Želi vlada zdravstvo finančno optimizirati z evtanazijo?!

Datum:

Vladi naklonjeno društvo Srebrna nit si v lažni skrbi za ostarele prizadeva za evtanazijo. S parolami o skrbi za trpeče umirajoče, asistiran samomor razglaša za pravico. V tej luči stremi k uveljavitvi zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ). Toda ta ista organizacija je pomagala rušiti Janšev zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bi ostarelim prinesel številne finančne ugodnosti. Več tukaj. Zdi se, da gre pri predlogu zakonske uvedbe evtanazije bolj za reševanje vojakov Robija in Danija. Je ključni namen optimizirati stroške zdravljenja in dolgotrajne oskrbe ostarelih, vlada pa zgolj posega po preverjeni nacistični metodologiji …? Več tukaj

Pretekle izkušnje nam kažejo, da društvu Srebrna nit ni resnično mar za ostarele. Pisali smo že, da so v društvu med drugim pomagali rušiti zakon o dolgotrajni oskrbi, s tem pa se izkazali za pomožno roko vlade Roberta Goloba. Več tukaj. Gre za tisti koristni zakon, ki je bil sprejet v času vlade Janeza Janše. Golobovi so se ga lotili v okviru širšega sklopa – revolucionarnega likvidiranja vsega, kar zgolj diši po prejšnji vladni koaliciji. Gre pa tudi za sramotno, brezobzirno varčevanje na plečih upokojencev, ostarelih, ker so vajeni trpeti … Zakaj bi zakon močno olajšal življenje in izboljšal finančno stanje najranljivejših, je izvrstno pojasnila zdravnica Alenka Forte (tukaj).

Da je Golobova vlada upokojencem namenila le drobtinice, organizacije, kot je Srebrna nit pa so ob tem najranljivejšo skupino pustile na cedilu, je opozorila evroposlanka Romana Tomc. Po drugi strani pa je opozorila na širokosrčnost Janševe vlade: “Med vlado Janeza Janše so upokojenci z nizkimi pokojninami samo z dodatki dobili več kot 1.000 evrov. Vse to poleg rednih in izrednih usklajevanj in ob popravkih krivičnih določb pokojninskega zakona za nazaj. Najbrž ni treba poudarjati, da je bila takrat inflacija mnogo nižja. To so bili za upokojence dobri časi. Vlada je razumela njihov položaj in jim pomagala.” Po drugi strani pa je Golobova vlada namesto izredne uskladitve pokojnin, novembra in decembra upokojencem namenila le mizeren dodatek, ki ga januarja ni bilo več!

Pajdašenje vodstva Srebrne niti (predstavnice Biserka Marolt Meden) z vladajočimi (denimo z Urško Klakočar Zupančič), še dodatno potrjuje zlizanost organizacije z vladajočimi. Več tukaj. Po drugi stani Klakočar Zupančičeva ostaja gluha na pozive tistih upokojencev, na čelu s Pavlom Ruparjem, ki si prizadevajo za vložitev zakona za 20-odstotni dvig pokojnin. Kot je na zadnjem upokojenskem protestu na Trgu republike v Ljubljani izpostavil Rupar, predsednico DZ “motijo vejice in klicaji” v zakonu!! Več tukaj. Gre sploh še verjeti v dobronamernost Srebrne niti?! Verjetno nekako tako kot Janezu Sušniku, da si prizadeva za dobrobit upokojencev … Več tukaj. S podobno skepso gre gledati tudi na predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ). Na kratko – gre za namero po uvedbi evtanazije. V društvu ob tem vabijo k oddaji podpisa v podporo spornemu zakonu.

Se vlada spogleduje s preverjeno nacistično metodologijo: najprej evtanazija potem krematorij?!
Svoj predlog pojasnjujejo s tem, da si “velika večina ljudi želi lahke smrti, ki naj jo spremlja kar najmanj trpljenja”. Navajajo še “neznosne bolečine, pešanje moči in turobne obete”. Prepričani so, da se z njimi strinja tri četrtine vseh Slovenk in Slovencev. Svojo kampanjo so poimenovali Moje življenje, moja pravica. “Obveščamo vas, da bo strokovna skupina pri Društvu Srebrna nit – združenje za dostojno starost pod vodstvom ddr. Andreja Pleterskega danes, 4. 4. 2023 Državnemu zboru vložila pobudo volivcem za vložitev predloga ZPPKŽ v zakonodajni postopek in za določitev roka za zbiranje podpisov. Za vložitev zakona moramo zbrati 5000 overjenih podpisov,” so med drugim zapisali. Danes pa so organizirali novinarsko konferenco na to temo. Več tukaj in tukaj.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je sprejela predstavnika Združenja Srebrna nit in jima zagotovila podporo. Poleg Biserke Marolt Meden je bil še Andrej Pleterski, ki v Srebrni niti vodi delovno skupino za pripravo zakona. (Foto: Matija Sušnik, DZ)

Januarja letos so se pod predlog o prostovoljnem končanju življenja podpisali Dušan KeberLuka Mišič, Andrej PleterskiIgor Pribac in Brigita Skela Savič in s tem leta 2021 odprli ponovno razpravo o evtanaziji oziroma “pomoči pri samomoru”, s katerim se strinja tudi Klakočarjeva, medtem ko za 20-odstotni dvig pokojnin nima posluha. Kakšna dvoličnost! Pojavlja se vprašanje, ali morda pri želji po “pomoči” trpečim ostarelim ne gre za nekaj drugega … Spomnimo, da se zatika pri zdravstvu. Morda pa vlada upa, da bo prek trupel upokojencev privarčevala pri zdravstvu in dolgotrajni oskrbi. Gre za “obetavno” vizijo, ki so ji sledili že nacisti, ko so optimizirali finance Tretjega nemškega rajha tako, da so se znebili pacientov s posebnimi potrebami … Tokrat je zadeva podobna, le zavita v celofan človekovih pravic, lažnega sočutja in dostojanstva. Gre za napad na svetost življenja, torej na dar, ki si ga nihče ni podaril sam!

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...