Feminizacija slovenskega sodstva ni moderni mit, temveč žalostna realnost

Slika je simbolična (Foto: iStock)

V preteklosti smo poročali o problemu feminizacije slovenskih sodišč. Problem ženskih sodnic ne bi bil problem, kakršen je v Sloveniji, če bi ženske, ki postanejo sodnice, tudi bile sposobne za opravljanje takšnega dela, tako pa se po mnenju strokovnjakov problem začne že na pravnih fakultetah v Sloveniji. Spodaj razkrivamo sestavo Okrajnega sodišča v Ljubljani, na katerem z veliko večino prevladujejo ženske.

Samo število ženskih sodnic ne bi predstavljalo problema, če bi to bile ženske, ki so primerne za takšno službo. Ženske, ki postavljajo na prvo mesto zakon in pravico namesto lastne interpretacije ter osebne agende. A na žalost v Sloveniji temu ni tako.

Francozi bodo imeli leta 2020 povsem feminizirano pravosodje. Stoodstotno. V Franciji to ni problem. Sem in tja se pojavi kakšen problem, sem in tja kakšen odvetnik pove, da so napisali krasno pritožbo, da je sodnija ni razumela, ampak v glavnem tam to ni problem. Pri nas pa je. Zakaj? Ker ne gre za to, da so to ženske, pa da so brez občutka za pravičnost in tako dalje, ampak gre za to, kakšne ženske so tiste, ki se, prvič, sploh vpisujejo na pravo,” je v septembrskem intervjuju za 1. program TV Slovenija povedal nekdanji sodnik na sodišču za človekove pravice in profesor kazenskega procesnega prava dr. Boštjan M. Zupančič.

Več kot 90 odstotkov vseh sodnikov predstavljajo ženske
Na Okrajnem sodišču v Ljubljani sodnice predstavljajo kar 92 odstotkov vseh sodnikov. Od 95 sodnikov je kar 88 sodnic. To predstavlja velik problem, saj sodniški poklic v Sloveniji ni dovolj cenjen, s svojim delom pa še niso prepričali javnosti, da si ugled tudi zaslužijo. V zahodnih demokracijah je namreč položaj sodnika najvišji na lestvici pravniških poklicev, v ZDA pa imajo sodniki celo višji družbeni status od profesorjev na fakultetah.

Vir: Facebook

Profesor Zupančič meni, da se velika večina težav slovenskega pravosodja začne že na pravni fakulteti. V intervjuju za Večer je povedal: “Pri nas je vir problema pravna fakulteta. Vem za konkretne primere ljudi, ki so bili retardirani in so naredili pravno fakulteto, ker jih nihče ni vprašal, koliko je dva in dva. Potem so takrat na isti način prihajali skozi pravosodni izpit. Ne vem sicer, kaj se zdaj dogaja, ampak to je trajalo leta, desetletja. In rezultat je tukaj. /…/ Zato se dogajajo take norosti. To je možno samo v Sloveniji. /…/ Tu ne gre predvsem za vprašanje feminizacije sodstva. To je vprašanje vpisa v prvi letnik pravne fakultete. Profesor Bučar mi je rekel, da to niso sodniki, da so uradniki. Slabi uradniki, je dodal. Slovensko pravosodje je katastrofa.”

Kot ena izmed možnih rešitev se zaradi načina imenovanja sodnikov v Sloveniji omenja vpeljava obveznih kvot po zgledu Evropskega parlamenta. Resnici na ljubo, uvedba obveznih kvot, ki bi določale razmerje med moškimi in ženskami, je začasna rešitev, ki na dolgi rok ne reši ničesar.

Kvote so samo začasna rešitev
Problema se je potrebno lotiti sistemsko. Kvote naslavljajo zgolj simptome, ne pa samega vzroka za katastrofalno stanje slovenskega sodstva. In če bi bile kvote v sodstvu veliko sprejemljivejša rešitev, saj so sodniki imenovani s strani državnega zbora, kot pa so kvote na volitvah, kjer naj bi bila izbira prepuščena volji ljudstva, to ne predstavlja rešitve na dolgi rok.

