Dogovor COP28 ni dovolj skrajen za slovenske skrajne ekoludiste

Datum:

Namesto da bi se zavzemali za ukrepe, ki bi ljudem dejansko olajšali življenje, se predstavniki Golobove vlade na vsak način borijo za nasprotno. Tako je za ministra Bojana Kumra osnutek podnebnega sporazuma za EU nesprejemljiv, saj ta ne omenja odprave fosilnih goriv, ampak zgolj poziva k prostovoljnemu zmanjšanju proizvodnje in potrošnje fosilnih goriv.

                   

Novi osnutek zaključnega dokumenta podnebne konference v Dubaju (Cop28), ki ga je objavilo predsedstvo konference, ne omenja odprave fosilnih goriv. Po besedah ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra so premili ukrepi “veliko razočaranje”, poroča STA.

Kot je minister izpostavil v izjavi za medije, besedilo pomeni veliko razočaranje predvsem v tistih delih, kjer si je EU želela več ambicioznosti. Gre za del osnutka, ki naslavlja blaženje podnebnih sprememb, kamor med drugim spadajo tudi zaveze glede fosilnih goriv.  Spomnimo, da so članice EU v preteklosti sprejele dogovor, ki se nanaša na prepoved vozil z motorji na notranje izgorevanje od leta 2035 naprej. Podnebni lobi ne zamudi nobene priložnosti, da izpostavi “negativne” strani fosilnih goriv, ne omenja pa onesnaževanja električnih vozil, ki so hkrati spodbujevalci sužnjelastniškega dela. Zadeva je torej nemoralna z več vidikov.

Sodeč po njegovih izjavah bi si Kumer želel strožja pravila glede odprave fosilnih goriv, zato je obljubil, da “bodo napeli dodatne sile”, da na konferenci sprejmejo restriktivnejše ukrepe. Na vprašanje, koliko časa se bodo še pogajali, pa je minister odgovoril, da “dokler ne dosežemo tistega, kar si želimo”. Spomnimo: pisali smo že, da gre pri električnih vozilih za veliko okoljsko hinavščino. Električna vozila posredno namreč močno onesnažujejo okolje zlasti zaradi izkopavanja kobalta za baterije, obenem pa spodbujajo suženjsko delo. Več tukaj.

Financiranje “energetskega prehoda” še ni določeno
Energetski prehod zahteva tudi določeno vsoto financiranja, ki pa še ni določena. Države v razvoju bodo za energetski prehod potrebovale sredstva, vendar še ni določeno, ali bodo ta zagotovljena in kako. Poudarek konference je bil predvsem na bistvenem povečanju izrabe obnovljivih virov, ki pa – kot vemo – niso vedno zagotovljeni. Odprava fosilnih goriv je odprava dobrine. Predsednica Nataša Pirc Musar je dobro vedela, kaj govori, ko je napovedala, da se “bomo morali naučiti živeti z manj”. Kaj točno je bila njena “napoved”, si lahko preberete

.

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...