[Video] Ameriške elitne univerze ne želijo več ukrepati zoper pozive h genocidu Judov

Datum:

Ko je izraelska vojska vkorakala v Gazo, so širom sveta vzniknili protiizraelski in antisemitski protesti. Ameriške univerze so postale ene od središč širjenja antisemitizma. Predstavniki nekaterih najprestižnejših izobraževalnih ustanov na svetu so bili zaradi tega pozvani v ameriški kongres. Njihovo pričevanje je povzročilo hudo ogorčenje znotraj ameriške judovske in univerzitetne skupnosti. Predstavnice Harvarda, MIT in PENN so namreč trdile, da pozivanje h genocidu ne krši šolskih pravil. 

Ko je ameriška republikanska kongresnica Elise Stefanik vprašala, ali je “pozivanje h genocidu Judov” proti univerzitetnim pravilom Harvarda, MIT in Univerze v Pensilvaniji, so vse tri predsednice odgovorile, da je odgovor odvisen od konteksta. “Pozivanje h genocidu je odvisno od konteksta? To ni ustrahovanje ali nadlegovanje? To je najlažje vprašanje, na katerega lahko odgovorite z ja,” je odvrnila kongresnica.

Predsednica MIT Sally Kornbluth je dejala: “Vemo, da se nekateri izraelski in judovski študenti ne počutijo varne v njihovih kampusih. […] Vedoč za grozote, ki jih je povzročil Hamas 7. oktobra in zgodovino antisemitizma, jih zadnje demonstracije in slogani še posebej bolijo”.

Tri predsednice so sicer pred kongresom obljubile, da bodo ukrepale zoper antisemitizem, ki se širi na šolskih območjih. Uspešnost teh ukrepov je sicer vprašljiva. Predsednica Harvarda je namreč pojasnila, da glede na šolska pravila ukrepajo šele, ko se “govor začne prenašati v dejanja”. Z drugimi besedami, glede pozivov h genocidu ne nameravajo storiti ničesar. Ukrepali bodo šele, ko se bo začelo dejansko nasilje zoper judovske študente.

Spodnji posnetek prikazuje izsek iz pričanja predsednice univerze PENN Liz Magill, ki na vprašanje, ali je pozivanje h genocidu Judov kršitev šolskih pravil, odgovori z – “odvisno od konteksta”.

To je bila že četrta kongresna debata na to temo. Tokratno zaslišanje treh predsednic je potekalo na dan, ko je kongres sprejel resolucijo, ki enači antisemitizem in antizionizem.

Ugrabljene univerze
Številni kongresniki so izpostavili, da je univerzitetno sprejemanje antisemitizma posledica vse bolj razširjene na rasi temelječe ideologije radikalne levice. Kongresnica iz Severne Karoline Virginia Foxx je bila še posebej ostra: “Tukaj ste, da odgovorite in se odkupite za številne konkretne primere ostrega, sovraštva polnega antisemitizma v vaših šolah.” Nato pa je še dodala: “Imate profesorje in študente, ki sovražijo Jude, sovražijo Izrael.”

Na to temo je potekala tudi novinarska konferenca, na kateri je kongresnik Mike Johnson citiral izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja: “Mislim, da je premier Netanjahu to verjetno najbolje povedal: to je resnično bitka med dobrim in zlim, svetlobo proti temi, civilizacijo proti barbarstvu in misel, da se to dogaja na kolidžih, univerzitetnih kampusih po vsej tej deželi, je za nas nepredstavljiva,” je rekel. “Ta antisemitizem je vse pogostejši. Na nekaterih od teh krajev se spreminja v nasilje. In ideja, da univerzitetni administratorji ne bi spregovorili in poskrbeli za ta problem, je preprosto nerazumljiva,” je zaključil.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Od ponedeljka se na Bledu obetajo zastoji

Zaradi gradnje blejske obvoznice bo od tega ponedeljka do...

Široko zaprte oči ob Golobu in Vukovićevi

“Štejem, da ti v celoti stojiš za tem in...

63. Sevniška salamijada

Društvo salamarjev Sevnica aktivno skrbi za ohranjanje tradicije, dviguje...

30 let pozneje: Zarota Depala vas

Nedavno se je predsednik SDS Janez Janša odzval na...