Slovensko sodstvo potrebuje sodnike, ki bodo cenili pravo in pravico, ne aktivistov, ki bodo dano moč izrabljali za sproščanje lastnih frustracij. Slovensko sodstvo potrebuje ljudi, ki bodo ta poklic opravljali zaradi poklica samega, in ne zaradi stacionarnega dela in normalnih delavnih ur, kar ustreza ženskam z družino. Dokler se bodo za poklic sodnika odločali ljudje, ki v poklicu vidijo veliko več ugodnosti in koristi zase, bomo imeli katastrofalno sodstvo, ki ni samo sramota za državo, temveč v posmeh celotni EU.

Ivan Šokić

 • sprehajalec

  Feminizacija slovenskega sodstva ni moderni mit, temveč žalostna realnost

  Stvar je čisto logična, na pravni faks so se pač vpisovale punce, ker je veljal za piflarskega. Fantje so bili v manjšini, pa kasneje so šli v odvetniške vode. Sodnice so pa gospodinje, šiht kot šiht. zato so največji uspehi slovenskega sodstva v kaznovanjih nekompliciranih primerov pijančkov za volanom. Če so mrtvi zraven, se zadeva že zavleče na leta. Pa če je znan advokat z zvenečim imenom in dobrim finančnim portfolijom zraven, se tudi primeri zapletejo in so v veliki večini končani v advokatovo korist.

  Sodnik mora biti persona, odločen in z zdravo logiko, ne pa soditi po paragrafih in z mislimi doma pri familiji in podaljšanem vikendu ter dopustu…. .

  Sodstvo je samo odraz splošne slovenske nesposobnosti in smotanosti na Javnem….

  • francelj3

   Problem feminizacije sodstva je predvsem v lokaciji: v Ljubljani so vse glavne sodne ustanove locirane preblizu tržnice. To ženske privlači, saj lahko vse nakupe opravijo v delovnem času, sodne zamude gor ali dol.

 • Tweety Bird

  Sram vas je lahko…Nova24tv in desnosučni klerofašisti. Ženske držimo tri vogale bajte, smo bolj umirjene in prijazne. Zakaj takšna gonja proti ženskam? ZAKAJ???

  • Olga_10

   Vi držite samo tri vogale Kučanove bajte…za 35 evrov (cena prestitutk)?

   • Tweety Bird

    Urška drži pri Janezu vse štiri vogale :)

    • Olga_10

     Urška je desničarka, sposobna in izobražena ženska, ki uspešno stoji ob strani svojemu sposobnemu možu! Tudi onadva se preživljatata sama s svojim delom in nista odvisna od Murgl! Zato vas pa tako boli!

     • Tweety Bird

      Urška drži štiri vogale ker je JJ totalno nesposoben :)

    • garfi

     in ti pijanec se držiš plota

  • Beli Medo

   Zato, da se lahko repenčiš tukaj!

  • Miccy

   Tweety Bird, sem konzervativna, šolana in samostojna ženska, ki je vedno volila stranke desne opcije. Vesela sem bila pojava novih, desnih medijev, ker sem (naivno) menila, da bodo prinesli uravnoteženost informacij in večjo konkurenčnost.

   Nova24TV je bila obetaven medij, ki se je sprevrgel v teren za pljuvanje, žaljenje, celo grožnje in svinjanje najhujše vrste. Dobornamerna opozorila, da določenih ravnanj v medijih ne bi smelo biti, so zgolj odskočna deska za napade najhujše vrste, kar se bo zgodilo tudi po tej objavi.

   Pusti, naj delajo, kar želijo. Volitve se bližajo in jasno postaja, da desnica izgublja glasove. Zarota vsekakor, kaj pa drugega. To, da se sistematično žali, seveda ne more biti razlog za upad zaupanja volilcev. Koliko glasov je pričujoči članek odnesel danes?

