Vojaški strateg Ryan: Verjetno je, da bodo Rusi ob umiku čez reko Dneper uporabili civiliste kot živi ščit

Datum:

Spletni zapis ponuja vpogled v ozadje vojaškega stratega ruske strani. Po tem, ko je vodenje ruske vojske prevzel zloglasni general Surovkin, se je po oceni zahodnih vojaških strategov spremenila tudi strategija. V zadnjih zadnjih 48 ur se namreč govori o tem, da naj bi se pripravljal pomemben umik ruskih vojaških enot z zahodnega brega reke Dneper. Po mnenju Micka Ryana iz ameriškega “think tanka” CSIS, bi naj umik sicer koristil generalni vojni strategiji ruske strani, a ga bo ta, predvsem zaradi do sedaj neuspešnega vojaškega vodenja, le s težavo realizirala. 

Evakuacija sil pred napredujočimi Ukrajinci bo zahtevna zaradi naslednjih poglavitnih razlogov: Rusi bodo v prvi vrsti težko prekrili svoje namene, potrebno bo veliko vojaške discipline, usklajenega dela različnih vej oboroženih sil, pri vsem tem pa bo nujno ohraniti čim več delujočih bojnih enot.

Najprej o razlogih za umik. Ryan piše: “Razlogi za ruski umik čez reko Dneper bi lahko bile težave z oskrbo, potrebo po uporabi tamkajšnjih enot na pomembnejših misijah in visoki verjetnosti, da bi bil končni rezultat ohranitve enot na dotičnih pozicijah njihovo uničenje.” Da bi se temu izognili, bodo Rusi morali uporabiti “slepilne” manevre, kot je povečanje vojaških patrulj na območju, obstreljevanja in komunikacijske discipline. Za vojake, nastanjene na desnem bregu reke, bi bilo to sicer težko izvedljivo, a ne nemogoče, ocenjuje Ryan.

Pri naslednjem koraku bo na preizkušnji rusko vojaško vodstvo. Sekvenca umika bo izrednega pomena, enote se bodo morale iz bojnih položajev umakniti ob točno določenem času in v določenem vrstnem redu, da se bosta minimizirala smrtna nevarnost ter škoda na vojaški opremi. V vsakem primeru bo treba žrtvovati nekaj sil, ki bodo med umikom preprečevale, da bi ukrajinska stran preplavila umikajoče se enote.

Te bodo, špekulira Ryan, varovala povečana letalska podpora, motenje komunikacijske tehnologije in obstreljevanje s topništvom. Za nevtralizacijo pa bi lahko uporabili tudi civiliste kot človeški ščit, kar bi lahko nevtraliziralo napredujoče Ukrajince.

Pontonski trajekt, ki ga Rusi uporabljajo za prevoz vojaške opreme iz enega na drugi breg reke Dneper. (Vir: Twitter)

Posebnega pomena za vojaški umik čez reko pa bodo tudi vojaške enote v zaledju, ki bodo branile umikajoče enote. Rusi bi lahko ob tem uporabili še eno brutalno taktiko. Med umikajoče vojake in Ukrajinsko osvobajajočo vojsko bi lahko postavili nedavne nabornike, sicer slabo izurjene in na boj povsem nepripravljene, ki bi ostali na zahodnem bregu, se tam borili do konca in najverjetneje tudi žrtvovali svoje življenje.

Ukrajinski uspeh bi preprečil agresijo na mesto Odesa v bližnji prihodnosti
Boj za prevlado na reki Dneper ima širše strateške posledice. Če bi ukrajinska osvoboditev ozemlja uspela, bi to pomenilo, da bi Rusija v bližnji prihodnosti le s težavo ubranila bližnje obalno mesto Odesa, hkrati pa bi omogočila Ukrajincem dobro strateško izhodišče za nadaljnjo osvoboditev juga države vključno s Krimom.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...

[Video] Veleposestnica Nika Kovač razkazovala svojo ogromno teraso

Kulturni fenomen Nike Kovač postaja iz dneva v dan...

Golobov in Jankovićev podžupan letoval v luksuznih hotelih za drobiž

Ljubljanski podžupan Samo Logar iz vrst Gibanja Svoboda je...

Dežman ob petnajstletnici vstopa v morišče Huda Jama: Titofilni konzervativci zavračajo dialog!

Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč...