WHO objavila ničelni osnutek mednarodne pogodbe o preprečevanju pandemije, ki posega v suverenost nacionalnih držav in zelo omejuje svobodo govora

Datum:

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je 1. februarja (med zasedanjem Izvršnega odbora) objavila ničelni osnutek mednarodne pogodbe o preprečevanju, pripravljenosti in odzivanju na pandemijo (WHO CA+). V 17. členu so pod krinko boja proti “dezinformacijam” tudi določbe o omejevanju svobode govora. Po sprejemu (to naj bi se zgodilo na skupščini WHO maja 2024) bo pogodba (konvencija, sporazum ali drug mednarodni instrument) pravno zavezujoča za vse države članice.

V začetku decembra 2021 je 194 članic WHO doseglo soglasje, da bodo začele postopek za pogajanja o konvenciji, sporazumu ali drugem mednarodnem instrumentu v okviru ustanovne listine WHO in njegovo pripravo, da bi tako okrepili preprečevanje pandemij ter pripravljenost in odzivanje nanje. Ustanovili so medvladno pogajalsko telo, ki se je že večkrat sestalo in pripravilo več različic. Pretekli teden so predstavili ničelni osnutek, o katerem bodo razpravljali še letos na Generalni skupščini WHO. Načrt je, da se dokument dokončno sprejme prihodnje leto. Tako bo s 17. členom neizvoljena WHO dobila nova in pravno zavezujoča cenzurna pooblastila. In temu bi se morali ljudje po vsem svetu odločno upreti, kajti za dezinformacijo bo veljal vsak odklon od uradnega mnenja WHO.

Namen je sicer dober. Ko izbruhne pandemija, ni (zaradi odprtih mej) varna nobena država. Potrebno je mednarodno sodelovanje. Težava s tem dokumentom je, da neizvoljeni peščici posameznikov pri globalni zdravstveni organizaciji daje neverjetna pooblastila za obravnavo vsega, za kar meni, da je “napačno, zavajajoče ali dezinformacija”. Ko bo agencija to določila, bodo morale te smernice o dezinformacijah upoštevati izvoljene nacionalne vlade in cenzurirati (preganjati) posameznike, ki bodo imeli drugačno mnenje od elite v Ženevi.

Ničelni osnutek pogodbe je zelo podoben prejšnjim različicam. V zelo spornem 17. členu nalaga državam članicam, da se morajo spopasti z lažnimi in zavajajočimi dezinformacijami ter v tem boju mednarodno sodelovati.

WHO v pogodbo vključuje tudi skovanko “infodemija”. Izraz se nanaša na preveč informacij, vključno z napačnimi ali zavajajočimi informacijami v digitalnem in fizičnem okolju med izbruhom pandemije. Natančneje, državam članicam pogodba nalaga, da infodemijo upravljajo “prek učinkovitih kanalov vključno s socialnimi mediji”.

17. člen odpira vprašanje, na podlagi česa se bodo “strokovnjaki” WHO odločili, kaj so dezinformacije. Pandemija kitajskega virusa je namreč pokazala, da so bile marsikatere smernice in navodila WHO napačna (vključno z začetnim zavajanjem, da cepivo preprečuje okužbo in da ni jasnih dokazov, da se kitajski virus prenaša s človeka na človeka). Ni prvič. Nasveti WHO so celo prinašali smrt.

Aktivizem proti cepivom primerjajo z globalnim terorizmom
Mednarodna pogodba o preprečevanju pandemije bo sprejeta v skladu z 19. členom Ustave WHO. Ta člen dovoljuje WHO, da državam članicam WHO naloži pravno zavezujoče konvencije z dvotretjinsko večino glasov. Ne glede na to, ali bo tretjina držav članic WHO glasovala proti mednarodni pogodbi, bo ta po mednarodnem pravu veljala za njihove države. Poleg omejevanja nacionalnih vlad in posegov v suverenost pogodba omejuje tudi možnost državljanov (običajnih ljudi), da zahtevajo na volitvah odgovornost svojih izvoljenih predstavnikov. Predstavniki držav članic WHO so večinoma neizvoljeni diplomati, ki ostajajo na svojih položajih ne glede na spremembe v vladah. In večino glasov, ki določajo, ali mednarodno pravo velja za določeno državo, oddajo predstavniki teh držav, piše Reclaim Net.

Mednarodno pogodbo o preprečevanju pandemije podpirajo številne “demokratične” države vključno z Združenimi državami (ZDA), Združenim kraljestvom (UK), Kanado, Avstralijo, Novo Zelandijo in državami EU. In to kljub nedemokratičnim postopkom na ravni WHO.

Objava ničelnega osnutka pogodbe prihaja le nekaj dni po tem, ko so predstavniki WHO izjavili, da se je treba spopasti z napačnimi informacijami. WHO je objavila tudi posnetek, na katerem predstavniki pravijo, da je “aktivizem proti cepivom” smrtonosnejši od “globalnega terorizma”.

Kavarna Hayek

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....