   • Beli Medo

    Iz napisanega se lahko sklepa, da je ta prispevek odnesel glas pametne šolane konservativne ženske.
    Lep pozdrav

  • garfi

   leviČĆar kje je sedaj enakost moških v feminiziranih poklicih

 • Olga_10

  Očitno bavconovo krivosodje rabi politkomisarke – eksekutorke! Sramota!
  Sposobne ženske ne rabijo kvot!

  • Tweety Bird

   Na desnici sposobnih žensk ni :)

   • Olga_10

    Levičarke ste “sposobne” samo za “nevladne” organizacije, ki jih financira vlada, pasjo “kulturo” in FDV…. Zato ste pa tako skorumpirane, saj se sicer ne bi bile sposobne preživeti! Zato tudi tak revolt!
    Desne smo izobražene (medicina, tehnika, inženirstvo…) in se nam ni treba boriti za murglske drobtine!

 • macon

  Če mi bo kdo najedal o kaki spolni diskriminaciji, ga bom usmeril na slovensko sodstvo, kjer bi morali uvesti obvezne moške kvote. To so super plačane pozicije in povsem prevladujejo ženske.

  • tasilo

   Jep, to so super plačane pozicije brez večje odgovornosti, sankcij, zagotovljena nedotakljivost (razen če ne bi kakšna sodnica na Prešernu in pred stotimi pričami lastnoročno poslala komu kroglo v glavo, pa še takrat bi bilo kopico olajševalnih okoliščin).

   Do zdaj se še nihče, ampak res nihče(!), ni niti približno upal vtakniti v očitno diskrepanco med njihovimi prihodki in porabo ter njihovim standardom, ki si ga provoščijo. Zanje in za družinske člane je le treba pogledati, v kašnih “ornk” bajtah in stanovanjih živijo, kakšen nakit nosijo, kakšna potovanja in počitnice si privoščijo, kako in kje šolajo svoje otroke, v kakšnih avtomobilih se vozijo, koliko nepremičnin imajo in kako so prišli do njih, kako so bile plačane, koliko in kakšne počitniške hiške imajo ter kje …

   Ga najbrž res ni junaka, ki bi si drznil v to dregniti. Pa bi moral kdo. Ampak potem je najebal, ker bičiz znajo biti maščevalne.

 • Tweety Bird

  Kdo je to tumpek? Jaz poznam samo in zgolj Tuneka…mojega moža ki ga neizmerno ljubim :)

  • garfi

   Koza

 • Tweety Bird

  MLADINA – Grega Repovž: “Janšalytica…Trump je potreboval Cambridge Analytico, da je prevzel oblast v ZDA. Janez Janša, ki odkrito kopira njegov propagandni model, za zmago v Sloveniji potrebuje neprimerno manj.”

  • Beli Medo

   Le kaj bi pisaril ta repovž, če ne bi imel Janše, verjetno o ničemer, ker je nesposoben!

  • Miro Jereb

   Spet nakladaš…kako zdržiš na tem portalu ko te nobeden ne šmirgla…?

  • garfi

   A te ni sram…ženskomrzneš? A si mal topel?

  • Marijan Tončić

   Ajde ne bluzi s tem Facebookom, sam si vse podatke not dal in dovolil, da vsi pridejo do njih…. kakšen Trump?

 • lado

  Feministke ki so zafrustrirane, kazen za pašteto,za tošota pa tv in fitnes !!!!NOBEN JIH NOČE POSEXAT POL so pa ŽLEHT,pa še ĆEFURKE so not k na balkanu ni ne naših sodnic ne slovenske muzke SRAMOTA SMO SAMI SEB BLJOC

 • soc

  V osemdesetih je prišlo v SLO do izrazite feminizacije zdravniškega poklica. Moški so šli tja, kjer je bilo več denarja. Ko se je samoupravni sistem enakih želodcev sesul, so najbolj ambiciozni (in večinoma najbolj sposobni) moški ponovno navalili na zdravniški poklic, ker so zavohali denar.

