Visoka podpora Evropskega parlamenta Bogovičevemu Poročilu o malih modularnih reaktorjih

Datum:

Danes so evropski poslanci na zadnjem letošnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta glasovali o Poročilu o malih modularnih reaktorjih, ki ga je na lastno pobudo pripravil evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP). Bogovičevo Poročilo je prejelo izredno visoko podporo, saj je zanj glasovalo kar 409 evropskih poslancev, od skupno 613 glasujočih, kar je bila kar 67 % podpora.

Bogovič je po izredno uspešnem glasovanju poudaril: “Jedrsko energijo je na današnjem glasovanju na plenarnem zasedanju podprlo kar 67 % evropskih poslancev, ki so glasovali. Tako visoke podpore jedrska energija v Evropskem parlamentu še ni dobila! Gre za zgodovinski trenutek in zgodovinsko glasovanje, na katerega smo zlasti tisti, ki svoje odločitve radi utemeljujemo z dejanskimi dejstvi in številkami, res čakali. Po nekaj desetletjih se je s Poročilom malih modularnih reaktorjih v Evropskem parlamentu z 2/3 večino prisotnih končno podprl razvoj in pomen jedrske energije v Evropi. Podali smo jasno sporočilo, da mora Evropa postati bolj samozadostna na vseh področjih, še posebej na energetskem, pri čemer moramo še bolj krepiti našo enotnost in solidarnost. V energetiki enostavno moramo spoštovati pravilo tehnološke nevtralnosti, potrebujemo vse tehnologije, ki lahko zagotovijo odpornost, zanesljivost ter konstantnost oskrbe s konkurenčno, nizkoogljično električno energijo. In prav mali modularni reaktorji (t. i. SMRs) lahko igrajo ključno vlogo na globalni poti k razogljičenju naših gospodarstev, saj evropskim državam in širše ponujajo zelo prilagodljivo proizvodnjo pare in električne energije ne glede na vremenske okoliščine.”

Franc Bogovič je kot poročevalec Odbora za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) v EP v Bruslju v obravnavo predlagal in v avgustu letos tudi pripravil Poročilo o malih modularnih reaktorjih (Small Modular Reactors – SMR). Prepričan je namreč, da lahko SMR-ji bistveno prispevajo k energetski samozadostnosti v EU in zmanjšajo našo energetsko odvisnost od drugih delov sveta. Poročilo je bilo na odboru ITRE prvič predstavljeno 9. septembra letos in je bilo že od vsega začetka deležno velike pozornosti. Na poročilo je bilo vloženih kar 303 amandmajev, od katerih jih je 99 vložil poslanec Bogovič sam in z njimi še dodatno razširil poročilo. V nadaljevanju je Bogovič konstruktivno sodeloval z vsemi političnimi skupinami in poročevalci ter po pogajanjih in številnih tehničnih ter ostalih sestankih uspel uskladiti končno besedilo poročila, ki je bilo deležno podpore vseh največjih političnih skupin v Evropskem parlamentu (EPP, S&D, Renew, ECR in ID). Na odboru ITRE je poročilo 28. 11. 2023 prejelo izredno podporo, saj je zanj glasovalo kar 72 % poslancev, ki so oddali glasove. Podpora poročilu se je pričakovala tudi na plenarnem zasedanju, kar se je danes dejansko tudi izkazalo.

Pri tem je Bogovič poudaril: “V zadnjih letih in mesecih smo bili soočeni z dogodki in krizami nepredstavljivih razsežnosti. Od covidne pandemije do ruske agresije v Ukrajini, varnostne in energetske krize, recesije in visoke inflacije, hudih naravnih nesreč, migrantske krize in sedaj še grozljive situacije na Bližnjem vzhodu – v Izraelu in Gazi. Vsi ti dogodki zahtevajo primeren odziv Evropske unije. Spoznali smo, da evropska odvisnost na katerem koli področju, še posebej na področju energetike, ki je bistvena za večino dejavnosti, ni dobra. Mali modularni reaktorji bodo lahko komplementarni ostalim energijskim virom, tudi velikim reaktorjem in obnovljivim virom energije. Glede na velika vlaganja v razvoj tehnologije v številnih državah širom po svetu, se napoveduje, da bodo komercialno uspešen jedrski proizvod postali do leta 2030 in se bodo lahko uporabljali zlasti za nadomestitev fosilnih goriv pri proizvodnji pare in elektrike, za daljinsko ogrevanje objektov, procesno toploto za energetsko intenzivne industrije, za razsoljevanje morske vode in proizvodnjo vodika. Prav tako lahko bistveno prispevajo k razogljičenju pri proizvodnji sintetičnih goriv za težki tovorni promet in letalstvo.”Bogovič je še nadaljeval: »Jedrska energija danes v EU predstavlja 25 % proizvedene električne energije in kar 50 % nizkoogljične električne energije. Energetski strokovnjaki v luči prehoda v nizkoogljično družbo napovedujejo podvojitev porabe električne energije do leta 2060 in vse bolj jasno je, da povečano rast porabe električne energije ne bo mogoče zadostiti samo s povečanjem sončne in vetrne energije. Slednje bo mogoče samo z dodatnimi malimi in naprednimi modularnimi bloki ter novimi velikimi jedrskimi elektrarnami in s podaljšanjem delovanja obstoječih.”

Bogovič je v zaključku poudaril: “Danes je Evropski parlament poslal jasen in močan signal celotni Evropi in evropski industriji. Želimo varno, zdravo in zeleno Evropo, a slednjo bomo dosegli samo ob ustreznem ter enakovrednem obravnavanju vseh nizko-ogljičnih virov energije, pri katerih izstopajo ravno mali modularni reaktorji in jedrska energija na splošno.”

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...