[Video] Razkrinkani! Cilj Tarče ni resnica, temveč diskreditacija tistega, ki si ga izberejo za tarčo!

Datum:

Boris Tomašič je v oddajo Kdo vam laže v času koronavirusa povabil političnega analitika Miloša Čiriča, s katerim sta pokomentirala oddajo Tarča. Tomašič je tako pripravil kar 22 izsekov iz Tarče, ki razkrivajo vso pristranskost TV Slovenije. Po tej oddaji ni nič več dvoma: cilj Tarče ni resnica, temveč diskreditacija tistega, ki si ga izberejo za tarčo. Prav tako pa ni več dvoma, kateri so cilji opozicije: razbit SMC, naredit še eno upokojensko stranko, Tonina maltretirat zaradi nabave in predčasne volitve v decembru.

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže najprej pokazal sam začetek Tarče, v kateri se je prispevek pričel, da je bil celoten vrh ministrstva seznanjen z mnenjem zdravnikov, da je ventilator, ki je tarča napadov, neprimeren. Tomašič je ob tem delil tudi posnetek, ki razkriva mnenje komisije: “Glede na povedno je ventilator manj primeren in pride eventualno v poštev kot zadnja izbira.” Na Tarči smo slišali, da “kljub temu negativnemu mnenju, s katerim so bili na ministrstvu za gospodarstvo seznanjeni 17. marca, so naslednji dan, torej 18. marca, z GenePlanetom sklenili pogodbo, torej mimo stroke.”

Tomašič je razložil, da nikakor ni sprejemljivo zamenjavati izrazov “manj primeren” in “neprimeren”, medtem ko je strokovni komentator Miloš Čirič prepričan, da je med omenjenima izrazoma zelo velika razlika. “Če pogledate e-sporočila, ki jih je pisal Rihard Knafelj, je Belavistin respirator bistveno bolj primeren, pa vendarle smo zdaj ugotovili, da je nevaren. Rad bi opozoril na to, da so v UKC nadpovprečno dobro opremljeni z aparaturami glede na slovensko povprečje, saj so oni neke vrste izložbeno okno in tudi vsi proizvajalci dajo njim na testiranje stvari. Jaz jih razumem, da so hoteli imeti vrhunske aparate, vendar pa je te vrhunske aparate nesmiselno kupovati za nekaj, ko so taki primeri, kot so sedaj.” Dodal je, da bodo ti ventilatorji po koronavirusu večinoma stali v skladišču, ker na srečo nimamo toliko bolnikov.

Glede na vse možne ventilatorje, bilo jih je preko 90, so ugotovili, kateri so bolj in kateri so manj primerni. 13 jih je bilo sprejemljivih in med temi 13-imi so ocenili Geneplanetov ventilator kot manj primeren. “To pa ne pomeni neprimeren. Če pa rečeš neprimeren, pa lažeš,” je bil jasen Čirič.

Voditelj oddaje je opozoril, da je bil namen Tarče zrušiti tako vlado kot tudi ministra, ne pa ugotoviti resnico. “Jaz ne verjamem, da še tako neizkušena novinarka, pa četudi na nacionalni televiziji, ne pozna razlike med neprimernim in manj primernim in da ni bila sposobna raziskati, da so bili ti ventilatorji med tistimi, ki so še sprejemljivi,” je dejal Tomašič in ob tem citiral ministra, da so vzeli tisto, kar so lahko dobili, četudi ni mercedes.

Problem mora biti Janša
Vendar pa v Tarči očitno niso zadovoljni z afero, če sta problem “samo” Počivalšek in Tonin, ampak mora biti problem tudi Janša. “Že prejšnjo oddajo so na vsak način poskušali Janšo vpeljat v to zgodbo in tudi tokrat niso šli mimo tega, da bi poskušali,” je dejal Tomašič in ob tem pokazal, da je novinarka vprašala intervjuvanega Marka Bitenca, če pozna Janeza Janšo. Ta je odgovoril, da ne in da ga nikoli ni osebno srečal. Nadalje novinarka vpraša Bitenca, če pozna Boruta Petka, na kar je odgovoril, da ga pozna iz Maribora že nekaj let. “Kaj ima Borut Petek v celotni zgodbi?” se je vprašal Tomašič, ki je novinarkina vprašanja občutil kot zasliševanje, torej “kot bi bil gospod Bitenc nek hud kriminalec in že dovolj je, da pozna Janeza Janšo, da je kriminal. To je ena tipična manipulacija, ko poskušaš vpeljati osebo, ki dejansko nima nič s tem in s tem diskreditirati tudi sogovornika.”

Je Gale neprimerne komentarje zamenjal za grožnje?!
Čirič in Tomašič pa sta pokomentirala tudi Ivana Galeta, ki je izpostavil diskreditacije in grožnje s smrtjo, ampak “vedel sem, kaj me čaka, ko sem šel v to”. Erika Žnidaršič ga je nato vprašala, če ga je strah zaradi tega, kar je naredil, na kar je Gale odgovoril: “Ne, ne, ne. Jaz se malo bolj za družino bojim, doma so psihično veliko bolj na dnu, kot sem jaz sam. Jaz pa tudi nimam slabe vesti pri nobenem izmed teh poslov, naj pa potem preiskave pokažejo, kdo ima prav in kdo nima.” Tomašič mu sicer ne verjame, da je ogrožena njegova družina in da so mu grozili, možno pa je, da je bil kakšen neprimeren komentar. Čirič je opozoril, da je bilo najhuje, kar se je nekomu kaj takega zgodilo, v primeru Miro Petek, “ki so ga resno pretepli, ampak po tistem se jaz ne spomnim, da bi slišal, da so koga pretepli. Slišal sem za fotografa, ki so ga obsodili in vem za primer o Marjanu Podobniku.” Namreč, tudi Podobniku so nastavili afero, ki je dejansko ni bilo.

TV Slovenija na lastni televiziji ujeti na laži, a so Tonina nekorektno prekinjali naprej
Spregovorila sta tudi o pristopu Erike Žnidaršič, ki naj bi bila ena boljših voditeljic na TV Slovenija, ki jo vsi plačujemo. Namreč, ko je Gale govoril o svoji družini, ga je Žnidaršičeva spodbujala, če je zaskrbljen, popolnoma drugačna pa je bila do ministra za obrambo Mateja Tonina, ko je omenil, da ima njegova mama velike zdravstvene težave in da se je njeno okrevanje bistveno poslabšalo. Takrat ga je Žnidaršičeva prekinila, češ: “Ampak dobro, bomo pustili zdaj vašo mamo.” Tonin je na to odvrnil: “Ja, zdaj jo bomo pustili, ampak na televiziji je bila v zadnjih tednih konstantno. Nič kriva in nič dolžna. Jaz bi samo rad od gospoda Galeta slišal samo eno stvar: ali sem jaz ali moja mama kakorkoli posredovala za firmo Acron. Samo to si želim slišati in bom tiho.” Gale je na to jasno povedal: “Odgovor je ne.” Odgovor je torej ne, dejstvo pa ostaja, da so Tonina in njegovo mamo 10 dni “vozili” po vseh novicah.

Foto: posnetek zaslona

“Minimum je, da če se zmotiš in narediš tako napako, kot so jo na TV Slovenija, bi lahko Toninu pustili, da to pove do konca. To prekinjanje je res nekaj nekorektnega, nekaj, kar se ne bi smelo dogajati, ker bi morali imeti enake vatle. V Tarči ni bistvo, da bi razkrili resnico, Tarča je ravno za to: nalepimo ti tarčo in potem te ubijemo. Streljamo te z leve, z desne, v noge … ti si dovoljena meta in vsi moramo streljati proti tebi. In ceni se samo, kar se ubije. To je najslabša stvar, ki se lahko zgodi,” je razložil Čirič, Tomašič pa je dodal: “Ja, montiran proces.”