  Ko se je v odvetništvu v tej novi Sloveniji začela pretakati ogromna vsota denarja, so jo najsposobnejši pravniki pretežno moškega spola jadrno ucvrli vanj. Plače sodnikov resda niso mizerne, so pa nič v primerjavi z zaslužki dobrih odvetnikov. Posledica – feminizacija sodništva.

  Mimogrede, kakšen je pa delež moških med osnovnošolskimi učitelji? 20%?

  • sodnikisozločinci

   Jaz sem imel samo enega, za telovadbo, pred približno 40 leti.

 • Dragan Krstič

  Saj ni katastrofa samo v sodstvu in tožilstvu. Poglejte tudi kakšne ministrice v zadnji vladi smo imeli.

  • Tweety Bird

   A te ni sram…ženskomrzneš? A si mal topel?

   • garfi

    dej levi fašist

 • Tweety Bird

  Preverjeno ! Tokrat ste me zelo razočarali na Novatv, da se spuščate na nivo Matjaža M. Zupančiča. Mislim, da je za enakopravnost in enakovrednost žensk poskrbljeno. Smo pa popolnoma same krive, ker volimo zabite klerodesničarske moške!

  • Beli Medo

   Sodeč po tvojih komentarjih, preverjeno šmarnica škoduje tvojim možganom!

  • sanguis sacrum

   a si že pobarval pirhe? Ne? s tem se ukvarjaj..

   • francelj3

    Temule bi moralo biti ime sanguis sacer.

  • Soave

   Ja, kje jih pa vidiš klero. . . . . . . . , da vladajo ??

   • anzek

    Ha, ha,… nima vse pospravljeno na podstrešju. Saj veste, opojne substance, pa to… za to pa se rogovci ne morejo sprijazniti z izgubo šamija. Menda je glavni dobavitelj opojnih drog.

  • Miro Jereb

   Ta je pa mal bebasta…kar potrjuje zgornje navedbe.

  • Pa koza Julika je tudi ženskega spola, če mogoče ne veš.;)

  • garfi

   fogloff tiČĆ s tičem med nogami

  • Marijan Tončić

   Morda z drugega zornega kota preveri zgodovino. V starem Egiptu, v času največje Rimske Evrope do sedaj ko je Cezar nadlegoval Kleopatro je menda počilo. Nekaj malega preberemo, da so ponoreli moški uničili znanje stoletij v Aleksandrijski knjižnici….. knjižnico je vodila feminizirana skupina pod vodstvom Hipatie… in malo zatem se nadaljuje temni stari vek, ko so predvsem ženske spravljali na grmado…. preskočimo nekaj stoletij, pravi moški so vedno favorizirali prave ženske, npr. na Ameriškem divjem zahodu, moškega, ki je nadlegoval žensko, pa čeprav prostitutko, je čakala ista kazen kot konjskega tatu…. in kaj se je zgodilo par stoletij kasneje? To kar se dogaja danes, dali smo vam vse, ali po domače, dali smo vam prst, vzele ste celo roko. Če govorimo o enakopravnosti, naj bo enakopravnost!!!

 • dob

  Če ne bi BMZ bil opozoril na ta pojav, bi še zdaj o tem nič ne vedeli oz. ne hoteli vedeti!

  Očetje, ki so zaradi ločitev postali žrtve tega sistema, so na problem gledali s položaja žrtve, niso ga pa zajeli v celoti! Kar je tudi razumljivo.
  Zato je njihov boj bil vedno posamičen, neorganiziran, omejen na defenzivno obnašanje. Z registriranjem pojava v naših glavah pa se je stvar (optika!) postavila drugače. Razmišljati smo začeli o vzrokih vsega tega, o posledicah, o tem kam je družba zašla, zakaj feminiziacija oz. razmah feminizma v posameznih delih družbe. V tem primeru pač v sodstvu.

