Vrhovni sodnik Zobec terja Florjančičevo opravičilo, saj je ta podprl medijski linč; oglasila se je tudi sodnica Zobčeva, ki potrjuje šikaniranje

Datum:

Vrhovni sodnik Jan Zobec, ki pravosodnemu policistu očita napad, se je na poziv predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča k opravičilu zaradi te trditve odzval z javnim pozivom, naj se opraviči Florjančič, saj da gre za hude obtožbe na njegov račun. Kot je zapisal, gre v izjavi Florjančiča za zelo hude javne obtožbe na njegov račun, “ki imajo za posledico medijski linč, podprt z dejanji delodajalca”, in imajo lahko tudi pravne posledice. Primer bo na naslednji seji obravnaval Sodni svet.

                   

Zobec je decembra lani pravosodnega policista v sodni palači na Tavčarjevi v Ljubljani obtožil, da ga je po vstopu v stavbo sodišča zadržal in grobo odvedel nazaj, ker se pri vhodu ni prepustil varnostnemu pregledu. Takrat namreč tudi vrhovnim sodnikom, tako kot preostali javnosti, vstop v sodišče preko glavnega vhoda brez dodatnega pregleda ni bil dovoljen. Na dogodek se je kmalu odzval predsednik vrhovnega sodišča Florjančič in izdal odredbo, po kateri je vrhovnim sodnikom vstop v sodno zgradbo dovoljen brez dodatnega preverjanja tako na glavnem kot na t.i. službenem vhodu.

Zobca so podprli nekateri kolegi iz pravne stroke, njegovo ravnanje pa so obsodili v Sindikatu delavcev v pravosodju. Ravnanje policista je pod drobnogled vzela komisija uprave za izvrševanje kazenskih sankcij in ugotovila, da je bilo zakonito, sorazmerno in strokovno ustrezno.

Damijan Florjančič (Foto: STA)

V teh dneh pa se je v javnosti pojavil tudi posnetek dogajanja. Kot je v odzivu za javnost po objavi zapisal predsednik vrhovnega sodišča Florjančič, posnetek kaže, da se omenjeni dogodek ni odvil tako, kot ga je javnosti in nekaterim medijem predstavil vrhovni sodnik Zobec. “Če je s takšnim izjavljanjem prizadel pravosodnega policista ali institucijo, v kateri je ta policist zaposlen, potem bi bilo pričakovati opravičilo,” je zapisal.

Florjančičeve besede imajo lahko tudi pravne posledice
Na slednje pa se je danes s pismom, ki ga je prejela STA, odzval Zobec. Kot je zapisal, gre v izjavi Florjančiča za zelo hude javne obtožbe na njegov račun, “ki imajo za posledico medijski linč, podprt z dejanji delodajalca”, in imajo lahko tudi pravne posledice. Od Florjančiča zato zahteva javno natančno pojasnilo o zatrjevanih neskladjih med njegovimi izjavami in tistim, kar prikazuje posnetek. Še enkrat je pojasnil, da je ravnanje policista osebno doživel tako, kot ga je že javno opisal. Prepričan je tudi, da je pravi vzrok želje po njegovi osebni diskvalifikaciji ta, da se bori za izboljšanje delovanja pravne države.

Nekateri vrhovni sodniki bi utišali sodelavce, ki se borijo za izboljšanje stanja v pravosodju
S pismom sodnikom vrhovnega sodišča se je oglasila tudi vrhovna sodnica Barbara Zobec, sicer Zobčeva žena. Zapisala je, da je bila tudi sama deležna podobnega šikaniranja. Kot je navedla, je bila 15. maja lani razpisana občna seja, nato pa še konferenca sodnikov vrhovnega sodišča, katerih glavna tema je bilo obravnavanje sodnikove svobode izražanja. Pri tem je bil po njenih navedbah Florjančič tisti, ki je zahteval, da se vrhovni sodniki opredelijo do nastopanja sodnikov v javnosti, pri čemer je kot izhodiščno gradivo služilo nekaj njenih javno izraženih stališč o določenih pravnih vprašanjih in delovanju sodstva.

Vrhovna sodnica Barbara Zobec (Vir: Twitter)

Kot piše Zobčeva, je večina vrhovnih sodnikov menila, da predlagani dnevni red ni primeren ne za občno sejo ne za konferenco sodnikov. “Torej napad na Jana zaradi izražanja kritičnih misli o delovanju sodstva ni nič novega. Nov je le način, kako sodnika utišati. Nekaj se je Florjančič le naučil, da preko omejevanja svobode govora ne gre, pa je ubral drugo pot,” je zapisala.

Na objavljeni posnetek dogajanja med Zobcem in pravosodnim policistom se je na spletu odzval tudi pravnik Matej Avbelj, ki meni, da je Zobec dogodek, kot ga je sam doživel, opisal resnicoljubno. Zobca sta na spletu podprla tudi pravnika Jernej Letnar Černič in Andraž Teršek.

C. Š., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...