Bolsonaro: “To je najboljši način, da se rešimo socializma in komunizma in uresničimo sanje velikega naroda!”

Datum:

“Uspelo nam je prebuditi vrednote … domoljubje, spoštovanje družine, zasebno lastnino, pravico do samoobrambe, in pokazati ljudem, da je v naših življenjih nekaj pomembnejšega: naša svoboda,” je med drugim povedal nekdanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je v petek prvič uradno nastopil v javnosti po koncu svojega mandata na čelu Brazilije. Na dogodku Turning Point USA Moč ljudstva v Miamiju je poudaril svoje vodilo: “Bog, domovina, družina in svoboda”.

Organizacija, ki stremi k izobraževanju in samostojnosti Američanov Turning Point USA je na svojem dogodku pred nekaj dnevi gostila tudi nekdanjega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara. Odzval se je na povabilo Charlieja Kirka, ustanovitelja in izvršnega direktorja omenjene organizacije. V svojem govoru je predstavil in pohvalil uspehe svojega predsedovanja – vse od skrajšanja časa, potrebnega za ustanovitev malega podjetja v Braziliji, znižanja davkov do omejitev v času koronavirusa in ostalih omejitev državljanskih pravic.

Bolsonaro je med svojim nastopom poudaril uspehe svojega predsedovanja, nekaj besed pa je namenil svojemu nasledniku, nekdanjemu zaporniku in socialistu Luizu Inácia Lulo da Silvi, pri katerem se je pošalil na račun njegove predvolilne obljube “zrezek in pivo za vse”. In medtem ko je Lula vsem obljubljal zrezek in pivo, se je Bolsonaro posvetil delovanju svoje politike, torej izboljšanju kakovosti življenja svojih državljank in državljanov.

Bolsonaro: “Svoboda je kot velika ljubezen, zanjo moramo skrbeti vsak dan.”
Bolsonaro od konca decembra biva na območju Orlanda na Floridi in se občasno srečuje s svojimi podporniki, vendar se do omenjenega dogodka v javnosti ni pojavljal. Bolsonara čaka težavno obdobje po vrnitvi domov v Brazilijo, saj ga je Lula obtožil za nemire v prestolnici, ki so bili 8. januarja, že pred tem pa ga je neupravičeno obtožil celo genocida. Lula je sprožil tudi brutalno policijsko zatiranje, ki je po nemirih povzročilo na stotine aretacij vključno z aretacijami otrok, starejših, invalidov in žensk z majhnimi otroki. V enem najbolj ganljivih trenutkov je Bolsonaro svojemu občinstvu razkril poudaril ključno formulo uspeha: “Izognili smo se populizmu in ljudem ponudili priložnost za delo. Le tako se bomo rešili socializma in komunizma in uresničili sanje, da postanemo velik narod.”

Bolsonarovi podporniki (Foto: epa)

Turning Point USA je neprofitna organizacija, ki jo je leta 2012 ustanovil Charlie Kirk. Poslanstvo organizacije je identificirati, izobraževati, usposabljati in organizirati študente za promocijo načel svobode, prostih trgov in vlade z omejeno pristojnostjo. Turning Point USA verjame, da se lahko vsaka mlada oseba poduči o pravih vrednotah svobodnega trga.

Brazilsko sodstvo v rokah levice
Nekdanji predsednik med nastopom ni neposredno kritiziral Vrhovnega zveznega sodišča (STF), najvišjega brazilskega sodišča, niti njegovega vodje Alexandra de Moraesa, ki že od leta 2020 vodi nasilno policijsko kampanjo proti Bolsonarovim podpornikom s pomočjo “lažnih novic”. Omenjeno sodišče je leta 2021 razveljavilo tudi Lulino 25-letno zaporno obsodbo, da bi mu omogočilo kandidaturo za predsednika na podlagi tehničnih razlogov, pri čemer ni ponudilo nobenega dokaza, da Lula ni prejel podkupnine za nakup luksuzne nepremičnine ob obali v času svojega mandata med leti 2003 in 2011, čeprav so to ugotovila številna sodišča na podlagi več pritožb. Med predsedniško volilno tekmo je Višje volilno sodišče (TSE) – prav tako pod vodstvom Alexandra de Moraesa – medijem prepovedalo razpravo o Lulovi korupciji, hkrati pa je Luli dovolilo, da je Bolsonara lažno obtožil pedofilije.

Brazilski predsednik Luiz Inácia Lulo da Silva (Foto: epa)

Ko ga je Kirk prosil, naj pojasni premoč sodne veje v Braziliji, je Bolsonaro postregel s primerom, ki se zgodi običajnim državljanom v Braziliji: namesto da bi se ukvarjal z resničnimi problemi, se sodišča ukvarjajo z njegovo kampanjo ali utišanjem političnih osebnosti. “Na žalost je sodna veja oblasti v Braziliji velikokrat sprejemala zakone. … Če imate v Braziliji v lasti zemljo in nekdo vdre v vašo zasebno lastnino, morate iti na sodišče, da vam zemljo vrnejo,” je pojasnil Bolsonaro. “Zlasti na podeželju se lahko ti primeri vlečejo tudi več kot deset let.

Vedno je omenjal Boga, domovino, družino in svobodo
Bolsonaro je spregovoril tudi o skupnih vrednotah Amerike in Brazilije, sebe je opisal kot “velikega občudovalca” Amerike in izjavil, da meni, da je v času svojega mandata uspel v Braziliji prebuditi domoljubje, spoštovanje družine, zasebne lastnine, legitimno pravico do samoobrambe, in mnogim ljudem pokazati nekaj, za kar meni, da je pomembnejše od življenja – svobodo. “V svoji kampanji sem privabil velike množice v petih regijah Brazilije, pri čemer sem vedno omenjal Boga, domovino, družino in svobodo,” je pojasnil Bolsonaro in ponovil svoj slogan kampanje.

Živahna množica, večinoma Američanov brazilskega porekla, je Bolsonara na odru sprejela ob vzklikih mito (“legenda”), kot so ga poimenovali privrženci iz njegovega domačega mesta, in z njim izražala naklonjenost do domovine. Bolsonaro je ponosen, da je svoj mandat končal brez obtožb korupcije, množica pa je z vzklili spodbujala njegovo kandidaturo leta 2026, ko bodo v Brazilijo potekale predsedniške volitve. Bolsonaro se je ob tej priložnosti javno zahvalil tudi svoji ženi, nekdanji prvi dami Michelle Bolsonaro, za njeno podporo in spremstvo.

Nekdanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro in njegova žena Michelle (Foto: Facebook)

Bolsonarovi brazilski podporniki so prav tako navdušeno navijali za Ameriko, ko je ta obžaloval usodo Brazilcev, ki se želijo vrniti domov, a se pod socialistično vlado ne počutijo varne, in izrazil hvaležnost Združenim državam, nato pa je zaključil: “S spoštovanjem do vseh drugih držav na svetu, a boljše države od naše Brazilije ni.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...