[Video] Rusi panično nakupujejo, trgovinske police se praznijo

Datum:

V Rusiji so priča nakupovalni paniki, razkrivajo videoposnetki, ki so se pojavili na družabnih omrežjih. Gre za posledico uvedenih sankcij na račun ruske invazije, ki so pričele vplivati na količino vitalnih zalog v državi.

Do navala na sladkor je prišlo v trgovini Perekrjostok na severu Moskve. “Ljudje se borijo za sladkor,” je eden od mimoidočih dejal pretreseno in ob tem dodal, da je mogoče videti, kako se upokojenci medsebojno pričkajo.

Ana, prebivalka Moskve, ki je posnela hrupni prepir med kupci, je za medije povedala, da so se ljudje obnašali agresivno, ker so prestrašeni zaradi praznih polic sredi potencialno resne gospodarske krize, ki so jo sprožile kaznovalne sankcije, zaradi katerih se je vrednost rublja znižala. Ruski rubelj je od začetka leta 2022 izgubil skoraj 50 odstotkov svoje vrednosti. Vrednost rublja je strmoglavila, potem ko je Putin napadel Ukrajino.

Foto: Twitter

Bitke za osnovne dobrine
“Bile so prazne police – brez soli, sladkorja, testenin, ajde. Bil je samo drag riž. Ko so ljudje zagledali voziček s sladkorjem, so nemudoma stekli v njegovo smer. Zagnali so se v voziček in se pričeli agresivno potiskati. Vsak je poskušal zase nabrati čim več, kar je vplivalo na to, da so se lahko drugi kupci obrisali pod nosom,”
je povedala in dodala, da je želela deliti grozoto tega. “Ostati moramo ljudje,” je dodala jasno. Do bitke za sladkor je prišlo tudi v Orelu, ki leži 368 km jugozahodno od Moskve, poroča britanski Daily Mail. Kupci so naravnost planili na vrečke s sladkorjem, dokler niso bile povsem razprodane. Ruse so sicer pozvali, naj ne kupujejo panično in kopičijo živil, vendar obstaja pomanjkanje zaupanja v uradna zagotovila, da bo dobava zdržala navkljub sankcijam Zahoda zaradi vojne, ki jo je zakuhal Vladimir Putin v Ukrajini. Ruski tožilci so zaradi suma umetno visokih cen začeli preverjanje v 26 regijah.

V Kiselevsku v Sibiriji je domačin povedal, da tri dni ni bilo sladkorja. “Ves ta čas sem ga poskušal kupiti. Ali zahtevamo preveč? Ni sladkorja, soli, ampak le prazne police. Kaj je to? Umetno ustvarjen primanjkljaj? Divji ljudje panično kupujejo?”

V upravni enoti Primorska regija se je povpraševanje po sladkorju povečalo za 400 odstotkov. 500 ton sladkorja naj bi v regijo dostavili v kratkem, so sporočili z lokalnega ministrstva za trgovino. “Ta znesek bi moral pokriti morebitni primanjkljaj.” Rusija je sicer blokirala izvoz žita v nekdanje sovjetske države in ustavila izvoz tako “belega kot surovega trsnega sladkorja v tretje države”.

Nekatere trgovine določajo količine, ki jih ljudje lahko kupijo. “Ni pogojev za tveganje, da bi prišlo do pomanjkanja ali zmanjšanja obsega produktov,” vztraja podpredsednica vlade Ruske federacije Viktorija Abramčenko. “Umetnega povpraševanja ni vredno spodbujati z nakupi. Preusmerili bomo trg in vzpostavili obojestransko donosno trgovino, razširili partnersko mrežo s prijateljskimi državami.”

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...

[Video] Veleposestnica Nika Kovač razkazovala svojo ogromno teraso

Kulturni fenomen Nike Kovač postaja iz dneva v dan...

Golobov in Jankovićev podžupan letoval v luksuznih hotelih za drobiž

Ljubljanski podžupan Samo Logar iz vrst Gibanja Svoboda je...

Dežman ob petnajstletnici vstopa v morišče Huda Jama: Titofilni konzervativci zavračajo dialog!

Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč...