Da bi ubili protestniški duh, so uporabili lažno fotografijo

Datum:

Pred nekaj dnevi smo bili priča drugemu upokojenskemu protestu, kjer se je po besedah Pavla Ruparja, pobudnika iniciative Glas upokojencev, zbralo 28 tisoč ljudi. Ljubljanske ulice so bil polne, protesta pa so se udeležili s cele Slovenije. So se pa levi mediji in njihovi privrženci na vsak način trudili diskreditirati tako resnost protesta upokojencev in njihovih namer, hkrati pa želeli zavesti javnost z lažnimi fotografijami, češ da “sploh ni bilo toliko ljudi”. Česa vse ne bi storili, da bi dosegli svoje – četudi to pomeni objavljanje lažne fotografije, ki jo je delil tudi zvesti levičar Franci Kek. No, ta se je na koncu tudi opravičil.

                   

“Res morate biti Kekci, da za dokaz števila protestnikov “GLAS UPOKOJENCEV” uporabite sliko iz časa covid-19. Ni zastav, 1. 3. 2023 pa zelena drevesa.. Hahaha,” je na Twitterju zapisal Pavel Rupar, ki se je skliceval na lažne fotografije, ki so jih na družbenem omrežju objavili levičarski privrženci. Na vsak način so želeli diskreditirati protest upokojencev, pa četudi so morali zato lagati in zavajati. Seveda je enako fotografijo brez pomislekov delil tudi Franci Kek, ki pa se je kasneje opravičil, češ da je šlo za “zmoto”.

Čeprav je bilo jasno, da se bodo protesta upokojencev udeležili v ogromnem številu, saj smo prav vsi priča razpadu sistema pod Golobovo vlado in je stiska ljudi vedno večja, so kljub temu levi mediji in njihovi glasniki želeli na vsak način prikazati drugačno sliko. Namesto, da bi se vprašali po motivu upokojencev, ki je znan vsem, so se raje ukvarjali s teorijami zarote, od tega kdo jih je pripeljal na shod in kaj je v ozadju – kot da ne bi bilo črno belo, da se soočamo z draginjo in da ljudje komaj pridejo čez mesec.

Tisočerih zastav upokojenskega protesta ne bi zgrešil niti posnetek iz zraka. (Foto: STA)

Fotografija je iz časov pandemije
Kar pa je še bolj patetično, je naslednje – za prikaz števila udeležencev so uporabili fotografijo iz enega od protestov v času pandemije, kjer je bilo tisti dan le nekaj sto ljudi. Prav tako ni bilo videti zastav in ostalih transparentov, teh pa je bilo na protestu upokojencev polno. In še nekaj, na kar je v svojem zapisu opozoril tudi Rupar – drevesa na fotografiji so bila zelena, čeprav v tem času niti približno niso ozelenela.

Foto: Twitter

Prav to fotografijo je objavil tudi Franci Kek, posredoval pa naj bi mu jo nek uporabnik Twitterja, češ da je zadeva fotografirana iz zraka, zraven je zapisal še uro posnetka, da bi ljudje dejansko verjeli, da gre za verodostojno fotografijo. In ker je bila v skladu z njegovimi preferencami, jo je seveda delil naprej – brez da bi podvomil ali celo pomislil na to, da je fotografija lažna. No, ko ga je Rupar soočil z dejstvi, je ta le priznal, da fotografija ni bila posneta na protestu upokojencev, svojo napako pa je označil za “zmoto”. Sledile so ugotovitve, da je na fotki drevesno listje že nekoliko zeleno, v resnici pa še ni. Šel sem tja in videl, da listje res še ni zeleno, kar pomeni, da fotografija ni s tega shoda. Ker me @JJansaSDS ne mara najbolj in sodi po sebi, je to mojo zmoto označil za zagreto laž,” je zapisal Kek.

Foto: Twitter

In kaj je to drugega kot laž? Edino, kar ostane, je namerno zavajanje in širjenje lažnih informacij. Kek je objavil nepreverjen podatek neverodostojnega vira, ki je bil pač v skladu z njegovimi preferencami. Dvomimo, da bi objavili tako “naključen” podatek, če bi šlo za nasprotno stran. Ni bila “zmota”, samo upal je, da ga pri zavajanju nihče ne bo “zasačil”. No, tukaj se je dejansko zmotil.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...

Janković bi “spreminjal pravila igre” za Magnifica

Potem ko študentski pohod na Rožnik in koncert Magnifica...

[Video] Grims: Moti jo svoboda govora in moti jo resnica

Evropski poslanec iz vrst SDS Branko Grims je v luči tokratne...