Miloš Čirič: “In zakaj se prekinja? To so sistemi, ki se jih vsi preiskovalci učijo. Če vi nekoga prekinjate in mu tako skačete v besedo, on ne more razvit svoje misli. Mnogo ljudi se ob tem zmede in v tej zmedenosti tudi reče kaj, kar ne bi mislil.”

V Tarči je komentiral tudi Rihard Knafelj, za katerega se je izkazalo, da ni neodvisen strokovnjak. “Celotno uredništvo Tarče je zamolčalo vlogo gospoda Knaflja. To ne zmanjšuje njegove strokovnosti, mislim pa, da je javnost dolžna vedeti, da je to bil svetovalec LMŠ-ja, da je to človek, ki izrazito mrzi katolike in izrazi mrzi predsednika vlade,” je dejal Tomašič. “To, da zdravnik deli, naj tistim, ki verjamejo v Jezusa, tudi Jezus pomaga, ker potem ne potrebuje zdravnikov, je zame skrajno neprimerno in obsojanja vredno. In ker smo mi to izpostavili na našem portalu in tudi na televiziji: ne gre za napad na gospoda Knaflja, ampak gre za njegov odnos kot zdravnika do pacientov.”

Foto: posnetek zaslona

Knafelj je v Tarči uvodoma rekel, da ventilator R30 ni bil primeren in da je bil presenečen nad izbiro, saj so rekli, da ta ventilator pride na vrsto kot čisto zadnji, a so nabavili prav tega. Seveda njegovo začudenje ni več tako nesmiselno, ko razpolagate s podatkom, da je bil Knafelj demonstrator konkurenčnih ventilatorjev RAM2, ki jih je predstavljal in zagovarjal. “Njemu se vidi, da je zelo politično motiviran in aktiven. V takih primerih, ko daješ javne ocene, bi moral biti še trikrat bolj previden,” pravi Čirič.

Nikakor pa ne gre pozabiti niti, kako so določeni mediji obračunavali z Janezom Lavretom, ko je bil direktor bolnišnice v Slovenj Gradcu. “Izgubili smo dobrega direktorja, ki je odlično vodil bolnišnico,” je spomnil Čirič.

Erika Žnidaršič pa ni prekinila le Mateja Tonina, ko je le prišel do besede, temveč tudi državno sekretarko Jelko Godec, ko je ta govorila, da je bilo ocenjenih res veliko ventilatorjev. “To skakanje v besedo je tipičen primer, kako človeka onemogočit. To je standardna praksa v Tarči. Tudi zaradi tega marsikdo ne želi iti v Tarčo, ker sploh ne more govoriti, če je on tarča,” pravi Čirič. Vendar pa je popolnoma drugačen odnos v Tarči do tistih, ki so kot Gale ali kot Knafelj: “Tistim pa v Tarči pomagajo.” in še: “Cilj tarče ni resnica. Cilj Tarče je diskreditacija.”

Foto: posnetek zaslona

In medtem ko na nacionalni televiziji niso zahtevali kriminalističnih preiskovanj in zaslišanj morebitnih osumljencev za pranje iranskega terorističnega denarja v NLB niti za kraje denarja pri žilnih opornicah, tokrat Erika Žnidaršič že po 14 dneh sprašuje, kdaj se bo to zgodilo v primeru nabave ventilatorjev. Tokrat pa smo priča celo diskreditaciji še policije, “da se bi vedelo že v naprej, da ne delajo dobro,” je izjavil Tomašič. “Ampak pri velikih zgodbah pa ni takih vprašanj.” Čirič je na to odgovoril, da so taka vprašanja ustvarjanje konteksta, da je to afera in da mora biti za to nekdo zaprt, ob tem pa ni pomembno ali imamo ali nimamo dokazov. “Recimo, da preiskava ne bo prinesla ničesar in se bo izkazalo, da je zadeva čista. Ljudje to pozabijo, tega se ne spomnijo. Veste, česa se spomnijo? Da je nek problem.”

