[Video] Bella Ciao! Bo po 75 letih padla tudi italijanska rdeča trdnjava komunistov?

Datum:

V Bolonji se je v nedeljo na mestnih ulicah, po trditvah organizatorjev protesta proti vodji Lige Mattea Salvinija, zbrala množica, ki naj bi štela med 35 in 40 tisoč ljudi. 26. januarja so namreč napovedane lokalne volitve, ankete pa kažejo, da bi po 75 letih vladavine socialistov v Emiliji – Romanji, zmagala desnica s Salvinijem na čelu.

                   

Na bolonjskih ulicah je v nedeljo, 19. januarja 2020, proti vodji italijanske opozicije in predsedniku Lige, Matteu Salviniju, ki že več tednov v Emiliji – Romanji pomaga v predvolilni kampanji na regionalnih deželnih volitvah, protestiralo med 35 in 40 tisoč samooklicanih “sardin”.

Dežela, ki je vse od druge svetovne vojne dalje v trdnem primežu levice, se počasi premika v desno. Po zadnjih anketah sta kandidata Lige in socialdemokratske Demokratske stranke bolj ali manj izenačena, slednje pa vsekakor straši italijansko levico, ki je hladen tuš doživela že na regionalnih volitvah v Umbriji.

Salvini je odločen, da z rezultati volitev na lokalni ravni, prisili trenutno vlado v Rimu v odstop. V zadnjih tednih je tako obiskal več kot sto krajev, kjer je nagovoril svoje podpornike. Samo v Maranellu se jih je po poročanju Reutersa to soboto zbralo več tisoč.

Delovanje sardin, ki so se oblikovale vsega okoli dva meseca nazaj, spominja na vstajnike, ki so imeli v zobeh predsednika SDS Janeza Janšo. Namreč, kakor v Italiji levičarji vpijejo, samo da ni Salvini, tako v Sloveniji še naprej ponavljajo, “samo da ni Janša”.

Dovolj pove tudi dejstvo, da ni trajalo dolgo, da bi se z vodji sardin, ki zavračajo kakršnokoli oblikovanje v politično stranko, po poročanju Telegrapha, že sestal tudi italijanski premier Giuseppe Conte.

“27. januarja … z zmago v žepu, bom Conteja deložiral,” je nekoliko barvito svojim podpornikom naznanil Salvini, ki je prepričan v zmago. Čeprav se je zdelo, da je bil odhod iz vlade za vodjo Lige napaka, njegov ‘momentum’ še naprej raste.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki