Golobova vlada z novim proračunom in rekordno porabo iz naših žepov

Datum:

Na redni seji, kjer poslanci obravnavajo predlog državnih proračunov za prihodnji dve leti, so bili predstavniki SDS kritični do neusklajevanja dohodninskih stopenj in olajšav z inflacijo, s čimer naj bi država prihodnje leto zbrala 125 milijonov evrov več dohodnine. Z novim letom se bo znova upoštevala fiskalno pravilo, kar bi bilo že v normalnih pogojih zahtevno, po poplavah pa je to  še večji zalogaj.

Poslanci na današnjem nadaljevanju redne seje obravnavajo predlog državnih proračunov za prihodnji dve leti. Odbor državnega zbora za finance je potrdil proračunske dokumente za leto 2024. Ti določajo najvišji obseg izdatkov pri 16,2 milijarde evrov, medtem ko naj bi prihodki dosegli 14 milijard evrov. Primanjkljaj Slovenije bi tako znašal 2,2 milijarde evrov oziroma 3,3 odstotka bruto domačega proizvoda.

Proračun za prihodnje leto je zdaj drugačen od tistega, ki ga je državni zbor sprejel novembra lani. Predvsem se zvišujejo odhodki, ki so višji za 720 milijonov evrov, kar je po navedbi vlade posledica zagotovitve denarja za odpravo posledic poplav. Finančni minister Klemen Boštjančič je dejal, da je v proračunu za ta namen predvidenih 1,1 milijarde evrov. Že potrjevanje proračuna za leto 2025 je bilo tarča kritik, spomnimo, da je fiskalni svet Golobovo vlado večkrat opozoril na nerealistične rebalanse, zdaj pa je bila vlada deležna kritik tudi zato, ker je ukrepe, ki imajo znatne učinke na proračun, sprejemala tudi po tem, ko so bili proračunski dokumenti že poslani v državni zbor. Izgovor državne sekretarke Saše Jazbec je bil, da so se poplave zgodile po sprejetem proračunu in da so zato v projekcije za naslednje leto vključili tudi stroške obnove.

Da dela vlada obratno, kot bi morala, in je ekspanzivna fiskalna politika v času tako visoke inflacije napačna pot, je opozoril tudi ekonomist Anže Burger, ki je dejal, da bi vlada morala delati obratno od tega, kar dela, če bi bil cilj zares znižati inflacijo. O tem in na kaj konkretno je mislil, si lahko preberete tukaj.

Bistveno skrb v zvezi s proračunom je izrazila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, in sicer je dejala, da jo “v proračunu tudi skrbi nenasitna malha zdravstvene zavarovalnice. Iz 240 milijonov se zdaj zvišujejo sredstva na 420, koalicija pa se hvali s tem, kako je ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje. To ni res. Preoblikovali so ga v obvezno”. V nadaljevanju je opozorila, da se vse investicije, vsaj kar se njene občine in okolice tiče, ustavljajo “ne samo na področju cestne infrastrukture, ampak tudi na drugih področjih, na področju šolstva, kulture in tako naprej”, je dejala.

Foto: X

Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun, ki sicer na neustrezno proračunsko načrtovanje opozarja že dlje časa, je tokrat opozoril, da je “načrtovanje v proračunskih dokumentih pomanjkljivo in ne omogoča ustreznega zaupanja” in da se “zaradi sprejemanja dodatnih ukrepov in njihovega spreminjanja v času obravnave proračunskih dokumentov nezanesljivost stopnjuje,” poroča slovenski Forbes. Meni, da se z necelovitimi in ne dovolj kredibilnimi izkazi ustvarja videz računovodskega izpolnjevanja fiskalnih pravil in da hkrati izkazujejo nerazumevanje temeljnega namena pravil. Kakšno je to “plastično načrtovanje proračuna” Golobove vlade, je na primeru pojasnila tudi poslanka Suzana Lep Šimenko.

Poslanec SDS Glade: Takšna ravnanja vladajoče koalicije so zaskrbljujoča in neprimerna
Ob prvi predstavitvi proračunskega dokumenta je finančni minister napovedal, da naslednje leto ne bo letnega usklajevanja socialnih transferjev, dohodninske lestvice in plač v javnem sektorju z inflacijo, potem pa je koalicija to spremenila. Na to je opozoril poslanec SDS Rado Gladek. “Po seji vlade prejšnji četrtek minister pove, da so se za leto 2024 dogovorili za 70-odstotno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo, kar je še vedno veliko slabše, kot če bi se socialni transferji usklajevali po trenutno veljavni ureditvi, ki določa usklajevanje glede na rast življenjskih potrebščin, in to v celoti. Umaknili pa so tudi prepoved usklajevanja plač v javnem sektorju. Še vedno pa ostaja zamrznitev usklajevanja dohodninske lestvice. Takšna ravnanja vladajoče koalicije so zaskrbljujoča in neprimerna,” je dejal. Spomnimo, da sta pred sobotnim odborom za finance SDS in NSi predlagali amandma, s katerim bi se socialni transferji uskladili za celotno višino inflacije, kar je odbor zavrnil.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...