Nemška vlada: Vodja ruske opozicije “zelo verjetno” zastrupljen!

Datum:

Ruski borec proti korupciji Aleksej Navalni je bil iz Rusije prepeljan v Nemčijo. V nedeljo so ga sprejeli na berlinskem letališču. Z letališča naj bi ga sicer odpeljali v rešilnem vozilu, namenjenem oskrbovanju vojaškega osebja. Obenem je rešilni avto v katerem se je nahajal Navalni spremljalo še nekaj drugih rešilnih vozil, policijskih avtobusov in patruljnih vozil. Aktivist je bil v času potovanja v umetni komi. Prevoz v Nemčijo so organizirali njegovi prijatelji, saj so prepričani, da v Rusiji ne more biti deležen ustrezne zdravstvene oskrbe. Lokalni zdravniki so sicer vztrajali, da njegovo stanje ne dopušča, da bi ga prepeljali v Nemčijo, vendar so naposled pristali na njegovo pot v Berlin. Nemška vlada je danes sporočila, da je bil ruski opozicijski politik Aleksej Navalni “zelo verjetno” zastrupljen.

Slavni ruski borec proti korupciji Aleksej Navalni je bil iz Rusije, iz kraja Omsk poslan na zdravljenje v Nemško prestolnico, za kar so si prizadevali njegovi prijatelji in žena, saj obstaja nezaupanje v ruski zdravstveni sistem. Lokalni zdravniki so najprej takšni potezi nasprotovali, saj so bili prepričani, da aktivistovo stanje takšne poti ne dopušča, a so naposled na to, da odide v Berlin, pristali. Z letališča v Berlinu so ga prepeljali v priznano bolnico Charite, in sicer z vozilom v katerem je bila omogočena intenzivna nega. Šlo naj bi za vozilo v lasti nemške vojske, kar je bilo mogoče videti po oznakah, poroča RT.

Navalni je začel svojo pot proti Nemčiji v mestu Omsk, v Sibiriji, in sicer v soboto zjutraj s privatnim letalom, v lasti berlinske nevladne organizacije, ki se imenuje Cinema for Peace, ki je pristalo na pristajalnem pasu namenjenem pristajanju vojaških letal, kar naj bi bilo povezano z zagotavljanjem njegove varnosti. Pri nemški vladi so ob tem zatrdili, da je bilo njegovo potovanje del zasebne pobude, ki bo Navalnemu omogočila ustrezno zdravstveno oskrbo.

Obstaja sum, (…) da je nekdo zastrupil gospoda Navalnega – da je nekdo zelo hudo zastrupil gospoda Navalnega,” je dejal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert (Foto: epa)

Že pred dnevi pa so mediji poročali, da je vodja ruske opozicije, Navalni, resno bolan. Navalnega naj bi zastrupili, kar ruske oblasti sicer zanikajo, najprej pa je bil nameščen v sibirski bolnišnici v Omsku in je bil v komi. Njegova ekipa in družina so se trudili, da bi ga prepeljali v nemško bolnišnico, a ga zdravniki iz Omska najprej niso želeli izpustiti. Kira Jarmiš, Navalnijeva predstavnica za javnost, je izjavila, da preprečevanje odhoda v Nemčijo pomeni ogrožanje njegovega življenja. Ko so glavnega šefa zdravnikov vprašali, zakaj ga ne smejo odpeljati v Nemčijo, je ta odvrnil, da zato, ker je “nestabilen”, nato pa se je zaklenil v svojo pisarno in ni več odgovarjal na njihova vprašanja.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...