  Koliko krivic je bilo povzročeno še marsikje kje drugje, ne le v odnosih med dvema ločencema!
  Mediji, denimo, so trobenta režima in tudi tam prevladuje diktat feminizma. Diktat je jasno videti v načinu, kako razlagajo resničnost. Ideološko zaslepljeni in nafilani s sovražnostjo in maščevalnostjo – sploh ne vidijo, da samo izpolnjujejo politični program Partije.

  Je to glavna naloga obveščanja in osveščanja?! Ne imeti svojega mnenja, temveč že priti na delovno mesto oz. biti izbran ravno zato, da širiš ideologijo?
  Niti sram jih ni, da od nas zahtevajo plačilo za svoje sprenevedanje in da mislijo, da si sploh zaslužijo, da jih mi vzdržujemo.
  MI si tega ne zaslužimo!!!
  Zakaj bi nekdo plačeval lastno giljotino???

 • marker

  Tudi v CSD prevladuje ženski spol, kar tudi ni prav, kar se odraža nad splošnim negodovanjem nad odločitvami nekaterih podružnic CSD. Povsod morata biti zastopana oba spola enako.Na ministrstvu za družino, bi morale biti zaposlene osebe z urejenim življenjem, ne pa da taka oseba z razbitim zakonom kreira in spreminja družinski zakonik. Če nima urejenega družinskega okolja, njene slabe izkušnje z nasprotnim spolom vplivajo na odločitve in spremembe družinskega zakonika v negativnem smislu.

 • južnificirana_si

  po vsem javnem sektorju je približno tako,najbolj feminiziran sektor je pa šolstvo

 • antimur

  Rešitev vidim v tem, da bi bil pogoj za sodniško mesto enostavni matematični test z enačbo z dvema neznankama, prepričan sem, da bi vse te Bavconove pravnice odpadle kot knof od gat, ker menim, da je pravna fakulteta največja katastrofa kar je možno in jo lahko dokonča skoraj vsak, edini pogoj je, da je na “liniji”, pač odraz bedastega komunističnega izobraževanje pod taktirko bedakov od Bavcona in ostalih kučanističnih podrepnikov.

  • Burek Burecki

   Potem bi bore malo bilo sodnikov. Njim neznake ne gredo, jim pa gredo koverte z evri kjer se tocno ve kaj in koliko…

 • Grenze

  Kurbice zabite s s ritjo do poklica !

  • Si vpisan na pravni fax ?
   Če nisi, ne kritiziraj in se takoj vpiši, da vsaj malo popraviš povprečje !

   • Burek Burecki

    Kaj bo tm rit nastavlu?

 • lojze

  Pridem na UE, prosim ženske; pridem v bolnišnico, prosim ženske; pridem na sodišče, prosim
  ženske; pridem v banko, prosim ženske; pridem v šolo, prosim ženske; pridem domov, prosim žensko. Potem pridem na gradbišče, hvala bogu, prosim moške!!!

  • Osti jarej

   …ženska te je rodila….zdej se pa ob tla meč

   • lojze

    Ja, mati me je rodila, vzgojila sta me pa skupaj z očetom. Hočem reči, in to je poanta, da me niso vzgojili socialistični inženirji duš!!! To, da meče ob tla meč pa ne razumem (nisem s FDV).

    • francelj3

     Tega, da meče …

  • kaj pa srečaš, ko stopiš v oštarijo ?

   • lojze

    moške, hvala bogu in dokler mi žena dovoli (spet hvala bogU)

 • garfi

  kje so sedaj moške kvote in enakost
  molk tudi ko ločenke ovirajo stike z otroci
  leviČĆarke in feministke so tiho, ker so del tega s
  pa nevladne organizacije za zaščito lgtb pedrov in proti svobodi govora

 • tasilo

  (X) A na žalost v Sloveniji TEMU NI TAKO.

  Ta logično nesmiseln in ogaben čifurizem se k nam pritepel v rajnki Jugi, pa ga nikakor ne moremo izkorenniti že najmanj 50 let. Južno od Kolpe sice poznajo oslarijo tipa “tome (ni)je tako”, ampak s svojo neumnostjo naj se ukvarjajo pač tam kakor vedo in znajo (tam poznajo tudi bedarijo “doživotan”, mi pa rečemo dosmrten).

