[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Datum:

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov zasegla tovorno ladjo MSC Aries, ki je domnevno povezana z Izraelom. Na posnetku, ki je dosegljiv na spletu, je mogoče videti posameznike, ki se na ladjo vkrcavajo s helikopterja. Na ladji naj bi bilo 20 filipinskih mornarjev. 

“Kontejnersko ladjo, imenovano MCS Aries, so zasegle pomorske posebne enote,” navaja iranska tiskovna agencija. Po njenih informacijah ladja pluje pod portugalsko zastavo in jo upravlja izraelsko podjetje Zodiac. Ladja se trenutno nahaja v iranskih teritorialnih vodah.

Ugrabitve ladij v ožini Hormuz so bile doslej povezane z aktivnostjo Iranu zvestih upornikov v Jemnu. Kot kaže, tokrat ugrabitve niso izvedli njihovi geopolitični podaljški v regiji, temveč kar neposredno enote iranske revolucionarne garde.

Na ugrabitev ladje se je odzval izraelski zunanji minister Israel Katz, ki je dejal, da iranski kriminalni režim izvaja piratske operacije, kot poroča Times of Izrael. Sporočilo pa je imel tudi za Evropsko unijo: “Evropsko unijo in svobodni svet pozivam, naj iransko revolucionarno gardo nemudoma razglasita za teroristično organizacijo in takoj sankcionirata Iran.”

MSC Aries (Vir: Vesselfinder)

Napetosti na Bližnjem vzhodu ne bi mogle biti višje. Vojaški poraz Hamasa v Gazi se bliža. Pred izraelsko vojsko je zgolj še ofenziva v mestu Rafah, kjer so nameščene zadnje Hamasove vojaške enote. Protiteroristična operacija v Gazi poteka zaradi Hamasovega napada na civilno judovsko prebivalstvo, ki ga je organizacija izvedla 7. oktobra 2023.

Zadnja zaostritev se je zgodila po tem, ko je Izrael eliminiral iranskega vojaškega poveljnika, ki naj bi bil domnevno odgovoren za koordinacijo različnih bojnih skupin na območju Bližnjega vzhoda. Eliminacijo so izvedli v Damasku v Siriji. V Teheranu so povedali, da napad na konzulat, v katerem je poveljnik izgubil svoje življenje, razumejo kot napad na svoje ozemlje.

Ameriški predsednik Joe Biden je na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da je vnovični napad na Izrael neizogiben. Zgodil naj bi se “slej ko prej”. Hkrati je pred novinarji ponovil, da Združene države Amerike ostajajo zavezane obrambi Izraela.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Kuštrina so hoteli zvleči na sestanek h Kučanu

"Jaz sem v primeru operacijskih miz javno nastopil in...

Nove obdavčitve: Za vrtno uto ali rastlinjak boste mogli plačati komunalni prispevek

Vlada Roberta Goloba oziroma ministrstvo za naravne vire in...

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...