[Video] Erdogan grozi EU: Če našo “operacijo” v Siriji označite za invazijo, vam bomo poslali 3,6 milijona migrantov!

Datum:

Potem ko se je zaradi Erdoganove invazije v Sirijo oglasila EU, je turški predsednik Evropski uniji dal vedeti, da če bo kritizirala njegov napad na Kurde, ji bo poslal milijone migrantov.

Kakor smo že poročali na Nova24TV, je visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini obsodila turško invazijo, ki se je po nekaj dnevih zbiranja vojske na meji začela v sredo, 9. oktobra 2019. “Enostransko ukrepanje Turčije ogroža napredek koalicije proti IS, spodkopava stabilnost celotne regije, povečuje trpljenje civilistov in povzroča dodatno razseljevanje.”

To ni bilo všeč turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, ki je EU poslal jasno sporočilo. “Ponavljam: Če boste skušali našo operacijo tam (v Siriji) prikazati kot invazijo, je naša naloga preprosta: odprli bomo vrata in vam poslali 3,6 milijona migrantov.”

Odkar se je začela turška invazija, so Turki po poročanju Telegrapha ubili 109 “militantov”. Zaradi bojev med Turki in kurdskimi silami pa je brez doma ostalo do sto tisoč ljudi. Konvoji civilistov so se že odpravili proti jugu v mesta, kot sta Hasakah in Tel Temir.

Po začetnem bombardiranju turških položajev je sledila invazija kopenskih sil. Po trditvah sirskega Rdečega polmeseca (ekvivalent našemu Rdečemu križu) je bilo ubitih pet civilistov, še 25, vključno s šestimi otroki, pa je bilo ranjenih.

Turški napad na Kurde v Siriji pa je v obsodbi Erdogana združil stare nasprotnike. Tako EU, Rusija in ZDA kot Iran so si enotni v obsodbah Turčije. Odstopanja se pojavljajo v vzrokih, zakaj je do tega prišlo.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...