Z jutrišnjim dnem se prične promocijsko prostovoljno in brezplačno testiranje s HATG testi, prva odmerki cepiva predvidoma čez nekaj dni!

Datum:

“Jutri pričenjamo promocijsko prostovoljno in brezplačno testiranje s HATG testi po Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom,” je dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. V testiranje se bodo vključile vse mestne občine, testiranja pa bodo okrepili na najbolj ogroženih področjih. V nadaljevanju je poudarila, da bomo kmalu prejeli tudi prve odmerke Pfizerjevega cepiva, kar pa še morata sicer odobriti Evropska agencija za zdravila in Evropska komisija. 

Na seji v soboto je vlada sprejela odločitve vezane na urejanje veljavnosti ukrepov med božično-novoletnimi prazniki. Celoten načrt so že predstavili v soboto, zato je vladni govorec Jelko Kacin podal le nekaj ključnih usmeritev vlade. Pri tem je potrebno poudariti, da na božič ne bodo veljale omejitve na občine, če bo epidemiološka slika pozitivna, pa bo to veljajo tudi čez novo leto, medtem ko omejitev gibanja ostaja v nočnem času. Javna druženja bodo tako prepovedana, ne bodo pa prepovedana zasebna druženja z največ šest odraslih oseb iz največ dveh gospodinjstev. Medtem ko bi se lahko šole in vrtci ob dobri epidemiološki sliki odprli po novem letu.

“Razmere pa ostajajo resne,” je poudaril Kacin in obrazložil, da se virus še vedno širi, bolnišnice pa ostajajo dokaj polne. Kljub temu je pozitivno, da v zadnjih dneh opažajo izboljšanje razmer, a poudarja, da se lahko razmere hitro poslabšajo. Pri tem še opozori, da odsvetujejo vsa nenujna potovanja v tujino, saj je tveganje za prenos okužb ob vrnitvi povečano. “Omejimo druženja, premislimo, koga bomo obiskali čez praznike, delajmo od doma, če je to le mogoče, oziroma vzemimo si vsaj nekaj dni dopusta in praznike preživimo v družinskem krogu,” je pozval vse.

V nedeljo so v Sloveniji ob 1446 testih potrdili 395 novih okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 27,3 odstotka. V bolnišnicah so zdravili 1271 bolnikov s covidom-19, 208 jih je potrebovalo intenzivno zdravljenje, v domačo oskrbo so jih odpustili 22. V nedeljo je umrlo 26 covid-19 bolnikov, 13 manj kot dan prej.

Foto: Vlada RS

Zaradi izboljšanega stanja pa bodo sedaj odprte tudi določene trgovinske in storitvene dejavnost v Primorsko-notranjski regiji. Trenutno ima najmanjšo incidenco okužb Goriška regija, stanje pa je vedno še najslabše v Posavski regiji. V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 44 stanovalcev in 66 zaposlenih. Na novo okuženih v domovih za starejše je 25 stanovalcev in 15 zaposlenih. V 5 posebnih socialnovarstvenih zavodih je trenutno 291 okuženih uporabnikov in 187 zaposlenih.

Foto: Vlada RS

“Jutri pričenjamo promocijsko prostovoljno in brezplačno testiranje s HATG testi po Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom. Jutri naj bi se tako vključile vse mestne občine, okrepljeno pa bo testiranje v najbolj ogroženih območjih,” je dejala  Marija Magajne, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Če smo bili v kakršnemkoli stiku s tistimi, ki sumimo, da je bil okužen z novim koronavirusom, se moramo obnašati v skladu z določili in ne širimo virusa naprej. “Testov za izvedbo hitrih testiranj bo dovolj, prihajajo sproti in so že na razpolago,” je pojasnila. Če se bo izvedba hitrih testiranj izkazala za dobro, bodo s testiranjem še naprej nadaljevali. Zaenkrat se za izvedbo hitrega testiranja ni potrebno naročati, testirani pa bodo prejeli izvid v petnajstih minutah. Podatki o rezultatih testov pa se bodo beležili v centralnem registru podatkov o pacientih.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne (Foto: STA)

Evropska agencija za zdravila danes razpravlja o odobritvi cepiva, kar mora v nadaljevanju še odobriti Evropska komisija. Če bo vse potekalo tako kot so si zamislili bi morala najkasneje v sredo ta odobritev biti znana, prve odmerke cepiva pa lahko pričakujemo proti koncu tedna. “Nekaj manj kot deset tisoč odmerkov cepiva bi lahko predvideno prejeli 26. decembra 2020. S cepljenjem bomo pričeli takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja,” je dejala.

Prvi odmerki bodo namenjeni oskrbovancem v domovih in zaposlenim v domovih za starejše
“Prve prejete odmerke bomo namenili oskrbovancem in zaposlenim v domovih za starejše ter najbolj izpostavljenim in ogroženim zdravstvenim delavcem v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Cepljenje se opravi z dvema odmerkoma v razmaku 21 dni,” je pojasnila načrt cepljenja, ki je usmerjen v zaščito najbolj ranljivih. Na ministrstvu že poteka organizacija ekip, ki bo opravljala cepljenje. Pri tem ne vidijo večjih težav, saj gre za utečene ekipe, ki vsako leto cepijo proti gripi. “Ministrstvo za zdravje je DSO, zdravstvene domove in bolnišnice zaprosilo za posredovanje podatkov o interesu za cepljenje. Na podlagi prejetih podatkov NIJZ pripravlja razdelilnik za delitev cepiva po cepilnih centrih, kjer se bo cepljenje izvajalo,” v nadaljevanju še pojasni.

