Češka ne bo odprla mej še vsaj eno leto

Datum:

Češki predsednik Miloš Zeman je za javnost naznanil, da bo njihova država še eno leto ostala zaprta. Na takšen način se želijo Čehi zavarovati pred drugim valom epidemije koronavirusa. Slovenci se ubadajo s podobnimi problemi. 

Češki predsednik Miloš Zeman je za javnost sporočil, da bo njihova država vsaj še eno leto ostala zaprta. Na takšen način se želijo Čehi zavarovati pred drugim valom epidemije koronavirusa. Češka sicer pričenja prav v tem času postopno sproščati omejitve, ki so bile uvedene z nastopom karantene zaradi novega virusa, toda med ukrepi, ki jih nameravajo sprostiti, po vsej verjetnosti ne bo potovanj v tujino. Obstaja namreč nevarnost, da bi Čehi, ki bi potovali v tujino, ob povratku s seboj prinesli virus, poroča Russia Today.

V skladu s dosedanjimi omejitvami zaradi karantene, ki veljajo od 16. marca, lahko Čehi potujejo v tujino zgolj v izjemnih primerih. Prav zato je Zeman že pozval svoje rojake, naj namesto o počitnicah v tujini razmišljajo o “prečudoviti češki pokrajini”. Priporočila češkega predsednika so sicer v skladu z načrti tamkajšnjega ministrstva za zdravje, saj je že marca namestnik ministra za zdravje Roman Prymula dejal, da bi bila lahko potovanja v tujino omejena za obdobje enega ali celo dveh let.

Vendar pa je bil po drugi strani minister za zdravje Adam Vojtech nekoliko manj oster, ko je javno razmišljal glede možnosti, da bi češkim državljanom dovolili obiskati nekatere evropske države, ki jih epidemija ni tako močno prizadela. Med njimi se omenja Hrvaško in Slovaško. Vendar pa je vlada ob tem dejala, da je za kakršnekoli specifične načrte še prezgodaj, saj v tem trenutku ne morejo z gotovostjo reči, ali bosta prišla tudi drugi in tretji val epidemije. Več bo znano šele proti koncu maja. Po uradnih podatkih je sicer na Češkem 6.660 primerov okužb s koronavirusom in 181 smrti.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...