Ena izmed zvitih manipulacij Erike Žnidaršič z v.d. direktorjem Policije Antonom Travnerjem je bila tudi trditev, da so na policiji v tem notranjem postopku ugotovili, da je bilo vse zakonito in vse po postopkih, “ampak vendarle me tukaj zanima, zakaj niste te informacije, če ste jo vi dobili, posredovali vašim kriminalistom, ki so se že ukvarjali z nabavo mask, recimo tiste izginule maske, namesto da ste sami klicali”. Torej, ugotovili so, da je vse zakonito in v redu, kljub temu pa vprašanje Zakaj?. “Vprašanja delajo okvir in govorijo, da je to problem. Se pravi, tistemu, čemur bi morali vsi aplaudirat Travnerju in policiji, da je to nekaj, kar smo vsi čakali, na to postavijo okvir, ki govori, da je to narobe,” je dejal Čirič.

Počivalšek je sicer razkril, da je pogodbe podpisoval tudi Ivan Gale, ta pa se je branil, da pogodbe ni podpisal on, temveč direktor Zakrajšek, “je pa k vsaki pogodbi soglasje ministrstva” ter da so bila pridobljena vsa soglasja. Ob tem je Tomašič razkril: “Soglasje ministrstva je naknadno in te ne odvezuje odgovornosti.” Da je direktor odgovoren, je povedal tudi Čirič ter dodal, da je odgovoren vsak, ki podpiše, “in odgovoren je s svojim premoženjem”.

Foto: STA

V Tarči se je sicer pokazalo, da je Zdravko Počivalšek prekaljen politik, ki je kljub nenehnim besednik vskokom Erike Žnidaršič ohranil svojo misel in jo tudi brez težav izpeljal do konca. Čirič je ob tem izpostavil, da ministri ne podpisujejo takih pogodb, niti državni sekretarji ne. “Kje ste pa videli kaj podobnega?! A ste videli Trumpa, da je podpisoval ameriške? A je Johnson podpisoval angleške? O čem se pogovarjamo, no?!”

Čirič pa je opozoril na resničen problem: “Nihče v tej državi ne zna delat mednarodnih pogodb, izgleda. A veste, da na Zavodu za blagovne rezerve niso imeli nobene pogodbe v angleščini. Sploh vzorcev niso imeli v angleščini. A veste, da so delali na roke praktično vse stvari? Dejstvo je, da ko se je razpravljalo, kdo bo delal, se je vse drug na drugega prelagalo. Dejstvo je, da nihče ni hotel in potem je pač vlada presekala.”

Erika Žnidaršič pa je skoraj eno uro pustila ministra za obrambo Mateja Tonina stati in ko je le prišel do besede, mu ni pustila postaviti niti širšega konteksta. “Ves čas se pojavlja en in isti vzorec: ko si ti tarča na Tarči, te je treba uničit,” je ponovil Čirič ter opozoril, da je že pred dvema tednoma tvitnil, kaj je cilj: “Štiri stvari so cilj: razbit SMC, naredit še eno upokojensko stranko, Tonina maltretirat zaradi nabave in predčasne volitve v decembru.”

Za konec je Tomašič pokazal še iskren odgovor Jelke Godec Žnidaršičevi, zakaj se ni kupovalo neposredno pri proizvajalcih: “Katerih proizvajalcih? Gospa Erika, a vi mislite, da če bo en naš minister poklical proizvajalca na Kitajsko, da bo dobil milijon mask tisti trenutek?” ter izjavo Galeta, zaradi katere je začel resno dvomiti v njegovo poštenost, saj pravi, da ni videl e-sporočila, ki ga je kazal Počivalšek, po drugi strani pa je skoraj v istem dahu izjavil: “Ga imam jaz sam tudi.” Več pa v celotni oddaji Kdo vam laže, ki jo najdete na začetku tega članka.

Barbara Majdič

Sorodno

Zadnji prispevki