18 cepiv v tretji fazi preizkušanja
“82 cepiv je trenutno v kliničnih preiskavah. Približno polovica je konvencionalnih, torej tistih, ki uporabijo oslabljen virus ali pa proteinsko osnovo virusa, približno polovica pa jih je na osnovi novih tehnologij (DNA in RNA),”
pravi redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj. Medtem ko so določena cepiva še v razvoju, pa je v tem času še šest cepiv prejelo dovoljenje.“18 cepiv je trenutno v tretji fazi kliničnega preizkušanja. Šest cepiv je dobilo dovoljenje, od tega štirje na Kitajskem in dva v Rusiji. Sedaj imamo še dve dodatni – Pfizer in Moderna. Danes pričakujemo, da bo tudi evropska agencija za zdravila odobrila cepivo Pfizer,” je pojasnil Štrukelj.

Foto: Twitter

“Avstralska Univerza Queensland, ki je razvijala cepivo, je v fazi kliničnega preizkušanja opazila odstop od pričakovane varnosti, zato je odstopila od nadaljnjih raziskav. Avstralska vlada je v to cepivo vložila eno milijardo evrov. Zavedajmo se, da bodo cepiva varna,” je še poudaril. Pozitivna novica pa se je pojavila z novo razvito zdravilno učinkovino zoper koronavirus. “Imamo novo potencialno zdravilno učinkovino, to je Ivermectin, ki je sicer stara zdravilna učinkovina, ki se uporablja proti parazitom. Velika prednost te učinkovine je, da je poceni ter da ima izkazan profil varnosti, kar se tiče indikacije proti parazitom,” je pojasnil in pri tem vseeno opozori, da ta potencialna učinkovina še nima dovoljenja za promet, potrebuje še celotno tretjo fazo testiranja ter 20-30 tisoč posameznikov, ki bodo vanj vključeni. “Zato ne moremo govoriti o učinkovitosti ter varnosti, zato te učinkovine ne jemljite sami!” Še opozori.

Foto: Demokracija

“V poteku je druga faza kliničnega preizkušanja, kjer imajo sto posameznikov, 50 jih prejema placebo, 50 pa Ivermectin. Rezultati so spodbujajoči. Na prekliničnih študijah so ugotovili, da Ivermectin kar 5000 krat zmanjša replikacijo virusa znotraj celice,” je obrazložil. Glede na zadnjo situacijo je v nadaljevanju še obrazloži situacijo mutacijo virusa. “Mutacije, predvsem RNA virusov, niso nič posebnega. Pri gripi imamo neprestano nove in nove mutacije, nove podtipe,” meni Štrukelj.

Mutacija koronavirusa se je v Veliki Britaniji izkazala za bolj virulentnega, a ne povečuje smrtnosti
Ker gripa ravno tako spada med RNA viruse, kot tudi SARS-CoV-2 virus, ki povzroča bolezen Covid-19 so mutacije pričakovane,” je obrazložil. Kot pravi pri mutaciji virusa lahko gre za spremembo ene ali več aminokislin, lahko se kakšna aminokislina izbriše, ali pa prihaja do tihih mutacij, ko se spremeni samo genetski material in se to ne odrazi na samem virusu. “Vsaka mutacija ima vpliv na širjenje in potek bolezni. Lahko je negativna in virus oslabi ali pozitivna  in virus postane virulenten. Ta trenutek se kaže večja virulentnost, virus se lažje širi, omogoča večje število okužb, ne kaže pa se v večji smrtnosti,” je še dodal.

Praznike izkoristimo na nov način
Psihologinja Andreja Poljanec pravi, da smo trenutno v obdobju, ko lahko iznajdemo novosti in počnemo stvari, na katere bomo še dolgo ponosni. Marsikdo pred poroko ne zna ničesar skuhati, v tem obdobju pa otroci prejmejo desetke pri gospodinjstvu, starši pa pedagoške diplome pri poučevanju. Medtem pa še vedno ne vemo, kaj nas čaka in kdaj se bo situacija s koronavirusom umirila, medtem pa se vsi lovimo pri iskanju ravnotežja, saj ne vemo kam naj v resnici usmerimo jadra. “Rituali, obredi in tradicionalna doživetja so posebej med prazniki naša sidrišča, ki nas letos v mnogih vidikih puščajo na cedilu. Zato smo v fazi beganja, na nek način pa tudi žalovanja in pogrešanja tega, kar nam letos ni dano,” je dejala Poljančeva.

Psihologinja Andreja Poljanec (Foto: Twitter)

Obredi in rituali nas povezujejo in nam dajejo občutek pripadnosti, zaradi izgube tako imenovanih navad in pogrešanja ljubljenih oseb nas navdaja občutek brezvolje. Koronavirus nam je tako odvzel občutek domačnosti, kar nas je običajno pomirjalo. Ne glede na to, pa si lahko vseeno ustvarimo vzdušje praznikov, saj je to obdobje namenjeno umirjanju hvaležnosti, pozornosti do drugih, obdarovanju, razveseljevanju, skratka lepim stvarem. “Imamo proste dneve, izkoristimo jih na nov način. “Epidemija bo minila, ti prazniki pa bodo v nas ostali zapisani kot tragedija ali pa kot domiselno novo doživetje,” je še dejala in poudarila, da ne smemo dovoliti, da se pri nas širi prevelika žalost.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...