  Če Slovenci rečemo: “to je tako, to je pa tako” — in najbrž nikomur (razen čefurjem) ne pride na pamet, da bi dejal “temu je tako” — ne vem zakaj bi potem morali govoriti “temu ni tako”. (Aja, saj res, jezik je en višjih umski procesov …)

  In naprej: zakaj še je fraza “temu ni tako” oslarija? Kako se bomo prav vprašali:
  — ČÉMU ni tako?!?
  — ČÉMU ni KAKO?!?
  — Temu ni KAKO?!?

  Logika, smiselnost in lepota slovenskega jezika v takih primerih pravijo:
  (>) A na žalost v Sloveniji NI TAKO.
  (>) A na žalost v Sloveniji TO NI RES.
  (>) A na žalost v Sloveniji TO NE DRŽI.
  (>) A na žalost v Sloveniji TO NE VELJA.

  Jaz pa pravim: NAREDITE MI TO DEŽELO SPET SLOVENSKO!

  LP. Hanibal Lector

 • Štalmajster

  In kaj je menil o sodnicah ……… zločinec vseh zločincev ????
  https://youtu.be/Bb-nGzFiwWw?t=157

  • sprehajalec

   Pravi levičar. Žensk ni maral, pa rad je imel pse…

   • Štalmajster

    Menda je imel probleme samo z babami tvoje sorte !

    • sprehajalec

     Sprehajalec je desničar, ima rad oboje….

     • Štalmajster

      Aaaa ………… desničar ? Tak kot Mladen Schwartz ?

     • sprehajalec

      Občudovalci pokojnga levičarja in socialista Adolfa, niso desničarji. To so jih komunisti naredili za desničarje. Oboji s komunisti vred so levičarji.

    • sprehajalec

     Psihiral jih je, da so potem naredile samomor. levičar Stalin je pa menda eno še celo sam ubil.

 • Johan

  Mafijo je treba NUJNO RAZHAJKAT !
  ENAKOPRAVNOS 1:1 moški in ženske, pa da vidimo kurbl raj !

 • marker

  Med žensko in moškim so čisto majhne razlike. Živele te razlike….

 • xtc

  Znano je,da ženske niso primerne za nekatere poklice-sodniški poklic je rano eden od teh.
  Zakaj?
  Ženske pogostokrat zatavajo izven stroke,ker na zadeve gledajo bolj emocinalno in nagonsko,kar pa lahko predstavlja hud strokovni hendikep.
  V Sloveniji pa je poleg tega še prisoten sindrom rdečega pranja možganov in ideološka indoktrinacija kombinirana z rdečm ovčjetropnim sindromom in rezultat je katastrofa.

 • Burek Burecki

  Kaj vam ni jasno? Zenski je lazje dat noge narazen kot je moskemu rit nastavit. Mogoce to ne velja za pokojnega tica ampak vseeno…

 • Marijan Tončić

  Na
  žalost sem bil precej samoten, ko sem že večkrat objavljal, da je čas
  za uvedbo kvot v celotni javni sektor. V lokalnem vrtcu v Portorožu so
  imeli za krajši čas vzgojitelja, ki mu ravnateljica ni podaljšala
  pogodbe. Otroci so ga baje imeli zelo radi, sedaj imajo samo še hišnika.
  V osnovnih in srednjih šolah ni slika dosti boljša. V CSD, Zavodu za
  zaposlovanje……. bankah….bolnici…. hm, kje so le moški končali?

 • ivan šantl

  Uvesti “moške kvote” in se bodo stvari spet normalizirale.

 • Jeffrey

  Joj, zares hudo žalostno, ane?….pa tako radi imamo te okraske narave…^^

 • sodnikisozločinci

  Da se niste zmotili? Saška in Aljoška sta tudi punčki.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!