ZDA svarijo svarijo pred morebitnim skorajšnjim napadom Rusije

Datum:

Rusija bi lahko napadla Ukrajino kadar koli in ameriški državljani bi jo morali nemudoma zapustiti, so opozorile ZDA. Invazija bi se lahko začela z bombardiranjem iz zraka, kar bi otežilo odhode in ogrozilo civiliste, so v petek sporočili iz Bele hiše.

Moskva je večkrat zanikala kakršne koli načrte za invazijo na Ukrajino, čeprav je blizu meje z Ukrajino več kot 100 tisoč vojakov. Izjava s strani ZDA je spodbudila države po svetu, da izdajo nova opozorila svojim državljanom v Ukrajini. Združeno kraljestvo, Avstralija, Kanada in Nizozemska so med tistimi državami, ki državljane pozivajo, naj čim prej odidejo.

Do poskusov umirjenja napetosti po diplomatski poti se bo nadaljevalo v soboto. Tako ameriški predsednik Joe Biden kot francoski predsednik Emmanuel Macron se bosta po telefonu pogovarjala z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Moskva je medtem obtožila zahodne države, da povzročajo histerijo.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je po poročanju BBC-ja dejal, da so ruske sile zdaj “v položaju, da lahko izvedejo veliko vojaško akcijo”. “Očitno ne moremo napovedati prihodnosti, ne vemo natančno, kaj se bo zgodilo, vendar sta tveganje in neposredno tveganje sedaj dovolj velika, da je odhod preudaren,” je dejal. Sullivan je dodal, da administracija ne ve, ali se je ruski predsednik Putin dokončno odločil za invazijo, vendar je dejal, da Kremelj išče izgovor, da bi upravičil vojaško akcijo, ki bi se po njegovih besedah lahko začela z intenzivnim zračnim bombardiranjem.

Jake Sullivan (Foto: epa)

Ameriškim državljanom je tako priporočeno, naj zapustijo Ukrajino v 24 do 48 urah, ker v primeru ruske invazije ne bodo pošiljali na pomoč ameriških sil. Do omenjenega opozorila prihaja v času napetosti zaradi kopičenja ruskih vojakov na ukrajinskih mejah. Rusija je skupaj z Belorusijo pričela skupne vojaške vaje na ozemlju Belorusije, ta pa se pripravlja še na pomorske vaje v prihodnjem tednu.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je dejal, da je povečanje števila ruskih sil na meji “zelo zaskrbljujoč znak ruske eskalacije”. Do invazije bi po njegovem prepričanju lahko prišlo še pred koncem zimskih olimpijskih iger v Pekingu, ki se bodo končale 20. februarja. V primeru ruske invazije so voditeljih zahodnih držav odločeni, da pride do uvedbe “hitrih sankcij”. Kakorkoli, vsa diplomatska prizadevanja so trenutno usmerjena v to, da Moskvo prepričajo k umiritvi napetosti.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...