodo predstavljale, poudarjajo na občini.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslanec Kosi: “Zamenjava prebivalstva in islamizacija Evropi ne obetata nič dobrega!”

"Namesto da bi uvajali neke ukrepe s področja demografije,...

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...