DeSUS podprl razrešitev Vebra, ko je zlorabil obveščevalno-varnostno službo, bodo tako dosledni tudi pri Erjavcu? Njegov odstop po nezakonitem vohunjenju za Škerbincem je neizogiben!

Datum:

Po razkritju KNOVS, da je minister za obrambo Erjavec zlorabil OVS, s tem, ko je izdal ustno odredbo za nezakonito vohunjenje za Škerbincem, je njegov odstop postal neizogiben. Zadeva je namreč močno podobna aferi “veberkom”, ko je minister Veber v Cerarjevi vladi zlorabil OVS z namenom preprečevanja privatizacije Telekoma Slovenije, prisluškoval pa naj bi tudi SDH. Njegovo oklepanje položaja so takrat tudi pri DeSUS opisali kot tragikomično in podprli njegovo razrešitev, vprašanje pa je, če bodo tako dosledni pri svojem lastnem šefu. Tudi javnost je zaradi razkritja razburjena in pričakuje Erjavčev odstop!

Javnost in politiko pretresa nedavno razkritje zlorabe obveščevalno-varnostne službe (OVS) s strani ministra za obrambo Karla Erjavca. Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) je v petek na seji na podlagi ugotovitev pooblaščene skupine, ki je v torek opravila nenapovedan nadzor na OVS, namreč ugotovila, da je Erjavec ob asistenci direktorja OVS Dejana Matijeviča zlorabil svoj položaj, ko je od Matijeviča zahteval, da OVS ravna nezakonito, direktor pa je nalogo sprejel in jo tudi izvedel, je na novinarski konferenci izpostavil podpredsednik KNOVS Žan Mahnič in dejal, da gre v tem primeru za odstavitev brigadirja Mihe Škerbinca z mesta poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske.

Obveščevalna služba MORS zlorabila zakon, ki določa meje njihovega delovanja
Poslanec Mahnič je med drugim podrobno pojasnil ozadje dogajanja: “V medijih so se pojavile govorice, da je bila načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc hospitalizirana zaradi psihičnih težav, istočasno so v Slovenski vojski verižno krožila SMS-sporočila, da je njeno zdravstveno stanje komentiral Miha Škerbinc najprej na kolegiju, kasneje pa še pred postrojem na Vrhniki 1. aprila letos. Zato je OVS na ustni ukaz oziroma naročilo ministra za obrambo Karla Erjavca začel izvajati zaslišanja oziroma klasično obveščevalno dejavnost,” je povedal poslanec. Nadaljeval je, da so 3. aprila pripadniki obveščevalno-varnostne službe na Vrhniki pričeli z zbiranjem informacij, kaj se je dogajalo na kolegiju in postroju na Vrhniki. “Naključno so zaslišali 25 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Na podlagi vseh zaslišanj niso mogli potrditi, da je poveljnik poveljstva sil dejansko govoril grdo o načelnici,” je povedal poslanec in dodal, da so bile podlaga za preiskavo le nekatere govorice in SMS-sporočila, ki so krožila po poveljstvu Slovenske vojske (v nadaljevanju SV) in ki so prišla tudi na OVS pa tudi v kabinet ministra.

Poslanec SDS Žan Mahnič

Erjavec se za zdaj še ne zaveda resnosti položaja
A po vsem tem se Erjavec ne želi zavedati resnosti položaja in svojega dejanja ne obravnava kot nezakonitega. Za TV Slovenija je v petek povedal: “Seznanjen sem, da so bila opravljena določena zaslišanja s pripadniki Slovenske vojske, ki naj bi bili priča temu dogodku, in to ni nič nezakonitega.” Arogantno se je odzval tudi na možnost interpelacije: “Jaz se ne bojim ne interpelacije in ne razprave na odboru za obrambo.” Kljub vsemu pritiski naraščajo in v primeru, da ne sprejme odgovornosti in odstopi sam, bo zanj še težje, v nadaljevanju ponujamo nekaj možnih scenarijev.

Foto: STA

Bodo v DeSUS dosledni in bodo pozvali svojega predsednika k odhodu?
Podobnemu primeru smo bili priča tudi v času vlade Mira Cerarja leta 2015, ko se je odkrilo, da je takratni obrambni minister Janko Veber zlorabil OVS. Takrat se je razkrilo, da naj bi pri OVS naročil analizi glede Telekoma Slovenije, ki ga je Cerarjeva vlada takrat skušala privatizirati. A kot je kasneje povedal poslanec mag. Branko Grims, zadeva ni bila omejena le na opisano, pač pa naj bi OVS prisluškoval Slovenskemu državnemu holdingu. Nadvse podobno kot danes Erjavec se je takrat sprva odzval Veber, ki je zadevo, ki se je sprevrgla v afero Veberkom, opisal kot “banalnost” in napovedal iskanje žvižgača. Sklad Cinven je sicer takrat za Telekom ponujal do 130 evrov na delnico, danes pa je delnica vredna le še 66,40 evra – davkoplačevalci smo v nekaj letih utrpeli več stomilijonsko škodo!

Janko Veber (Foto: Demokracija)

Erjavčeva zloraba OVS utegne predstavljati konec Šarčeve vlade
A ker Veber ni želel oditi, je Cerar v državni zbor poslal predlog za njegovo razrešitev, ki so ji nasprotovali le v njegovi takratni stranki SD in v skrajni Levici. Ideološka pripadnost in nasprotovanje privatizaciji je bilo za ti dve stranki pač pomembnejše kot spoštovanje zakonodaje. Tudi v DeSUS so Vebra sprva podpirali, a naposled so le podprli njegovo razrešitev, poslanec Franc Jurša pa je takrat za medije njegovo oklepanje položaja opisal kot tragikomično. Bo Erjavec ob tokratni aferi zaradi zlorabe OVS deležen zaščite svoje stranke ali pa bo DeSUS ohranila doslednost tudi v tem primeru in ga pozvala k odstopu, preden bo to moral storiti predsednik vlade Marjan Šarec, ki se na razkritje sploh še ni odzval? A po vsej verjetnosti bi Šarčev poziv Erjavcu k odstopu ogrozil obstoj koalicije, katere položaj je precej krhek že sam po sebi, saj je delo manjšinske vlade odvisno od glasov nadkoalicijske skrajne Levice!

Foto: STA

Tudi javnost pričakuje Erjavčev odstop
Sodeč po aktivnosti uporabnikov družbenega omrežja Twitter tudi javnost najostreje obsoja Erjavčevo zlorabo OVS in pričakuje njegov odhod, k odstopu pa ga je med drugim  pozval tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša. V nadaljevanju dodajamo nekaj odzivov s tega družbenega omrežja.

https://twitter.com/MatevzNovak/status/1121831742158118912

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....