29-letna demokratična socialistka Alexandria Ocasio-Cortez se je blamirala z izjavo, ko ni vedela, da se oblast deli na zakonodajno, izvršno in sodno

Alexandria Ocasio-Cortez (Foto: epa)

Najmlajša kongresnica v ameriškem spodnjem domu je v nedavni videokonferenci v kateri je govorila z mogočimi levičarskimi kandidati pokazala, da ne ve niti, da se oblast deli na izvršno, sodno in zakonodajno.

“Če res trdo delamo, da bi zagotovili prevzem vseh treh kongresnih zbornic – uh, raje, vse tri zbornice oblasti: predsedništvo, senat in predstavniški dom,” je povedala Alexandria Ocasio-Cortez v soboto v videokonferenci s levičarsko skupino Justice Democrats.

Zanimivo pri vsem tem je, da se je 29-letna demokratična socialistka očitno zavedla, da je rekla nekaj narobe in skušala stvar popravit z dodatnim pojasnilom, a je to situacijo samo še poslabšalo, saj se je tako še bolj jasno pokazalo njeno nepoznavanje ameriške delitve oblasti. Prvič, kakor poroča Breitbart, ni nikakršnih zbornic. Oblast se v ZDA, tako kot v večini modernih držav po svetu deli na izvršno, sodno in zakonodajno vejo.

Kako deluje ameriški sistem
Kar je potrebno izpostaviti, v ameriškem političnem sistemu je kongres sestavljen iz zgornjega doma v katerem zaseda Senat in spodnjega doma, kjer zasedajo zastopniki posameznih zveznih držav katerih število je odvisno od prebivalcev posamezne zvezne države. Ameriški predsednik Donald Trump predstavlja izvršno vejo oblasti v ZDA.

Po rezultatih vmesnih volitev imajo Demokrati trenutno večino v spodnjem domu, medtem ko imajo Republikanci v rokah Senat. Da bi zakon prišel do predsednika države, ga morata sprejeti tako spodnji kot zgornji dom. Ob tem pa v senatu potrjujejo ustavne sodnike in predstavnike v predsednikovi administraciji, ki jih predlaga predsednik države, medtem ko v domu zastopnikov lahko ustanavljajo preiskovalne komisije.

https://twitter.com/NirajAntani/status/1064348363225792512

Na to nepoznavanje nekih preprostih osnov delovanja države in institucije v katero so jo izvolili njeno volivci je izpostavil tudi predstavnik Ohia Niraj Antani, ki je na Twitterju Ocasio-Cortezovo vprašal: “Kaj je zbornica oblasti?”

Demokratična socialistka je opazko naslovila v ločenem na pol nerazumljivem tvitu v katerem se je obregnila ob republikance, ki naj bi secirali vsako njeno besedo navkljub temu, da se je takoj popravila. Kakor smo že zgoraj omenili, je njen “popravek” šele zares pokazal razsežnosti nepoznavanja ameriškega sistema. Ocasio-Cortezova si je v New Yorku ustvarila sliko ženske iz delavskega razreda navkljub dejstvu, da prihaja iz premožne soseske Westchester.

Ivan Šokić

 • soc

  “29-letna demokratična socialistka Alexandria Ocasio-Cortez se je blamirala z izjavo, da se oblast deli na zakonodajno, izvršno in sodno”

  Khm. In? Kdo dela pri vas naslove, avtor ali urednik? Kdorkoli že, naj še enkrat prebere naslov v kontekstu teksta…

 • Olga2345

  Ameriška mesečnica!

  • FRANC3

   Mogoče bo sedaj Levica romala k njej.

 • sodnikisozločinci

  Glavno je, da ve, da se spolni odnos deli na vaginalni, analni in oralni. To je podobno kot oblast, katera nekatere jebe v pizdo, ene v rit in ene v usta.

 • Vince Blake

  Punčka je stopila v malo prevelike čevlje. Zmagala je v strogo demokratskem distriktu kjer njen protikandidat sploh ni imel kampanije. Bimboti, ki so jo pa volili, so pa itak volili proti Trumpu in ne za Cortezovo. Isto kot pri nas….magari orangutan, samo da ni Janša.

  • Andrej

   Jep, in zato imamo orangutane na oblasti.

  • Staybell geenius

   Vsaka anketa kaže, da se večina (pomeni več kot 50%) prebivalstva strinja z njenimi idejami. “Problematična” je edino zato, ker noče jemati velikih donacij in je torej neodvisna od interesnih skupin. Skratka, je to kar si Donald Trump želi biti, neodvisna in z dejansko priljubljenim programom.

 • Pika

  Kaj nas brigajo bedasti američani. Vsi so kreteni z Trumpom na čelu.

  • xtc

   No mi pa imamo zato Kučana,pa Tuereka in Golobiča.

   • KAPIBARA

    Torej smo nekje pred američani

 • xtc

  No “demokratična” komunistka se ni nič zmotila-le povedala je tisto kar znajo vsi levaki Partija je oblast in to popolna.

  • FRANC3

   To je cilj vseh levakov in komunistov: Prevzeti oblast na nasilen način (laž, nasilje, revolucija) in jo potem obdržati za vsako ceno (enako kot prevzeti oblast).

 • Staybell geenius

  Po več kot 5,000 izrečenih lažeh v dveh letih, po dvoletnem razkazovanju svoje nesposobnosti za vodenje, neprikritega rasizma, kronične užaljenosti, cepetanja…. se je OrbaNova24 odločila, da se spravi na osebo, ki ji trenutni orangutan v Beli Hiši ne seže niti do podplata.

  In vi, navijači, se s takim kriterijem strinjate??

  Vas lahko končno tudi uradno označimo za kult?? Saj druge kategorije za vaše slepo čaščenje ni.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!