Viktor Orban v pomoč družinam in podjetjem z novimi ukrepi in sloganom: “Vsa življenja in vsa delovna mesta štejejo”

Datum:

Madžarski premier Viktor Orbán je zaradi posledic koronavirusa napovedal večjo podporo madžarskim družinam in podjetjem ter izjavil: “Za nas so pomembna vsa življenja in vsa delovna mesta.” Dejal je, da virus, ki v svojem drugem valu podira rekorde po vsej Evropi, ne ogroža le zdravja ljudi, temveč je prizadel tudi družine in delovna mesta.

                   

Madžarski premier Viktor Orban je zaradi posledic epidemije napovedal večjo pomoč madžarskim družinam in podjetjem. V ta namen je napovedal nov niz ukrepov za podporo Madžarom in madžarskim podjetjem, med drugim “Odlog na odplačila posojil za družine in podjetja (podaljšan) do 1. julija 2021” in “Družine z (ali pričakujoče) otroki “lahko) zaprosijo za prednostno posojilo za obnovo stanovanja v višini do 6 milijonov HUF, od tega bo do konca obnove samodejno odštetih do 3 milijone, “obresti na posojilo pa so omejene na 3 odstotke”.

Po razpravah z lokalnimi predstavniki bodo dodatno podprli “mesta z manj kot 25 tisoč prebivalci”, lokalni davki za mala in srednje velika podjetja pa se bodo od začetka leta 2021 prepolovili. Podjetjem v gostinskem, turističnem in hotelskem sektorju ter zasebnim prevoznikom, ki so jih vse leto posebej prizadeli ukrepi v zvezi s pandemijo, bo dve tretjini plač pokrila Orbanova vlada.

Orban je bil skupaj s podobno mislečimi zavezniki v poljski vladi do nedavnega v sporu z Evropsko unijo, ker je podal veto zoper ukrepe za pomoč državam članicam zaradi pandemije. Predlagani proračun je namreč po Orbanu vseboval subtilno zakrito določilo, ki bi omogočilo, da se vladam, ki niso na liniji globalnega masovnega priseljevanja, odvzame delež financiranja.

Nekoč Moskva, zdaj Bruselj
“Nekoč je Centralni komite v Moskvi odločal, kakšna bo ideološka linija. Kdor je ni upošteval, je bil pod pritiskom,” je Orbán dejal o sporu v nedavnem intervjuju za nemški tisk, ki ga je povzel Breitbart London. “Evropska komisarka Věra Jourová je želela uvesti podoben nadzorni organ z mehanizmom pravne države, ki nima jasne pravne opredelitve ali objektivnih, splošno veljavnih meril. Z grožnjo s finančnimi sankcijami želijo [nacionalne vlade] prisiliti k izvajanju ideološko opredeljenih politik,” je dejal.

Naša občutljivost za to ima zgodovinske korenine. Madžarska nikoli ni bila del Sovjetske zveze, bila je del sovjetskega imperija – skupaj s Poljsko, Češko in tako naprej. Vemo, kako je, ko se odločitve ne sprejemajo v naših prestolnicah,” je dodal. Ob tem je Orban potegnil vzporednice s “katastrofo” brexita, za katerega je prav tako obtožil EU.

Težava je v tem, da Bruselj že leta ignorira poglede in potrebe Britancev … Evropska unija postaja vedno bolj ideološko usmerjena: višji davki, več državnih posegov, manj konkurenčnosti. Nemčija in Francija kot vplivni ekonomski sili s svojimi politikami postajata socialistični, z večjim poudarkom na prerazporeditvi in ​​manj na uspešnosti in posodobitvi,” je še z obžalovanjem povedal Orban.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki